x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Bafta! - Ghid complet pentru admiterea in invatamantul superior

Bafta! - Ghid complet pentru admiterea in invatamantul superior

25 Iun 2005   •   00:00
Bafta! - Ghid complet pentru admiterea in invatamantul superior

Suplimentul special al Jurnalului National ofera candidatilor toate informatiile necesare pentru a face alegerea corecta: cum va fi invatamantul superior din Romania incepand din toamna; cum puteti studia in SUA; cum sa va feriti de facultatile-fantoma; ce locuri de munca se cauta.

Ghidul candidatului istet


Pentru a va usura drumul catre un loc la facultate am sintezizat pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti:

 • Vreti sa dati admitere la facultate si nu sunteti siguri ca aveti toate informatiile despre universitatea la care vreti sa va inscrieti? Este indicat sa faceti o vizita la sediul acesteia. Majoritatea universitatilor si-au editat brosuri.

 • Nu ati gasit raspuns la intrebarile dumneavoastra nici in brosura? Nimic mai simplu. Luati adresa facultatii pe care vreti sa o urmati si mergeti la secretariatul acesteia, unde cu siguranta va fi o persoana abilitata sa va lamureasca.

 • Pentru candidatii care vin din alt oras decat cel in care se gaseste universitatea, este bine de stiut ca puteti solicita cazare contra cost, pe perioada desfasurarii examenelor, atat pentru voi, cat si pentru parinti sau insotitori.

 • Dupa ce ati ales facultatea la care vreti sa va inscrieti, este bine sa nu uitati sa achitati taxa de inscriere, in jur de un milion de lei la toate universitatile. In cazul in care sunteti scutiti de taxa, trebuie sa prezentati actele doveditoare.

 • Acum puteti sa mergeti sa va inscrieti, dar inainte de a pleca de acasa, mai aruncati o privire in dosar sa vedeti daca aveti toate actele necesare. Si nu uitati buletinul sau cartea de identitate!

 • La inscriere fiti foarte atenti sa specificati facultatea la care vreti sa mergeti, alte optiuni daca aveti, limbile straine pe care le veti urma. Un exemplar al fisei de inscriere trebuie sa ramana la dumneavoastra.

 • Dupa inscriere trebuie sa vedeti in ce sala veti da examen, daca e vorba de o testare scrisa, sau unde veti sustine interviul pentru concursul de dosare. Este posibil ca sala sa fie in alta cladire.

 • Daca observati pe lista pe care sunteti inscris ca numele dumneavoastra este scris gresit sau sunt alte date in neconcordanta, trebuie de urgenta sa anuntati comisia la care v-ati inscris.

 • In ziua sustinerii probei scrise nu uitati sa va luati la dumneavoastra buletinul / cartea de identitate, un pix sau stilou, legitimatia de concurs. Nu aveti voie in salile de examen cu telefoane mobile.

 • La examen este recomandat sa va prezentati cu cel putin o jumatate de ora inainte de inceperea efectiva a probei, pentru a rezolva eventualele probleme care pot aparea intre timp.

 • In timpul examenului, in cazul in care este test scris, este bine sa solicitati, daca este cazul, o ciorna pe care sa va faceti schematic raspunsurile. Pe foile de examen nu se admit stersaturi sau modificari.

 • La iesirea din sala, acolo unde se da un barem sau unde este afisat acesta, este bine sa va autoverificati. Consultati-va lucrarea cu baremul care este afisat dupa terminarea probei.

 • Fiecare universitate va afisa lista cu rezultatele examenului la o data stabilita. Fiti atenti, iar in ziua respectiva este bine sa cititi listele in ordine alfabetica pentru a nu avea surprize.

 • De asemenea, dupa ce ati vazut rezultatul pe care l-ati obtinut si daca va simtiti nedreptatiti, puteti depune contestatie in conditiile specifice fiecarei universitati in parte.

 • Dupa contestatii, mai consultati inca o data listele afisate la facultatea la care ati sustinut examen. Numele este indicat sa se caute in ordine alfabetica.

 • In cazul nefericit in care nu sunteti admis nici dupa contestatie, este bine sa va informati la secretariatul facultatii daca mai exista o a doua sesiune de admitere si daca mai sunt locuri.

  A. SUNT ADMIS LA BUGET


  Dupa ce ati aflat ca ati fost admis la un loc bugetat, trebuie sa va depuneti diploma de Bacalaureat in original la facultatea la care v-ati inscris si la care ati reusit. Apoi puteti pleca in vacanta.

  Daca ati fost admis pe un loc cu taxa si vreti sa recandidati pe locurile de la buget, depuneti diploma de Bacalaureat in original la facultatea la care v-ati inscris si o cerere de renuntare la celalalt loc.

  In cazul in care vreti neaparat sa urmati un loc cu taxa, depuneti o cerere de renuntare la locul de la buget, solicitati aprobarea de plata a taxei si achitati-o.

  Daca nu vreti sa urmati facultatea la care ati fost admis, va prezentati la secretariatul acesteia si va ridicati dosarul. Taxa de inscriere nu se restituie.

  B. SUNT ADMIS LA TAXA


  Daca sunteti multumit de locul obtinut si nu doriti sa mai sustineti o data examen pentru locurile de la buget, atunci achitati taxa si puteti sa va faceti bagajele de vacanta.

  Ati fost admis la taxa si vreti sa incercati din nou la buget fara a pierde locul? Atunci va depuneti diploma de Bacalaureat in original la facultatea la care v-ati inscris si platiti taxa.

  Exista si cazuri cand poate vreti sa mai candidati o data, dar numai pe locurile cu taxa. Achitati suma specificata si renuntati la locul obtinut anterior. Recuperarea taxei variaza in functie de universitate.

  Daca vreti sa va mai incercati o data norocul, atat pe locurile bugetate, cat si la cele cu taxa, renuntati la locul obtinut, depuneti diploma de Bacalaureat in original si achitati taxa.

  Vreti neaparat un loc de la buget si nu va intereseaza locul cu taxa la care ati fost admis? Atunci va depuneti diploma de Bacalaureat in original la facultate si nu platiti taxa de scolarizare.

  Daca nu vreti sa urmati facultatea la care ati fost admis, va prezentati la secretariatul acesteia si va ridicati dosarul. Taxa de inscriere nu se restituie.

  C. SUNT IN ASTEPTARE


  Vreti neaparat un loc de la buget? Atunci va depuneti diploma de Bacalaureat in original la facultatea la care v-ati inscris si nu platiti taxa de scolarizare. Asteptati a doua sesiune.

  Doriti sa candidati numai pe locurile cu taxa? Atunci trebuie sa achitati taxa de scolarizare si sa nu depuneti diploma de Bacalaureat in original sau sa o retrageti daca ati depus-o la inscriere.

  Daca vreti sa va mai incercati o data norocul, atat pe locurile bugetate, cat si la cele cu taxa, depuneti diploma de Bacalaureat in original si achitati taxa de scolarizare prevazuta de universitate.

  Daca nu vreti sa urmati facultatea la care ati fost admis, va prezentati la secretariatul acesteia si va ridicati dosarul. Taxa de inscriere nu se restituie.

  D. SUNT RESPINS


  In cazul in care ati fost respins, trebuie sa va prezentati personal la facultatea la care v-ati inscris si sa va ridicati dosarul de inscriere. Dar nu uitati ca mereu mai aveti o sansa.

  CUM VA INSCRIETI LA MAI MULTE FACULTATI


  Intrucat candidatii au dreptul sa se prezinte la concurs concomitent la doua sau mai multe specializari, dosarul cu actele in original se depune la prima optiune. Inscrierea pentru celelalte specializari se face pe baza documentelor prezentate in copie legalizata, la care se adauga o adeverinta care atesta inscrierea cu actele de studii in original la o alta specializare. La inscriere, candidatii vor semna o declaratie ca vor respecta termenele impuse prin prezenta metodologie cu privire la depunerea actelor in original.

  DREPTURILE STUDENTULUI


 • sa urmati concomitent mai multe specializari, daca indeplinti conditiile de admitere cerute
 • sa folositi laboratoarele, salile de cursuri si seminarii, salile de lectura, bibliotecile si celelalte mijloace puse la dispozitie de universitati
 • sa alegeti disciplinele optionale pe care sa le studiati
 • sa primiti burse de merit, studii sau asistenta sociala sau asistenta medicala si psihologica gratuite
 • sa luati masa la cantina universitatii si sa fiti cazati in camine in limita spatiilor disponibile
 • sa beneficiati de tratament pentru refacerea sanatatii in statiuni balneoclimaterice si in taberele studentesti

  CU TAXA SAU FARA TAXA


  Studentii din invatamantul universitar de stat care au fost admisi fara taxa isi pot pierde aceasta calitate daca nu indeplinesc criteriile de performanta stabilite de Senatul universitatii la care au fost admisi. In plus, locurile lor ar putea fi ocupate de studentii cu taxa, dar care sunt performanti. Astfel, statutul de student cu taxa se pastreaza in conditiile stabilite de Senatul universitatii. Institutiile de invatamant superior evalueaza la inceputul fiecarui an universitar locurile finantate de la bugetul de stat ramase disponibile, pentru a fi ocupate de studentii inscrisi cu taxa. Locurile finantate de la bugetul de stat raman disponibile in masura in care studentii care le ocupa nu indeplinesc criteriile si standardele de performanta stabilite de Senatul universitar, prevazute intr-un contract individual de finantare a studiilor universitare incheiat, respectiv prelungit anual, intre institutia de invatamant superior si student.
 • ×