x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie 90-60-90 sau... Gioconda

90-60-90 sau... Gioconda

de Oana Vataselu    |    22 Aug 2005   •   00:00
90-60-90 sau... Gioconda
RUPEREA TIPARULUI
Alimentatia reprezinta domeniul in care se fac cele mai grave erori. Omul modern se hraneste intr-un mod nesanatos. Asa se face ca o persoana din doua sufera de exces de greutate.

Astazi nu se mai poarta damele rotofeie, rubiconde. Locul Giocondei a fost luat de un set de cifre: 90-60-90. Se poarta, dar... nu se si respecta. Din aceasta cauza statisticile arata ca peste 30% dintre obezi mor din cauza bolilor de ficat sau a diabetului. Obezitatea este afectiunea care ameninta foarte mult omenirea la ora actuala, romanii nefiind feriti de ea. Asa spune Luana Sebestyen - medic nutritionist la Institutul de nutritie si boli metabolice "Dr. N. Paulescu". Din ce in ce mai multe persoane sunt catalogate drept obeze. Obezitatea poate fi definita ca supraponderalitate ajunsa la un nivel care este daunator sanatatii. Obezitatea apare cand echilibrul energetic nu este balansat, energia acumulata prin alimentatie este mai mare decat cea cheltuita. Obezitatea este, de regula, asociata cu supra-alimentatia, cu obiceiurile, cu modul de viata. Oameni care au suferit diverse traume emotionale, inteleg ca aceasta este calea spre rezolvare. Mananca din ce in ce mai mult, facand un fel de deprindere patologica ori de cate ori au o problema.

PRANZUL INTARZIAT. Cu toate acestea romanii afirma cu tarie ca nu mananca prea mult. 82% dintre romanii chestionati de operatorii CURS au raspuns negativ la intrebarea "ati spune despre dumneavoastra ca mancati prea mult?". Dintre acestia 89% au 56 de ani si peste - lucru confirmat si de mediciul Luana Sebestyen - , au studii gimnaziale (85%), un venit sub medie (85%), provin din mediul rural (84%) si locuiesc in estul tarii (86%). Cel mai mult mananca romanii la pranz (43%) si seara (43%). Pornind de la premisa ca, in timpul unei zile lungi de lucru, spune Luana Sebestyen, romanul nu are posibilitatea de a-si asigura un pranz adecvat, cea mai importanta masa a zilei a devenit cina sau asa-zisul "pranz intarziat". Si, de cele mai multe ori, acest "pranz" consta din mancare de gen "fast-food", foarte bogata in lipide, sucurile bogate in aditivi, conservanti, dulciurile concentrate etc. Ceea ce este nociv pentru sanatatea noastra.

59% dintre femeile chestionate de CURS si 32% dintre barbati au marturisit ca au incercat sa isi impuna un regim alimentar mai strict. Cei mai multi dintre ei - 54% - au 56 de ani si peste, au studii peste liceu - 55% - , un venit peste medie - 53% - , provin din mediul urban - 51% - si locuiesc in estul Romaniei.

ESTICII, MAI POFTICIOSI. Din sondaj a reiesit ca cei mai pofticiosi romani sunt locuitorii partii de est a Romaniei. La intrebarea "cand mancati cel mai mult?" acestia au raspuns, intr-o proportie de 59 de procente la pranz. Ei sunt urmati de sudici, care, intr-o proportie de 47%, au batut palma cu fratii de la est. Cel mai mic procent l-a acumulat Bucurestiul - 24%. Capitala este insa lider in sondajul realizat de CURS cand vine vorba de micul dejun - 17%. Clasamentul este asezat invers cand vorbim despre micul dejun. Pe ultimul loc la mancatul dimineata se afla estul tarii cu 3 procente. Iar daca la pranz si cina vesticii ocupa locurile ultime, acestia sunt pe primul loc la consumul cinei - 49% urmati nu la mare distanta de bucuresteni - 48%. Si la mancatul seara estul este la coada topului cu 28 procente.

CONFLICTE IN PROCENTE. "De obicei aveti certuri, conflicte cu apropiatii (partener, parinti) din cauza acestei activitati?" Estul raspunde afirmativ (7%) tinandu-se strans de mana cu romanii din vestul tarii (7%).

Cele mai putine conflicte le au bucurestenii. Locuitorii Capitalei se cearta pe tema mancatului in exces intr-o proportie de 2%. Faptul ca media discutiilor cu partenerii a fost foarte mica, procentual - 5% - , arata ca, probabil, partenerii erau din acelasi grup de persoane care incercau sa-si rezolve problemele consumand mai multa mancare.

Sigur ca oamenii singuri ar trebui sa ajunga la ideea ca ar fi necesar un regim alimentar mai strict. Faptul ca nu au reusit este legat de echilibrul psihic si de vointa de a scapa de aceasta deprindere. Aceasta este parerea psihologului Ruxandra Rascanu, medic la Spitalul Universitar din Capitala.

Cei ce au conflicte pe tema mancatului in exces sunt intr-o mai mare masura barbatii - 6% - care sunt cu un pas inaintea femeilor - 5%. Mare parte au varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani - 6%. Dupa nivelul de educatie, cei care au discutii cu apropiatii pe tema excesului facut in alimentatie sunt cei "cu scoala multa", dupa cum afirma psihologul Ruxandra Rascanu. Cei cu studii postliceale - 8% - , conform sondajului CURS.

Ce inseamna o alimentatie echilibrata? Medicul nutritionist Luana Sebestyen ne spune. O alimentatie sanatoasa inseamna o alimentatie echilibrata in principiile nutritive de baza (proteine, glucide si lipide), adaptate metabolismului fiecarui individ si efortului fizic zilnic al fiecaruia in parte. Drumul spre echilibru trece prin... stomac. Si nu este vorba doar de un echilibru alimentar, ci si de unul psihic. Medicii specialisti sunt de parere ca alimentele au tot felul de conotatii psihologice. De exemplu, adulti fiind, retraim senzatii de fericire atunci cand consumam anumite alimente pe care le asociem cu intamplari fericite din copilarie.

"Obezitatea apare cand echilibrul energetic nu este balansat, energia acumulata prin alimentatie este mai mare decat cea cheltuita. Obezitatea este, de regula, asociata cu supra-alimentatia, cu obiceiurile, cu modul de viata. Oameni care au suferit diverse traume emotionale, inteleg ca aceasta este calea spre rezolvare. Mananca din ce in ce mai mult, facand un fel de deprindere patologica ori de cate ori au o problema."
Ruxandra Rascanu
psiholog

Click pentru a mari imaginea
Cand mancati cel mai mult?
  • De obicei aveti certuri, conflicte cu apropiatii (partener, parinti) din cauza acestei activitati: 6% - locuitorii din mediul urban, 5% - cei din mediul rural.
  • Cam cati bani cheltuiti dumneavoastra personal pentru aceasta activitate/obicei: in medie 181,4 lei; bucurestenii - 239,14 lei.
  • BULIMIA AFECTEAZA FEMEILE


    In ultimii 20 ani cazurile de bulimie s-au inmultit. Se poate da un procentaj de 2 pana la 4% de persoane periclitate a deveni bulimice la categoria de femei aflate la o varsta cuprinsa intre 18 si 35 ani.

    Aproximativ 95% din totalul persoanelor afectate de bulimia nervoasa sunt femei. Caracteristica acestei boli, spune Corina Ciobanu, medic neuropsihiatru la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului "Al. Obregia", consta in excese de mancare dupa care, in majoritatea cazurilor, cei in cauza, isi provoaca voma.

    DUPA 1990 S-AU INMULTIT CAZURILE DE ANOREXIE


    Medicul Corina Ciobanu, neuropsihiatru la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului sfatuieste: daca observati ca o persoana isi restrange cantitatea de alimente, slabeste foarte mult intr-un timp foarte scurt, are amenoree (disparitia menstruatiei trei luni consecutiv), are o frica excesiva de a se ingrasa, se vede grasa desi este foarte slaba, o puteti suspecta de anorexie. Pe langa cele mentionate medicul mentioneaza ca semne ale anorexiei si: aparitia pilozitatii in exces pe toata suprafata corpului, o piele aspra, obrajii supti.
    Exista niste mecanisme psihologice care spun ca fata anorexica refuza modelul feminin al mamei, pentru ca cel mai apropiat model este cel al mamei. Sau fata se poate considera a fi in concurenta cu mama ei: nu vrea sa fie la fel de frumoasa ca mama. La baieti situatia sta un pic mai bine. Anorexia "propriu-zisa" nu prea se intalneste la ei, ci mai degraba se poate vorbi de sindroame anorexice in cadrul unor depresii. Varsta medie a anorexicilor este intre 14-25 de ani. Din cauza mediatizarii prototipului filiform, dupa 1990 s-au inmultit cazurile de anorexie.

    OBEZITATEA A LOVIT JUMATATE DIN TERRA


    Obezitatea sau excesul ponderal reprezinta o problema de interes a peste 40% din populatia globului, considera medicii specialisti. De curand a fost descris un factor genetic: gena obezitatii care stabileste reglarea intre celulele adipoase.
    S-au observat diferente rasiale ale acestei gene a obezitatii. Este intr-o cantitate mai mica la femeile afro-americane in comparatie cu cele caucaziene, fapt ce predispune la aparitia obezitatii la femeile de culoare.
    ×
    Subiecte în articol: obezitatea editie de colectie