PRINCIPIU DE BOIER
Intre aristocrati si tarani, Alexandru Paleologu a identificat liantul si cheia bunei cuviinte: inteligenta.
Pasim cu multa grija pe parchetul vechi din casa de pe Strada Armeneasca. Nu vrem sa spargem, cu scartait de lemn, linistea caminului lui Alexandru Paleologu. Conu’ Alecu se pregateste sa ne primeasca in biroul sau, sa vorbim despre bunele maniere. "Puteti urca", ne spune doamna Pia, din capul scarilor, intrerupandu-ne din admiratul vechilor obiecte de arta "imprastiate" cu bun gust in salonul de la parter. FUNDAMENTAL. "Buna cuviinta este mai mult decat indispensabila intr-o lume civilizata. Se crede ca nu pot avea maniere elegante decat cei crescuti cu guvernanta, cu cheltuiala si cu foarte multa grija", intra rapid Alexandru Paleologu in subiect. Educatia "speciala" nu schimba caracterul unui om: daca este arogant, arogant ramane, daca-i inchipuit, inchipuit ramane, daca-i prost, nu e speranta sa se indrepte. "Prostul e totdeauna banuitor si agresiv, se crede totdeauna mai presus. Esential in buna cuviinta este felul omenesc prin care cineva se poarta cu cei din jur. In Romania, mai ales in Bucovina, am vazut un fel de a te purta cu oamenii extrem de inteligent, comprehensiv si atent. O fraza m-a frapat la toata lumea de acolo, babe, mosnegi, copii: "Nu banuiti!". Acesta este un principiu fundamental al bunei cuviinte: sa nu fii banuitor!"
Ce e acela un marlan? Nu e un om fara o educatie deosebita, ci e prostul care crede ca e mai destept, mai fin, ca i se cuvine totul, spune Conu’ Alecu. "Am intalnit in viata mea oameni asa-zis foarte bine educati, cu scoli si preceptori din strainatate, care se credeau absolut superiori. La polul opus am gasit mare rafinament si extrem de mult buna cuviinta la oameni foarte simpli. Explicatia este una singura: inteligenta le dicteaza sa nu-i deranjeze pe cei din jur. Inteligenta ii da omului mare noblete, iar prostia genereaza toparlanie, infatuare, obraznicie si necinste".
SCHIMBARI. Epoca pe care a trait-o Alexandru Paleologu a apus. In schimb a aparut o lume in care toti se bat sa ajunga in prima linie, nu conteaza cum: "Sunt multi cretini in linia intai. Dupa o jumatate de secol de comunism, in care a fost distrus in mod deliberat si sistematic tot ce era calitate, tot ce era omenie, tot ce era naturalete in om, rezultatul e catastrofal. Noroc cu tanara generatie, care nu a mai crescut indemnata sa nu spuna "din casa", de frica represiunii".
Conu’ Alecu asociaza primele amintiri din copilarie cu educatia primita de la guvernanta. Pe atunci, bunele maniere erau la mare pret si nu exista familie cu stare in care copiii sa nu fie supravegheati de o guvernanta: "A mea era austriaca si se numea Leopoldina Hauer. De la ea am invatat germana. Era foarte simpatica si exista o mare afectiune intre noi. A stat cu familia noastra pana m-am facut mai marisor, apoi am avut alta guvernanta, a fratelui meu mai mic. Unele erau aparent severe si antipatice, dar in realitate erau foarte blande, de aceea copiii isi permiteau cu ele foarte multe familiaritati".
|
"Omul inteligent stie si simte sa se poarte cuviincios. Am avut prieteni si din cea mai inalta aristocratie, si tarani dintre cei mai simpli si saraci, egali intre ei ca gentlemeni, fiindca aveau bun simt"
"Am intalnit casnicii care au rezistat si nu au fost rau plasate, dar in care au dominat mitocania, lipsa de politete, de atentie si de grija. Omul care e mojic cu sotia lui ori nevasta tafnoasa in public nici nu merita consideratie. Lumea buna nu e cea cu avere mare sau de familie veche, ci aceea care are bun simt" Alexandru Paleologu scriitor |
|
PARVENITII POLITICII
Fost senator liberal in legislatura 2000-2004, Conu’ Alecu spune ca in politica nu sunt maniere. "Exista oameni distinsi, bine crescuti, de bun simt, dar si multi care poseda opusul acestor calitati. E plina politica de oameni fara scrupule, fara inteligenta, fara cunostinte, pentru ca politica este aparent o cale foarte usoara de parvenire. Devii cunoscut repede, poza ta apare in toate gazetele, dar foarte repede se si uita". TALENT DE GUVERNANTA In general, relatiile dintre copii si guvernante erau cordiale si tandre, dar existau si guvernante aspre, care nu reuseau sa impuna decat comportamente de suprafata. "Insusirile unei bune guvernante sunt dragalasenia, inteligenta si priceperea pana in adanc a mintii copilului. Acesta din urma este un mare talent, iar guvernanta mea il avea din plin. Daca citim mai atent "Dialogurile lui Platon", vedem importanta acordata talentului de a interveni in constiinta cuiva, fara brutalitate, eficace si corect", spune Paleologu. PARIZIAN DE BUCURESTI In urma cu doi ani, Dan C. Mihailescu creiona in cateva cuvinte portretul lui Alexandru Paleologu la 84 de ani: "Trecut drept dandy in anii ’50 si boier in anii ’80, conu’ Alecu este un francofil cu alura de lord britanic conservator, membru in partidul liberal, iconoclast si mason, un hedonist, dar si bun familist, un parizian indragostit de Bucurestiul vechi". |
Citește pe Antena3.ro