x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Bazinul Ciuc, polul frigului

Bazinul Ciuc, polul frigului

08 Aug 2005   •   00:00
Bazinul Ciuc, polul frigului

Harghita este judetul pe care toti romanii il cunosc drept "polul frigului".

LA RECE
Harghita este judetul pe care toti romanii il cunosc drept "polul frigului".

Aici, temperaturile sunt cele mai scazute din tara, verile dureaza cel mai putin, iar cele mai multe mancaruri sunt pe baza de cartofi, leguma care creste cel mai bine in zona. Diferentele de temperatura sunt mari nu numai intre anotimpuri, ci si intre noapte si zi. Joseni si Miercurea Ciuc sunt cele mai cunoscute localitati de la polul autohton al frigului. CAtAlin Pruteanu

Prima oprire este la Joseni, o comuna mare, cu 5.000 de locuitori. Denumirea in limba maghiara a localitatii este Gyergy"alfalu, care in traducere inseamna "satul de jos dinspre Gheorgheni". Vremea este instabila: fulgere mari si tunete pe masura, apoi picaturi uriase si din ce in ce mai dese de ploaie lovesc asfaltul. Sunt 18 grade la Joseni, in timp ce la Bucuresti oamenii transpira la 33 de grade Celsius. Intram pe o ulita la dreapta si oprim in fata statiei meteorologice. Intr-una dintre incaperi o gasim pe Rodica Biro, meteorolog de serviciu. In curand soseste si seful statiei, Vaszi Lászl", cam obosit, e drept, pentru ca tocmai strangea fanul cosit. Pe deasupra, cu o noapte inainte a fost de serviciu si inca n-a apucat sa se odihneasca. Vaszi Lászl" ne spune ca temperaturile scazute de aici sunt cauzate de depresiune. Este o simpla lectie de fizica: aerul rece este mai greu si coboara. Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata la Joseni a fost de - 38°C, la data de 18 ianuarie 1863. Maxima absoluta a fost la 13 august 1988: +33,4°C. "Anul acesta a fost mai cald", spune seful statiei, minima-record a anului fiind de 29°C sub zero, in 8 februarie. Cea mai ridicata temperatura din 2005 a fost la 31 iulie, +32°C. "In medie, sunt circa 18°C diferenta intre zi si noapte. In iunie am avut noaptea bruma, iar ziua s-a incalzit la 18°C cu 5, la 22°C cu 8. La Miercurea Ciuc e o situatie asemanatoare cu diferentele de temperatura. Concuram cu alte statii, cand la noi e cel mai frig, cand la Miercurea Ciuc, cand la Toplita, cand la Intorsura Buzaului", precizeaza Vaszi Lászl". Media anuala este de 5-6°C, iar statia a fost infiintata in mai 1956, in 1980 mutandu-se in actuala cladire.

Vaszl Lászlo, seful statiei de la Joseni, spune ca vara dureaza aici de la jumatatea lui mai pana la 20 august

AFECTATI. Cardiacii nu se impaca prea bine cu aceste diferente de temperatura. Din cauza climei, cele mai mari suprafete de teren agricol sunt cultivate cu cartofi. "Nu exista familie in care sa nu se manance cartofi zilnic", spune meteorologul Vaszi Lászl". "Putem spune ca vara aici dureaza din mai, de la jumatatea lunii, pana la 20 august. Apoi incepe iar bruma. In ultimii ani, intram dintr-o data in iarna, apoi, intr-o saptamana intram in vara. Ninge si peste o saptamana avem 20 si ceva de grade. Cred ca poluarea este cauza, mana omului, din cauza defrisarilor necontrolate. Si aici se intampla, ori legale, ori mai putin legale. Se vede si aici ce zone mari au fost defrisate", arata seful de statie spre dealurile din zare.

Cinci oameni lucreaza la statie, in schimburi de cate 12 ore. Din ora in ora, observatorii trebuie sa mearga pana la platforma meteo, acolo unde sunt montate instrumentele: termometre, pluviometre, pluviograf, barometru, dupa care se intorc in statie, noteaza valorile si le transmit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud de la Sibiu. Platforma se afla la 250 de metri de statie si de alte obstacole: cladiri, pomi, plante inalte. Vara, pe cararea spre platforma te mananca tantarii cu pretentii de vampiri, dar iarna te musca frigul de - 30°C.

Unele dintre instrumentele statiilor meteo sunt vechi de zeci de ani si ar putea fi expuse intr-un muzeu al meteorologiei

PLOILE. "Inregistram din ora in ora temperatura, umezeala, presiunea atmosferica, directia vantului, viteza vantului, vizibilitatea, plafonul norilor.

Cand e canicula in tara si aici e cald, dar avem in fiecare zi ploaie. In ultimele sase zile am avut oraj, adica tunete, fulgere, cu sau fara precipitatii", povesteste Vaszi Lászl". Instrumentele sunt cam vechi, multe din anii ’50. "Cred ca acolo, in Vest, sunt deja in muzee. Cateodata asta influenteaza exactitatea masuratorilor, nu sunt asa de precise. Sunt sovietice sau din RDG. Termometre ce am primit mai noi, din Germania", spune Lászl". Dupa ce inregistreaza toate datele, meteorologul de serviciu le trimite la Sibiu. O statie de emisie-receptie a fost folosita pana in 2001 pentru transmisie. De cativa ani insa, datele se transmit prin telefon. Prin telefonul mobil, prin SMS. Si Vaszi Lászl" ne arata cum: ia de pe masa un mobil-caramida si incepe sa butoneze harnic. SMS-ul este cifrat: "Cine nu cunoaste codul habar n-are ce transmit", zice cu mandrie seful statiei.

FULGERELE. La Miercurea Ciuc, exista statie automata, dar, cu o zi inaintea sosirii noastre, un meteorolog a oprit calculatorul din cauza fulgerelor si acum statia nu mai vrea sa porneasca. Asa ca seful Horváth Csaba nu prea are timp de vorba si fuge spre platforma pentru a nota datele, fiindca trebuie sa le trimita la timp. "De alergat, trebuia sa alergam oricum. Nu stiu daca mai este vreo statie automata la care cineva sa mai si alerge, pentru ca trebuie sa comparam datele", marturiseste Csaba dupa ce intra si noteaza constiincios cifrele. Acum se asteapta instructiuni de la Sibiu pentru repornirea programului informatic. La Miercurea Ciuc, minima absoluta s-a inregistrat in ianuarie 1985: - 38,4°C. Minima din anul acesta a fost in februarie, - 31°C. Maxima absoluta la Miercurea Ciuc a fost notata in iulie 1953, luna in care temperatura a crescut pana la +35,5°C. Seful lucreaza din 1977 si e oarecum nostalgic dupa metoda veche. "Statia automata iti aduce datele, dar adevarul e ca aia dinainte era meteorologie."

MINIME ABSOLUTE IN ROMANIA

Ianuarie 1942: - 38,5°C la Bod; februarie 1929: - 38°C la Varful Omu; martie 1952: - 31,4°C la Intorsura Buzaului; aprilie 1940: - 26°C la Varful Omu; mai 1995: - 16°C la Varful Omu; iunie 1939: - 2°C la Varful Omu; iulie 1933: - 8°C la Varful Omu; august 1949: - 7°C la Varful Omu; septembrie 1935: - 15°C la Varful Omu; octombrie 1988: - 21,3°C la Intorsura Buzaului; noiembrie 1956: - 30,8° C la Varful Omu; decembrie 1998: - 34,5° C la Intorsura Buzaului.

CEATA ESTE PRIETENA CELOR DIN MIERCUREA CIUC

Ceata e frecventa la Miercurea Ciuc inainte de amiaza. "Sunt situatii cand din 30 de zile ale lunii daca una sau doua sunt fara ceata, mai mult in lunile noiembrie, decembrie", spune Horváth Csaba. Diferentele de temperatura ii afecteaza direct pe locuitori. Nici seful de statie nu scapa: "Cand ma doare aicea, intr-un punct, zic: "Uite, vine frontul atmosferic", spune Csaba, referindu-se zambitor la reumatisme. "Oamenii de aicea se simt bine pe la 20°C. Cand e peste 20°C la noi, e deja prea cald. Cred ca ati vazut ca, pe la 25°C, lumea cam dispare prin oras, de-abia umbla. La noi se rezista mai bine la frig si rezisti pentru ca frigul nu e insotit de vant, care iti da o senzatie de temperatura mai scazuta. Aici, la - 20°C, oamenii umbla veseli, nu-i problema."

VARA S-A CAM TERMINAT ANUL ASTA

"Din luna noiembrie avem temperaturi sub - 20°C. Uitati, in 1993, am avut 8 zile cu temperaturi sub - 20°C, in luna noiembrie, va dati seama!", ne spune Horváth Csaba. "Acum, la noi, vara s-a cam terminat. Ingheturile apar cam in jurul datei de 26 august. Toamna, aici e cel mai frumos anotimp. Dimineata trebuie sa te imbraci bine, dar dupa-amiaza e cald, frumos, poti sa faci plaja", adauga el. Apoi arata spre un tabel: "Pana in 1996, iulie a fost singura luna in care nu s-au inregistrat temperaturi negative".
×