x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Amintiri de colectie

Amintiri de colectie

07 Noi 2005   •   00:00


De altadata / Chefuri si chin printre gloante / Negutator de amintiri / Asa a fost pe Ada-Kaleh / Basarabia, iubirea mea / Istorii ratacite / Apusurile rosii din Cotroceni / A fost pilotul presedintilor / Geamantanul cu povesti / Plumb rece / Colectionarul / Balonul / Doua Doamne

PILOTUL PRESEDINTILOR

In puterea si maiestria lui au stat personalitati, sefi de state si vedete de tot soiul. De la Ceausescu la Indira Ghandi. Am dat doar doua nume, dar in carnetele de zbor ale fostului pilot stau trecute nume precum Yasser Arafat, Todor Jivkov, Gustav Heineman - fost presedinte al Germaniei federale, Cedved Sunay - presedinte al Turciei, Mahomed Reza Pahlavi Arrymaer - sahinsahul Iranului. Pe acesta din urma, Iurascu l-a lasat sa piloteze elicopterul Alouette pana la manastirile din nordul Moldovei.

INSULA IN FORMA DE STEA

SUMAR
A fost odata, in mijlocul Dunarii, o insula in forma de stea. Ada-Kaleh - "Insula Cetatii". Pentru ea s-au batut secole de-a randul Imperiul Austro-Ungar si cel Otoman. Caci cine stapanea Ada-Kaleh controla circulatia pe fluviu si pe uscat, in zona. Legendele despre Ada-Kaleh pornesc din vremurile argonautilor. Pana si Hercule ar fi incercat, candva, sa cucereasca cetatea din mijlocul Dunarii. Dar povestea ei se termina brusc in 1971.

MARTURISIRILE GENERALILOR

Nu-i usor sa tii un jurnal, mai ales pe timp de razboi. Doi generali, Radu R. Rosetti si Alexandru Socec, au stiut ce rol vor avea insemnarile lor peste zeci de ani, mai ales ca vorbesc despre implicarea Romaniei in primul razboi mondial. Au avut un destin tragic. Radu R. Rosetti a fost condamnat de doua ori pe nedrept si si-a gasit moartea in inchisoarea Vacaresti, iar lui Socec i s-a intins o capcana din care a scapat cu greu.

DOAMNA, FARAMITA SI ACORDEONUL

"Erau clipe de incantare pentru mine fiindca Maria depana cu atata haz si farmec intamplarile din saptamani de turneu sau de concerte, incat numai clopotelul de intrare in clasa ma obliga sa intrerup discutiile. Uneori, la sfarsitul zilei, venea lautarul Faramita Lambru cu masina ei, sa o ia pe «Doamna» spre a pleca impreuna la o sindrofie, inregistrare de la Radio. Langa sofer, in fata, statea «Doamna», iar pe bancheta din spate, Faramita si acordeonul." Povestita de Viorel Cosma.
×
Subiecte în articol: editie de colectie