IOSIF CONSTANTIN DRAGAN
Legionar, securist, comunist, nationalist. Sunt doar cateva din etichetele cel mai des puse peste numele lui Iosif Constantin Dragan.
de EUGEN CIUFU, GABRIEL BURLACU
|
|
Una dintre operele excentrice ale lui Dragan consta in finantarea unui monument gigantic
pe malul Dunarii: capul lui Decebal, inalt de 40 m si lat de
25 m. |
Daca a fost sau nu, greu de probat, un singur lucru este cert: Iosif Constantin Dragan este unul dintre cei mai bogati romani de pe glob, dar si unul dintre cei mai celebri. S-a nascut la Lugoj, in urma cu 88 de ani. In 1940, dupa ce a absolvit studiile de Drept la Universitatea din Bucuresti, a plecat in Italia, unde a beneficiat de o bursa de studii la Universitatea din Roma. Acolo a prins gustul primelor afaceri. Mircea Eliade afirma ca "Iosif Constantin Dragan are geniu economic". Nu a gresit. Dovada peste timp sta averea pe care acesta a strans-o: aproape 850 de milioane de dolari. "Am fost si sunt interesat de cat mai multe si diferite domenii. Am o imaginatie efervescenta si dorinta de a acoperi suprafete intinse de activitate. Munca este o obligatie. Asa am importat si exportat tesaturi si fibre din Italia in Romania, pentru panzele de avion din care se realizau aripile avioanelor la IAR Sibiu. Am gandit afaceri cu banalele, dar utilele maturi. Am facut marketing in pietele de desfacere din Elvetia, Belgia si Anglia, facand comert cu produse alimentare, am afaceri
imobiliare...", declara Iosif Constantin. Tipografii, edituri, cotidiane, saptamanale, un post de radio si o televiziune au intregit gama afacerilor grupului Dragan. A fondat o serie de publicatii in Romania, dar a investit si in televiziune si radio, avand propriile posturi la Lugoj. Editeaza, la Bucuresti, diverse publicatii cu caracter cultural, ziare, reviste, carti si multe altele. Intr-un interviu acordat in urma cu ceva timp Jurnalului National, Dragan marturisea ca a contribuit si la configurarea postului de radio Vocea Basarabiei, din Republica Moldova, pentru a da posibilitatea romanilor de acolo sa se exprime alaturi de fratii lor din Romania.
CELEBRITATEA. Numele si reputatia lui Iosif Constantin Dragan au facut de mult timp inconjurul Europei. A reusit sa cucereasca batranul continent, asa cum nici un alt roman nu a mai reusit vreodata sa o faca: economic si cultural. Se spune despre Constantin Dragan ca este de departe cel mai bogat roman din toate timpurile. "A fost ambitia mea de a demonstra lumii intregi ca si un roman poate fi capabil sa faca ceva si sa devina cineva in strainatate", se "justifica" miliardarul. Alaturi de averea fabulousa pe care o detine, Dragan este un om de cultura, prin opera sa de istoric, scriitor, profesor si, in esenta, un roman care apartine Europei si care a reusit sa faca, intr-un fel, ca si Europa sa-i apartina.
FUNDATIA. Dupa ce, in Italia, a primit licenta in Stiinte Economice si Politice la Universitatea din Roma si doctoratul in Drept, a creat o fundatie cultural-educativa, ce-i poarta numele, prin care sa promoveze si sa ajute la afirmarea valorilor civilizatiei romane. Astfel a luat fiinta, in anul 1967, in Italia, "Fundatia Europeana Dragan", care este prezenta, la ora actuala, in marile capitale europene. In paralel, Dragan s-a apucat de afaceri. Vocatia innascuta l-a determinat ca in 1941 sa porneasca o afacere in domeniul petrolier, exportand din Romania catre Italia. In anul 1948, dupa razboi, aceasta activitate a dus la formarea societatii Butan Gas, domeniul de activitate fiind distribuirea si imbutelierea gazului. O data cu trecerea timpului, compania a devenit lider european, prin cele noua filiale din Europa.
ACASA. O perioada de circa 30 de ani, dupa plecarea in Italia, nu s-a mai putut intoarce in patrie, din cauza unui decret dat de Ana Pauker, in care se prevedea pierderea cetateniei romane de catre cei care nu se intorceau in termen de 60 de zile. A fost considerat mult timp un apatrid. Intors dupa Revolutie, Constantin Dragan a infiintat prin fundatia sa "Dragan European Business School" in Bucuresti (1990) si Universitatea Europeana Dragan in Lugoj (1991). Totodata, a deschis afaceri in mass-media, iar in domeniul gazului lichefiat (GPL) detine o treime din piata autohtona.
CURRICULUM VITAE
|
Data si locul nasterii: 20 iunie 1917, Lugoj;
Avere estimativa: 800-900 de milioane de dolari;
Domenii de interes: distributie si productie de produse petroliere, mass-media, transporturi;
Studii: licentiat al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, licentiat in Stiinte Economice si Politice, Universitatea din Roma, doctor in Drept, Universitatea din Roma;
Stare civila: casatorit din anul 1995, trei copii;
Resedinte: Bucuresti, Milano;
Titluri: Presedinte al Federatiei Internationale de Marketing;
Volume publicate:
1985: "The World Mission of the International Marketing Federation";
1987-1989: "Geoclimate and History";
1995: "Bazele Cognitive ale Cercetarilor de
Marketing" (in colaborare cu prof. M.C. Demetrescu);
Studii istorice:
1976: "Noi, tracii si istoria noastra multimilenara"; 1977: "Aurel C. Popovici"; 1977: "Idealuri si destine"; 1985: "Imperiul milenar al Daciei"; 1986: "Antonescu, Maresal al Romaniei si razboaie de reintregire"; 1996: "Adevarata istorie a romanilor".
|