x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Textilele chinezesti intind nervii Uniunii

Textilele chinezesti intind nervii Uniunii

de Maria Toader    |    03 Sep 2005   •   00:00
Textilele chinezesti intind nervii Uniunii

Un acord intre Uniunea Europeana si China, privind deblocarea textilelor aflate in stand-by la granitele europene, pare din ce in ce mai greu de atins. Ambele parti isi puneau speranta in discutiile de duminica unde va participa si premierul britanic Tony Blair.

Declaratia comisarului european pentru Comert, Peter Mandelson, care concluziona ca un acord cu partea chineza ar putea fi imposibil de atins, a provocat vii nemultumiri printre statele europene care isi doresc o solutionare cat mai rapida a intregii afaceri cu textile mai ieftine care au invadat deja piata comunitara.

PRO SI CONTRA. Pozitiile diferite ale celor 25 de state membre privind deblocarea marfurilor chinezesti care au fost oprite la granitele Uniunii sunt explicabile, a afirmat Mandelson. Pe de o parte unele state, care sunt la randul lor producatoare de textile, incearca sa isi protejeze pietele nationale, iar pe de alta parte alte state europene, orientate mai mult spre consum, sustin importurile masive de textile mai ieftine. Astfel, state precum Franta, Italia, Spania sau Portugalia se opun unor derogari de la acordul din iunie intre UE si China, nefiind dispuse sa importe textile care depasesc pragul impus de Bruxelles pentru anul 2005, in timp ce Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Suedia si Germania nu considera o problema depasirea cotelor de textile anterior stabilite. Aceste disensiuni insa nu pot decat sa zadarniceasca planurile autoritatilor de la Bruxelles, a explicat comisarul european. Daca europenii sunt divizati intre ei, a ajunge la un compromis cu China de dovedeste a fi o sarcina aproape imposibila. "Exista vointa din ambele parti pentru a se ajunge la un fel de compromis, dar acesta ar putea fi greu de atins", declara saptamana asta Peter Mandelson.

SUMMIT-UL, O SANSA. Toata atentia europenilor se indreapta acum spre summit-ul de la Beijing, la care si-a confirmat participarea si primul ministru britanic, Tony Blair. Cu ocazia acestei reuniuni, Bruxellesul va incerca sa convinga autoritatile chineze sa transfere o parte din cota de textile de anul viitor pe anul 2005. "Imi mentin ideea ca bunurile de la granita Uniunii trebuiesc deblocate. Cred in bunavointa Beijingului, dar nu cred ca chinezii vor fi de acord cu propunerea de transferare a cotelor din 2006 pe anul 2005", a declarat Mandelson. De altfel, se pare ca comisarul european s-a ambitionat in acest razboi al textilelor, caci a afirmat ca va face tot ce ii sta in putinta ca sa obtina pana la mijlocul lunii septembrie deblocarea marfurilor chineze de la frontierele europene.

SUA, TOT UN "GICA-CONTRA". Chinezii chiar nu se afla in aceasta perioada intr-o zodie favorabila. In afara de problemele pe care le ridica acordul cu Bruxellesul, nici cu Statele Unite nu au o relatie economica mai infloritoare. La fel ca autoritatile europene, americanii au blocat in vami peste 80 de milioane de produse textile, deoarece acestea au incalcat cotele stabilite de acordul pe care il au cu China. Prinsi la mijloc intre acordul cu UE si cel cu SUA, producatorii chinezi nu vad in viitorul apropiat decat o iminenta criza, care le va aduce imense pierderi. " Impunerea unor bariere pentru produsele textile chinezesti va afecta legatura comerciala intre cele doua state si nu va proteja, de altfel, nici industria americana", a argumentat Sun Huaibin, purtatorul de cuvant al Consiliului national chinez pentru textile si imbracaminte.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul textile