x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ca un trasnet din senin

Ca un trasnet din senin

de Lavinia Betea    |    12 Iun 2006   •   00:00
Ca un trasnet din senin
MADE IN URSS
In 1995, pe parcursul unui lung interviu cu Alexandru Barladeanu, care a detinut insemnate functii in economia romaneasca, am discutat si despre nationalizare.

In 1948, Alexandru Barladeanu era secretar general in Ministerul Economiei Nationale. Fusese inainte de razboi asistent universitar la catedra de economie politica a Universitatii din Iasi. Ramas in Basarabia ocupata de sovietici, inainte de a reveni in Romania (1946) s-a specializat la Institutul de planificare la Moscova, devenind astfel un expert al economiei etatizate.

PESTE ANI. Sa regandim putin atmosfera acelor ani, de trecere de la un regim social la altul (l-am invitat eu in dialogul publicat sub titlul "Alexandru Barladeanu despre Dej, Ceausescu si Iliescu", Editura Evenimentul Romanesc, Bucuresti, 1997). Cum s-a facut nationalizarea din iunie 1948, in afara celor scrise, pana de curand, in manualele de istorie?

"Eu nu stiu ce s-a scris in manualele de istorie, a fost unul dintre surprinzatoarele raspunsuri ale interlocutorului. Dupa ce-am venit in tara, am rasfoit manualele lui Roller, iar dupa aceea nu am mai citit manuale de istorie. Mi-a ajuns. Despre nationalizare o sa-ti spun ceea ce stiu din locul in care eram eu. In trecerea, pe felii, de la economia privata la cea de stat, momentul nationalizarii a contat mult. Categoric, s-a facut la comanda sovietica. Totul se facea la comanda sovietica. Nu stiu daca ei au indicat momentul si formele."

VORBA LUI LENIN. "Pregatirea nationalizarii s-a facut in secret, a precizat Barladeanu, astfel ca nationalizarea principalelor mijloace de productie a parut o lovitura de stat. Cu Legea nationalizarii s-a trecut, de fapt, la noua oranduire. Conform invataturii lui Lenin, proprietatea privata produce capitalism si burghezie, permanent, spontan si in proportie de masa. (…) Sigur ca nu intamplator Dej (foto mic) conducea Ministerul Economiei Nationale, care raspundea de promptitudinea livrarilor catre URSS si de inventarierea resurselor naturale si bogatiilor tarii in vederea nationalizarii."

"COMITETELE DE NATIONALIZARE". "Ce stiam eu inainte de publicarea Legii? De stiut, stiam ceva, mai bine zis simteam, pentru ca, lucrand la Ministerul Economiei Nationale, ni s-a cerut sa pregatim o lista din sectoarele materialelor de constructii si textile cu intreprinderile care merita interes din partea statului. Nu ni s-a spus ca pentru nationalizare, dar banuiam ca va veni o modificare a statutului lor. (…) Anumiti oameni de incredere au fost convocati cu o noapte inainte de a fi cunoscuta Legea la comitetele teritoriale de partid. (…) A fost ca un trasnet din senin".

N-A FOST CA-N FILME! La remarca mea ca legea a fost, probabil, primita cu entuziasm de muncitori, Alexandru Barladeanu m-a contrazis cu urmatoarele explicatii: "Eu n-am vazut atata fericire. Dupa ce s-a facut nationalizarea, impreuna cu alti doi oameni de la partid am fost trimisi intr-o calatorie la Brasov, Sf. Gheorghe, Miercurea-Ciuc, unde am vorbit la niste mitinguri despre nationalizare. Nu prea i-am vazut pe ascultatori fericiti, pentru ca nu pricepeau masura. Dar, probabil, ai facut aceasta remarca avand in vedere filmele ce s-au facut dupa aceea, cu muncitorii care au preluat entuziasmati fabricile. In realitate, noi fuseseram trimisi sa explicam Legea, dupa ce aceasta intrase in vigoare. Nu se asteptau oamenii la ea. Eu n-am vazut exuberanta muncitorilor pe viu si pentru motivul ca am trait lucrurile birocratic, din minister. Nu stiu ce-au spus oamenii in momentul in care au aflat ca fabrica unde lucreaza nu mai e a patronului."

Alexandru Barladeanu a fost unul dintre demnitarii care a coordonat economia etatizata si planificata
"Anumiti oameni de incredere au fost convocati cu o noapte inainte de a fi cunoscuta Legea la comitetele teritoriale de partid. Din ei s-au creat «comitetele de nationalizare». Dimineata a fost trimis fiecare la locul stabilit, in fabrici si uzine, pentru a prelua casele de bani, documentele, conducerea. A fost ca un trasnet din senin peste proprietar si populatie"
Alexandru Barladeanu

CAPITALISTI DUPA GRATII


In zilele nationalizarii au fost publicate decizii ale tribunalelor prin care fosti patroni erau condamnati la ani grei de inchisoare. Astfel, la 16 iunie, Scanteia titreaza: "Capitalistii sabotori Sever si Max Herdan au fost condamnati la cate cinci ani inchisoare". Cei doi, proprietari ai morii Herdan, au fost gasiti vinovati pentru nedeclarare de stoc si vanzare de marfuri fara factura. "Mania proletara" fata de patronii in cauza nu se incheiase, in zilele urmatoare fiind judecati sub acuzatia ca au tinut ascunse zece vagoane de grau, care s-a degradat.

PRIMELE VIZITE DE LUCRU IN "SANUL MUNCITORIMII"


A doua zi dupa adoptarea Legii nationalizarii, liderii Partidului Muncitoresc Roman au pornit prin intreprinderile din tara pentru a le explica muncitorilor importanta "actului revolutionar" din iunie 1948. Spre Valea Prahovei, unul dintre cele mai importante centre industriale ale Romaniei "vechi", a plecat o delegatie compusa din Ana Pauker (ministrul Afacerilor Externe), Gheorghe Vasilichi (ministrul Invatamantului Public) si Miron Constantinescu (ministrul Minelor si Petrolului). Ei s-au oprit la intreprinderile "Astra Romana", "Astra Romano-Americana" si la fabrica "Dorobantul". Conform Scanteii, cei trei lideri PMR au fost primiti de muncitori cu "dragoste si cu strigate: Traiasca CC al PMR". Pentru a arata atasamentul conducatorilor partidului "celor ce muncesc" fata de lucratori, "organul de partid" prezenta urmatorul episod: "Conducatorii iubiti ai clasei muncitoare au stat de vorba cu muncitorii, explicandu-le importanta actului revolutionar, infaptuit de clasa muncitoare din initiativa avangardei ei, Partidul Muncitoresc Roman".

IN ATENTIA "INDRUMATORULUI"


Nationalizarea intreprinderilor s-a facut dupa un plan bine pus la punct, de catre noua conducere a statului. Dar aplicarea lui implica o multime de activisti "fara experienta". De aceea, a fost publicata o brosura intitulata "In ajutorul indrumatorului". Conform indicatiilor Directiei de Agitatie si Propaganda a CC al PMR, "trebuia prelucrat in toate organele si organizatiile de partid, precum si in adunari special convocate, ale indrumatorilor". Pentru aplicarea prevederilor Legii, PRM acorda rolul cel mai important organizatiilor de partid din intreprinderile recent nationalizate.
×
Subiecte în articol: barladeanu editie de colectie