La bursa de peşte de la Tokyo s-a înregistrat cea mai mare tranzacţie de la acest început de an. Un restaurant din Hong Kong a plătit suma-record de 63.000 de dolari pentru 276 de kilograme de ton
La bursa de peşte de la Tokyo s-a înregistrat cea mai mare tranzacţie de la acest început de an. Un restaurant din Hong Kong a plătit suma-record de 63.000 de dolari pentru 276 de kilograme de ton. Preţul unui kilogram de ton a fost astfel cu 30% mai mare decât cel înregistrat în anul precedent. Japonia a limitat de curând pescuirea tonului în apele naţionale pentru a împiedica dispariţia acestei specii de peşte, foarte popular în această regiune (japonezii consumă în prezent un sfert din producţia mondială de ton). (S.C.)
Conform tradiţiei
Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, a declarat că porcii se vor mai putea tăia o perioadă conform tradiţiei. De Paşti şi de Crăciun, ţăranii vor putea sacrifica animalele fără aşa-numita asomare, care presupune anestezierea animalelor înainte de tăiere. Acest lucru este posibil datorită negocierilor cu Uniunea Europeană. (C.D.)
Restaurante cu meniuri sănătoase
Calgary a devenit recent primul oraş din Canada care a interzis folosirea grăsimilor hidrogenate în restaurante. Deşi pot fi păstrate un timp îndelungat, sunt ieftine şi dau o textură cremoasă preparatelor, grăsimile hidrogenate sunt răspunzătoare pentru creşterea riscului reprezentat de bolile coronariene. “Este doar prima etapă. Interzicerea grăsimilor hidrogenate este un pas extraordinar, dar trebuie să ne gândim şi la educaţie şi să-i încurajăm pe canadieni să mănânce mai sănătos”, a afirmat Thida Ith, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Dieteticienilor din Canada. Măsura este cu atât mai benefică cu cât 40% din canadieni obişnuiesc să ia masa în oraş în mod regulat. (S.C.)