cunostinte vechi
Prima lui dragoste a fost la 7 ani. A iubit-o pe Lucia, sora cea mare a lui Florin Piersic. Dinu a lui Cocea o conducea mereu acasa de la scoala pe Lucia a lui Pierisc, care era frumoasa si balaie.
"Golanii o trageau mereu de cozi, iar eu, fiind mai mic, mancam mereu bataie, pentru ca voiam sa o apar", povesteste fostul amorez, la ceas tarziu. Domnisorul era tare mandru de vanataile pe care le primea... gratis de la "adversari".
"Se intampla prin 1936, Florinache abia se nascuse... Tin minte ca mi-a facut pipi in brate", marturiseste regizorul. Din pacate, prin 1943, Lucia a pierit intr-o valtoare a Siretului, desi era campioana la inot.
"A sarit sa salveze o colega. A salvat-o, iar ea s-a inecat. A fost drama familiei. Mult timp eu n-am stiut, pentru ca noi ne-am refugiat in Bucuresti", isi aminteste Dinu Cocea.
REGASIREA. A aflat de inecul primei sale iubiri multi ani mai tarziu, prin 1957, cand s-a regasit cu fratele ei, la Buftea, unde se filma "Ciulinii Baraganului". Cocea era asistent secund, iar Piersic era actorul principal.
"Nu credeam ca e acelasi Piersic care mi-a facut pipi in brate. Ne-am luat in brate si am povestit de Lucia. Da, era acelasi Florin, doar mai crescuse un pic...". Intr-adevar, Piersic crescuse. Si crescuse frumos. Si a tot crescut, pana cand Dinu Cocea s-a hotarat sa-l faca... Anghel Saptecai. Care, mai tarziu, a devenit Margelatu. Al treilea film din seria inceputa in 1966 de regizorul Dinu Cocea, "Haiducii lui Saptecai" este, in opinia cinefililor, si cel mai bun. Tandemul de cinci stele - Toma Caragiu, Marga Barbu - este completat de alte nume de prim rang din cinematografia romaneasca: Aimee Iacobescu, Mihai Mereuta, Colea Rautu si, nu in ultimul rand, chipesul Florin Piersic, intr-unul dintre rolurile tineretii sale.
|
COCEA, IN ARMATA LUI VITEAZU
Dinu Cocea se declara moldovean, fiind "get-beget de la coada vacii", nicidecum aroman. "Din cartea lui Iorga, «Romanii sub Mihai Voivod Viteazu», am aflat de Capitanul Cocea, un aroman cu studii in arta militara in Venetia, care a fost conducatorul armatei lui Mihai Viteazu. Dupa ce domnitorul a murit, a fost obligat sa fuga spre Bucovina. S-a casatorit si a devenit moldovean", povesteste regizorul. Ce radacini pare sa aiba Dinu Cocea, "taticul" Haiducilor lui Saptecai!
|
INCEPUTUL A FOST GREU
Cand a inceput Dinu Cocea sa-si indeplineasca misiunea care i-a fost data pe acest Pamant? Din 1954, pret de zece ani, el a refuzat sa faca filme, pentru ca nu voia sa fie partas la o crima morala. "Am fost doar asistent, deoarece nu eram de acord cu Stalin, care spunea ca cinematografia este cea mai importanta arta pentru noi! Era doar o propaganda". Dinu Cocea a stat pe tusa si a invatat din greselile altora. "Demoralizat ca mi-am ratat cariera, am inceput intr-un tarziu sa lucrez la primul film, la «Tudor». Ma pasiona tema istorica, iar examenul de diploma l-am sustinut cu un scenariu pe care eu il scrisesem si care se numea⦠«Tudor»!".
|
SUBSEMNATUL, COLONEL, HARAP-ALB, MARGELATU
In ce personaj s-a regasit Florin Piersic in film si teatru? Intrebare provocatoare, poate la fel de provocatoare ca rolurile pe care actorul le-a tot primit: "Pentru mine, toate filmele au reprezentat un inceput, iar masura in care am reusit sa fiu personajul pe care-l interpretam mi-a fost data chiar de spectatorii care, nu o data, m-au oprit pe strada, pentru a-mi spune ca le-a placut un rol sau altul, un film sau altul. Fiecare rol, fiecare gen de film a insemnat pentru mine o provocare! Si asta fie ca a fost vorba de film istoric, de aventura, de comedie, de cele trei filme cu Haiducii lui Saptecai, de Pintea, de cele sase filme cu Margelatu, sau de cele imprimate la tv. Important a fost ca personajele sa fie credibile... Teatrul adauga un spor de emotie, de efort, ce se transmite direct spectatorului din sala. Nu mai spun ca in teatru nu poti trage «duble», iar o reprezentatie nu seamana niciodata cu alta, chiar daca o joci de sute de ori. M-am regasit in rolul colonelului Luncan din «Parasutistii», al lui Dinu Cocea, in «Harap-Alb»-ul lui Gopo si in filmele cu Margelatu, ale lui Doru Nastase, Vitanidis si M. Moldovan".
|
|
|
"In 1938, profesorii ne-au rugat sa-i ajutam pe refugiati. Am fugit acasa si am golit camara, am luat haina de blana a mamei si m-am dus la gara. A venit si Lucia, cu doua sacose mari in care avea carne. Cu ce a adus ea s-au facut mititei
pentru refugiatii din Cehoslovacia"
Dinu Cocea
|