x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Triunghi conjugal

Triunghi conjugal

de Loreta Popa    |    28 Feb 2010   •   00:00

La 20 martie, la Centrul Cultural pentru Unesco "Nicolae Bălcescu" va avea loc premiera oficială a piesei "Sylvia", un text în premieră pentru România. "Sylvia", piesa lui A. R. Gurney, a fost jucată pentru prima dată în 1995 la Manhattan Theatre Club, off-Broadway.

Personajul Sylvia era interpretat de Sarah Jessica Parker, prezentă în peste 150 de reprezentaţii, iar după câteva luni spectacolul a ajuns chiar pe Broadway, la John Houseman Theatre. Numărul de re­prezentaţii este unul uriaş pentru ceea ce se în­tâmplă de obicei pe cunoscuta scenă newyorkeză. "Sylvia" se joa­că şi la acest moment în SUA şi, practic, în cei 15 ani de la premiera absolută nu a lipsit de pe scenele ame­ricane. Spectacolul de la Centrul Cultu­ral pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" regizat de cunoscutul ac­tor Alexandru Jitea reprezintă o premieră în Ro­mânia a acestui text. Pentru că la 24 februarie românii sărbătoresc Dragobetele, conducerea centrului a decis să ofere o avanpremieră a piesei ce prezintă un ine­dit triunghi conjugal pentru mai multe cupluri cu experienţa anilor petrecuţi umăr lângă umăr.

Sylvia ar face orice pentru Greg. Îl însoţeşte permanent, îl iubeşte necondiţionat. Greg ar face orice pentru Sylvia, chiar să plece mai devreme de la serviciu pentru a petrece mai mult timp cu ea acasă, în parc, la restaurant. Kate, soţia lui Greg, nu e deloc încântată de această legătură. Gelozie?! Sylvia nu se mai poate întoarce la viaţa pe care a avut-o înainte de a-l întâlni pe Greg. Cariera lui Greg e în cădere liberă, în timp ce Kate e în plină ascensiune pe plan profesional. Cei doi soţi ajung, ca mai toate cuplurile americane, la te­rapeut. Dar şi terapeutul are programare la psiholog! Cine va rezolva problemele acestui triunghi conjugal aparte? Pentru că ele se vor rezolva şi vom avea un happy-end. Ar mai fi o întrebare. Cine este Sylvia? Am putea să vă lăsăm să aflaţi singuri, dar pentru că este vorba despre o comedie romantică vă spunem doar atât... Sylvia este o căţeluşă dornică de iubire.

Distribuţia este alcătuită din Andreea Şofron, Lucian Ghimişi, Luminiţa Erga, Mihai Marinescu, Ela Ionescu. Cariera strălucită sau modestă a unui actor este hotărâtă în bună măsură de talent, dublat de o muncă asiduă asupra fiecărui rol, oricât de mărunt ar fi el, şi, nu în ultimul rând, de şansă. Lucian Ghimişi a adus de fiecare dată un aer proaspăt în interpretarea lui, o vervă naturală care a atras mereu atenţia.
Pe Luminiţa Erga toată lumea o cunoaşte din se­ria­lul "La Bloc", dar înainte de toate ea este o actriţă for­midabilă de teatru. Lucrurile îi ies perfect şi în acest rol. Sylvia este interpretată de cea care i-a dat viaţă pe marele ecran Reginei Maria în filmul lui Sergiu Nicolaescu, "Carol I", actriţa Andreea Măcelaru Şofron. Andreea este şi o mămică fericită. Are doi copii minunaţi, alături de care-şi petrece tot timpul liber, Luca şi Sara.

A. R. Gurney s-a născut la 1 noiembrie 1930 în Buffalo, statul New York. Piesele sale de început sunt "Problema" (1969), "Scene din viaţa americană" (1970), "Copii" (1975) şi "Evul Mediu" (1977). Piesa "Sufrageria" (1982) îi aduce recunoaşterea ca dramaturg. A scris peste 40 de piese, majoritatea jucate cu mare succes pe scenele americane. "Scrisori de dragoste", scrisă în 1989, a avut parte de un succes răsunător. În 2006 a fost ales ca membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură.

×
Subiecte în articol: spectator