SFARSITUL CAPITALISMULUI
La 11 iunie 1948, comunistii "au incheiat socotelile" cu economia capitalista, nationalizand industria, comertul si transporturile.
SFARSITUL CAPITALISMULUI
In 11 iunie 1948, muncitorii au fost instiintati ca sunt proprietarii intreprinderilor |
La 11 iunie 1948, comunistii "au incheiat socotelile" cu economia capitalista, nationalizand industria, comertul si transporturile. O data cu "abolirea" monarhiei si proclamarea RPR (30 decembrie 1947), regimul comunist de la Bucuresti putea trece la principalele reforme pentru "transformarea socialista" a tarii. Intaia masura luata a fost "curatirea" politica, prin eliminarea partidelor burgheze, o data cu alegerile pentrul noul legislativ. Acestea au avut loc la 28 martie 1948, fiind castigate, evident, de comunisti, fara bataia de cap din 1946. Dupa acest eveniment, noul parlament - Marea Adunare Nationala - a votat la 13 aprilie o Constitutie, care permitea organizarea politico-economica dupa model sovietic. Prin aceasta era anuntata si viitoarea nationalizare. "NU PUTEM ASTEPTA VESNIC...". Cu toate ca Romania era "republica populara" si avea o constitutie "in numele oamenilor muncii", controlul partidului asupra tarii nu era insa total. In sedintele Biroului Politic al PMR, liderii faceau critici si autocritici referitoare la primirea "oportunistilor" in partid si combaterea propagandei "elementelor dusmanoase". "Tovii" erau unanim de acord ca "opozitia burghezo-mosiereasca" putea fi definitiv combatuta prin nationalizarea industriei. Discutiile din Biroul Politic au avut loc in lunile mai-iunie 1948, fara ca intentiile "sa rasufle" in afara grupului de decizie, pentru a nu crea panica printre "capitalisti". "Nu putem astepta vesnic sa avem pozitii politice si capitalistii (sa aiba - n.n.) pozitii economice, pentru ca aceasta pozitie devine insuportabila, justifica Vasile Luca necesitatea legii. Trebuie si va fi lichidata («clasa» capitalistilor - n.n.), fiindca acest raport este nepotrivit. Ar fi numai iluzoriu sa credem ca noi conducem in astfel de conditii, daca punem problema ca trebuie sa mergem pe drumul construirii socialismului." Legiferarea si aplicarea nationalizarii a fost "opera" exclusiva a unui grup restrans. Proiectul a fost discutat de Biroul Politic al PMR, fiind prezentat spre ratificare Plenarei a II-a a Comitetului Central, din 9-10 iunie 1948. La nivel local, organizatiile judetene deja primisera dispozitii sa intocmeasca liste cu intreprinderile nationalizabile. In acest demers, un rol important l-au avut sindicatele afiliate Confederatiei Generale a Muncii (condusa de Gheorghe Apostol). Acestea au oferit date despre activitatea fabricilor, numarul de angajati si potentialul economic. Totodata, organizatiile judetene ale PMR au pregatit si un aparat administrativ paralel pentru intreprinderile nationalizate. Asadar, la data citirii legii in Marea Adunare Nationala, fiecare fabrica avea un nou director, desemnat dintre muncitorii care gravitau pe langa "judeteana de partid".
Petru Groza, Dej si Teohari Georgescu, dupa ce au "lichidat" "economia capitalista" si "regimul burghezo-mosieresc" |
Citește pe Antena3.ro
|
"Nationalizarea este trecerea intreprinderilor sau a unor ramuri intregi ale economiei nationale din proprietate privata in proprietatea statului. In URSS, nationalizarea a insemnat trecerea averii, in mod silit si fara recompensa, din proprietatea privata a capitalistilor si mosierilor in proprietatea statului. Nationalizarea este una din cele mai importante masuri politice economico-organizatorice ale statului socialist"
Marea enciclopedie sovietica |
| ||
SABOTAJE CAPITALISTE
Cel mai adesea se reclamau furturi de bani din seifurile fabricilor si distrugerea evidentelor. Insa, prin "vigilenta", "oamenii muncii" le demascau "urzelile". Aceleasi publicatii reliefau si diferentele dintre nationalizarea "democratica" din tarile vecine si nationalizarile din Franta si Anglia. Spre deosebire de "Occidentul" putred, unde preluarea de catre stat a industriei se facuse tot in interesul capitalistilor cu datorii mari, imposibil de achitat, nationalizarea in tarile cu democratie populara era in favoarea "poporului". "Capitalistii" erau acuzati ca nu i-au "pedepsit" pe patronii intreprinderilor pentru exploatarea muncitorilor, acestia pastrandu-si pozitiile ca directori generali. |
|
TOT INAINTE!Aplicarea nationalizarii a inceput in paralel cu votarea legii de catre Marea Adunare Nationala, in dimineata zilei de 11 iunie 1948. Organizatiile locale ale PMR s-au prezentat la sediul administrativ al fabricilor, cerand directorilor cheile de la casele de bani si registrele. Preluarea de catre "oamenii muncii" a "mijloacelor de productie" a continuat ulterior. Astfel ca la 2 noiembrie, in acelasi an, s-a votat Legea nationalizarii cinematografiei. Ministrul Artelor, Eduard Mezincescu, argumenta masura astfel: "Pana acum nu s-a ajuns la rezultate ca proprietarii particulari ai caselor de import si exploatatorii de la sate de cinematografe sa inceteze importul si prezentarea de filme decadente, cu propaganda imperialista. Cinematografia este arma puternica de propaganda si agitatie pentru mase si nu va putea sta la indemnana guvernului cata vreme proprietarii sunt particulari". |