x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Aer, apa, sol

Aer, apa, sol

de Anca Alexe    |    20 Noi 2006   •   00:00
Aer, apa, sol

Prin dezvoltarea activitatii umane sunt afectate toate componentele mediului in proportii diferite. Dintre aceste elemente, cele mai importante sunt aerul, apa si solul.

FACTORI DE MEDIU

Prin dezvoltarea activitatii umane sunt afectate toate componentele mediului in proportii diferite. Dintre aceste elemente, cele mai importante sunt aerul, apa si solul.
Pana nu demult, resursele naturale ale Terrei erau suficiente pentru nevoile omenirii. Perfectionarea si modernizarea proceselor tehnologice, utilizarea celor mai noi cuceriri stiintifice au redus mult consumurile specifice de materii prime, dar nu si pe cele energetice. Ca urmare a industrializarii si creste-rii productiei de bunuri, au sporit mult materialele ce afecteaza mediul ambiant.
Trei dintre cele mai importante componente fizice naturale sunt aerul, apa si solul.

Clasament. "In zona in care traiti ati spune ca aerul este...?". 36% dintre respondentii sondajului CURS au recunoscut ca este destul de poluat. Dupa categorii, 39% sunt femei, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (42%) si cu venituri peste medie (39%). Mai mult, 47% provin din mediul urban.
In continuare, 26% dintre persoanele intervievate sustin ca in zona in care locuiesc aerul este destul de putin poluat. 28% au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, un nivel de educatie sub liceu si venituri sub medie (28%) si provin din mediul rural (30%). Cei care au afirmat ca aerul este foarte putin sau deloc poluat sunt in proportie de 21%. 25% sunt barbati, cu varste de 56 de ani sau peste (29%) si provin din mediul rural (40%).
14% se arata nemultumiti de zona in care locuiesc si marturisesc ca aerul este foarte poluat, in timp ce 3% dintre romani au bifat optiunea nu stiu/nu raspund.

Atmosfera. In ceea ce priveste interesul romanilor fata de mediu, la intrebarea "Cat de preocupat sunteti de calitatea aerului?", 43% s-au aratat... destul de preocupati. 44% sunt femei, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (47%) si provin din mediul urban (43%). Pe de alta parte, 28% dintre cei cu varste de 56 de ani si peste si cu un nivel de educatie sub liceu (26%) sustin ca sunt destul de putin preocupati de calitatea aerului.
Optiunea foarte preocupat au ales-o 19% dintre cei intervievati. 19% sunt femei cu venituri peste medie (24%). Mai mult, 23% provin din mediul urban.
Potrivit sondajului, 11% au declarat ca sunt foarte putin sau deloc preocupati de calitatea aerului, iar 3% nu au dat curs intrebarii.

Conservare. Studiile in domeniu sustin ca pentru a preveni poluarea atmosferei sunt necesare plantarea de arbori si arbusti, extinderea parcurilor, realizarea unei perdele vegetale de protectie, in jurul unor intreprinderi industriale, raspunzatoare de poluarea aerului atmosferic, folosirea turbinelor cu gaz, a unui combustibil combinat (benzina si gaz nepoluant), extinderea automobilului electric etc.
"Cat de preocupat sunteti de conservarea aerului?". 33% dintre respondenti au afirmat ca sunt destul de preocupati. Dintre acestia, 32% sunt barbati si 33% femei, cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (35%) si cu venituri peste medie (36%). 27% se arata insa destul de putin preocupati. 29% au varste de 56 de ani si peste si provin din mediul urban (28%).
Pe locul trei in sondaj, in proportie de 18%, se afla cei foarte putin sau deloc preocupati de conservarea aerului, in timp ce doar 14%, atat femei, cat si barbati, au marturisit ca sunt foarte preocupati. Acestia din urma sunt in proportie de 19% cu studii peste liceu si au venituri peste medie (19%).

Interes. Cat de preocupate sunt autoritatile din Romania de conservarea aerului? 38% dintre respondenti s-au aratat nemultumiti de prestanta autoritatilor si au afirmat ca acestea sunt foarte putin sau deloc preocupate. In procente egale, 39% sunt barbati, cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani si studii peste liceu. De asemenea, 45% provin din mediul urban.
Optiunea destul de putin preocupate au ales-o 35% dintre intervievatii cu venituri sub medie. Destul de preocupate a fost raspunsul a 12% dintre cei chestionati, in timp ce doar 2% sustin ca autoritatile sunt foarte preocupate de conservarea aerului.
Dezinteresul fata de calitatea aerului este aprobat in aceeasi masura de romani, care afirma, in proportie de 42%, ca autoritatile sunt destul de putin preocupate. 50% au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, un nivel de educatie peste liceu (47%), venituri peste medie (43%) si provin din mediul urban (45%). Mai departe, 33%, atat femei, cat si barbati, considera ca autoritatile sunt foarte putin sau deloc preocupate. 14% sunt de parere ca autoritatile sunt destul de preocupate, in timp ce 8% nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda la intrebare.

Cismea... izvor... Al doilea factor important de mediu este apa. La afirmatia "in zona in care traiti ati spune ca apa este...", 31% dintre respondenti au raspuns destul de poluata. 35% au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani si liceul terminat. Totodata, 32% au venituri peste medie. 25% au declarat ca apa este destul de putin poluata, 22% foarte putin sau deloc poluata, iar 18% ca este foarte poluata. Acestia din urma sunt in proportie de 14% barbati, cu studii peste liceu (29%) si provin din mediul urban (27%).
Dumneavoastra de obicei beti apa... 44% dintre cei chestionati spun ca beau apa de la fantana, cismea sau izvor. Dintre acestia, 48% sunt barbati, cu varste de 51 de ani si peste (51%), un nivel de educatie sub liceu (56%) si provin din mediul rural (82%). A doua optiune a romanilor a fost... apa de la robinet. 35% dintre femeile cu venituri peste medie si cu liceul terminat au ales aceasta varianta. 22% au afirmat ca nu beau decat apa imbuteliata la sticle. Mare parte din ei, 30%, are varste cuprinse intre 18 si 30 de ani si un nivel de educatie peste liceu, 40%.
Calitatea Apei
Potrivit sondajului, 46% dintre respondenti se arata destul de preocupati de calitatea apei. 46% sunt femei, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani (47%) si cu venituri sub medie (46%). In continuarea clasamentului, 23% sustin ca sunt foarte preocupati, 18% destul de putin preocupati, iar 10% foarte putin sau deloc preocupati. Si grija autoritatilor cu privire la calitatea apei este pusa la indoiala de romani. Astfel, 42% dintre cei chestionati spun ca acestea sunt destul de putin preocupate. 49% au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, liceul terminat (46%) si venituri peste medie (43%).
Influente deosebite
Solul, asemenea aerului si apei, este un factor de mediu cu influente deosebite asupra sanatatii. De calitatea solului depind formarea si protectia surselor de apa. "In zona in care traiti ati spune ca pamantul/solul este...". 29% dintre cei intervievati au afirmat: destul de putin poluat. 33% sunt barbati cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (31%) si provin din mediul rural (29%). In urma lor, 28% sustin ca in zona in care locuiesc solul este destul de poluat. 34% au liceul terminat si venituri peste medie. Varianta foarte putin/deloc poluat au bifat-o 25% dintre romanii intervievati. 12% au marturisit ca solul/pamantul este foarte poluat, in timp ce 6% nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda.
In zona in care traiti ati spune ca apa este…?

- 31% dintre respondenti spun despre apa din zona in care traiesc ca este destul de poluata
- 26%, destul de putin poluata
- 22%, foarte putin sau deloc poluata
- 18%, foarte poluata
- 3% dintre respondenti nu au raspuns

Cat de preocupat sunteti de conservarea aerului?

- 33% dintre respondenti considera ca sunt destul de preocupati de conservarea aerului
- 27%, destul de putin preocupati
- 18%, foarte putin sau deloc preocupati
- 14%, foarte preocupati
- 8% dintre respondenti nu au raspuns

"Trebuie sa tinem cont de faptul ca apa, acest factor vital al mediului, este una dintre problemele globale ale omenirii. Ritmul ingrijorator de epuizare a acestei pretioase resurse ne indeamna sa reflectam la importanta educatiei si culturii pe care o primim"
Lucia Ana Varga, secretar de stat in domeniul apelor, in cadrul Ministerului Mediului

Un dar al naturii
Una dintre problemele care framanta omenirea o reprezinta problema calitatii atmosferei, problema pastrarii aerului necesar vietii. Aerul poluat este unul dintre dusmanii aparatului respirator si al organismului uman, dusmanul sanatatii noastre. El este vinovat de disconfort, de numarul mare de cancere care apar din ce in ce mai frecvent in statistici, de producerea si agravarea unor boli cronice. Aerul, un dar al naturii, nu ne ofera numai strictul necesar supravietuirii, ci si o mare parte din frumusetea vietii.

Importanta educatiei Potrivit Luciei Ana Varga, secretarul de stat in domeniul apelor, in cadrul Ministerului Mediului, apa joaca un rol central in toate aspectele vietii, publice sau private, la toate nivelurile. "Datorita valorii sale, apa reprezinta o chestiune de mare importanta politica. Avem nevoie de apa pentru a supravietui si prospera. Trebuie sa tinem cont de faptul ca acest factor al mediului este una dintre problemele globale ale omenirii. Ritmul ingrijorator de epuizare a acestei pretioase resurse ne indeamna sa reflectam la importanta educatiei si culturii pe care o primim", a declarat Lucia Ana Varga.

Capitalul uman de satisfacere a nevoilor
Cu totii depindem de stratul subtire si roditor de la suprafata Pamantului, de unde se extrag totalitatea resurselor necesare vietii. Fara indoiala, solul este capitalul cel mai pretios de care omul dispune pentru satisfacerea nevoilor si ambitiilor sale.
Unul din marile paradoxuri este acela ca omul tinde sa-si pericliteze izvorul vietii si al fortei din nestiinta, lacomie, neglijenta sau din alte cauze.
Asa se face ca, in timp ce tehnicile moderne ii ingaduie sa introduca in circuitul productiv milioane de hectare de teren, ce pana ieri erau socotite inerte pe vecie, in paralel alte milioane de hectare dintre cele aflate in productie devin improprii cultivarii, tot din cauza actiunii omului.
O data cu inceputul luptei impotriva naturii, suprafata deserturilor a crescut cu un miliard de hectare, si procesul avanseaza intr-un ritm accelerat. Anual, zeci de milioane de hectare de soluri productive sunt "devorate".

×