x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Calatoriile

de Anca Alexe    |    24 Oct 2005   •   00:00
Calatoriile
PRESA VREMII
Peregrinarile si actiunile Reginei Maria erau aproape publice. A cunoscut atat cararile lumii, cat si cele ale Romaniei. "Te binecuvantez, iubita Romanie, tara a bucuriilor mele, tara pe care am vazut-o intregita..."

Majestatea Sa Regina Maria era prezenta la multe dintre evenimentele care aveau loc in tara si in afara tarii. Pasionata de cultura si de locurile necunoscute, Missy a fost descrisa in presa vremii ca fiind una dintre "cele mai aprige iubitoare a calatoriilor si a culturii".

Editiile din anii 1929 si pana in 1931 ale revistei Ilustratiunea Romana dedicau Reginei Maria pagini intregi cu fotografii si articole.

"August 1929. Doi ani de la moartea Regelui Ferdinand I. Cu aceasta ocazie a avut loc un parastas la Catedrala dela Curtea de Arges, in prezenta Reginei Maria, M.S. Reginei Elisabeta a Greciei, Principesa Ileana, Principele Regent Nicolae si Principesele Ileana si Irina a Greciei." In luna imediat urmatoare a aceluiasi an, "M.S. Regina Maria si A.S.R. Pricipesa Ileana amerizeaza la Constanta dupa un sbor cu hidroavionul."

In 1930, Regina Maria, alaturi de cainele sau, face ultima calatorie la Saint Briac, in Franta

PREZENTA. In iarna anului 1930, Ilustratiunea Romana urmarea activitatea Reginei pas cu pas. "Ianuarie. In saloanele Cercului Militar din Capitala s-a inaugurat, in prezenta MM. LL. Regina Maria, Regina Elisabeta a Greciei si AA. LL. FR. Principesa Mama Elena si Domnita Ileana." Februarie 1930. "Concursurile de ski de la Predeal. Demonstratiunile skiurilor au luat caracterul unor adevarate sarbatori sportive prin prezenta M.S. Regina Maria, Alteta S.R. Principesa Ileana si Contele Alexandru Pless de Hochberg. La sosire, familia regala a fost intampinata cu traditionala paine si sare. Aflata la demonstratiuni, Regina Maria a studiat planurile stadionului din Predeal. In aceeasi luna a anului 1930, Regina Maria, alaturi de cainele Sau, face ultima Sa calatorie la Saint Briac, in Franta."

"Frumoasa tara a carei soarta am impartasit-o atatia ani, al carei vis stramosesc l-am visat si eu si mi-a fost ingaduit sa-l vad implinit. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste..."

"Puterea este un tova-ras de care nu te poti desparti usor; cand te paraseste, cu ochii uscati si cu pumnul inclestat, te uiti dupa ea cu privirea fixa, gelos pe urmatorul pe care il va alege" - Regina Maria

ARTA DE A PRETUI... ARTELE

"La 6 martie 1930, cu prilejul retragerii domnului Aristid Demetriad, oameni de teatru, intelectualii, prietenii si publicul bucurestean au tinut sa sarbatoreasca, asa cum se cuvine, pe acel care, o viata de om, a ilustrat prima noastra scena. In prezenta Majestatii Sale Regina Maria si Regina Elisabeta, d-nii Nottara, Zaharia Barsan, I. Taranu si Victor Eftimiu au facut elogiul stralucitului talent si glorioasei activitati pe care o incheie la Teatrul National marele si apreciatul artist." (Ilustratiunea Romana)

LANGA POPULATIA SUFERINDA

"Regina Maria, scrie Ilustratiunea Romana, participa, la 30 mai 1930, la Parastasul dela Costesti si asculta grozaviile indescriptibile petrecute acolo, in Vinerea Mare. M.S. Regina si Inaltii Regenti au stat de vorba cu nefericitele vaduve ale celor mistuiti de flacari in Bisericuta din Costesti si cu supravietuitorii catastrofei din noaptea de pomina. Majestatea Sa a trecut pe la mormintele celor disparuti"

LA MORMANTUL REGELUI

"Duminica. 20 iulie 1930. S-au implinit trei ani dela moartea Regelui Ferdinand I. Cand Majestatea Sa Regina Maria, M.S. Elena si Principesa Ileana au ingenuncheat in fata mormantului dela Curtea de Arges o tacere sfanta s’a lasat din ceruri deasupra capetelor tuturor celor din fata. M.S. Regele Carol al II-lea si A.S.R. Principele Nicolae au plans. M.S. Regina Maria ii avea in spate pe d-nii Ministri Iuliu Maniu si Ion Mihalache." (Ilustratiunea Romana)
×