x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Caleasca regala

Caleasca regala

de Costin Anghel    |    23 Ian 2006   •   00:00
Caleasca regala
NERABDATORI
In Marea Britanie, Ceausescu a fost primit cu tot fastul englezesc. Semnarea unor acorduri economice, plimbarea cu trasura regala au fost ingredientele unei vizite de succes.

La invitatia Reginei Elisabeta a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si a sotului sau, Printul Philip, ducele de Edinburgh, Nicolae si Elena Ceausescu au intreprins o vizita de stat in Marea Britanie.

Marti, 13 iunie 1978, pe taramul britanic au coborat cei doi conducatori ai RSR. Primirea a fost una cordiala, ba chiar bine dispusa. In intampinarea liderului roman au sosit Cuplul regal, prim- ministrul James Callaghan precum si numeroase alte oficialitati britanice.

Ceausescu era considerat un fel de Vestic al Esticului. Milita pentru pace in Orientul Mijlociu, Balcani si pentru oprirea cursei inarmarilor. Cum asteptau britanicii vizita fiului iubit al poporului roman? Cu nerabdare! Cel putin asta reiese din interviul acordat de James Callaghan agentiei de presa romane Agerpres. "Guvernul britanic acorda o mare importanta vizitei presedintelui Nicolae Ceausescu, prima vizita de stat pe care o face in Marea Britanie un sef de stat dintr-o tara socialista. Romania joaca un rol tot mai important pe arena mondiala, iar presedintele Nicolae Ceausescu personal a dobandit reputatia binemeritata a unui om de stat la nivel mondial, cu o profunda cunoastere si intelegere a problemelor internationale. Astept cu nerabdare discutiile pe care le vom avea si sunt sigur ca vor fi foarte interesante si extrem de importante", declara Callaghan.

Cuplul prezidential roman alaturi de Elisabeta a II-a si Ducele de Edinburgh

DIPLOMATIE. Englezii au spus-o, era prima vizita a unui conducator provenit din grupul tarilor socialiste. Era vizita unui sef de stat ce uimea lumea intreaga si un posibil partener economic important pentru Marea Britanie. Totul trebuia pregatit atent, mai ales ca invitatiile purtau semnaturile Elisabetei a II-a si consortului sau. Atat in Romania, cat si in Marea Britanie, intreaga masinarie ce se ascunde in spatele politicii a fost pornita. Trebuia ca ambele popoare sa se bucure pentru vizita lui Ceausescu. El, "fiul iubit al poporului", a dat un interviu ziarului The Daily Telegraph, un altul televiziunii britanice Independent Television News (ITN), iar James Callaghan a intors favorul dand declaratii Agerpress. Presedintele Ceausescu pleca cu ganduri politico-economice in Regatul Unit. "Sper ca vizita, convorbirile pe care le voi avea cu primul ministru, cu alti oameni politici englezi vor da noi dimensiuni relatiilor noastre bilaterale, cat si conlucrarii pe plan international in infaptuirea securitatii europene, a unei politici de pace", declara, la 1 iunie 1978, Ceausescu postului de televiziune ITN.

GO! Pare exagerat, dar daca va ganditi la: "Colocviul privind relatiile romano-britanice de la proclama-rea Independentei de stat a Romaniei si pana azi" organizat la Londra de Academia britanica; o Seara Romaneasca in acelasi oras, o expozitie intitulata "100 de ani de arta romaneasca", "Zilele Romaniei la Coventry".

13 iunie 1978. In timp ce la Londra se faceau ultimele repetitii, de pe Aeroportul Otopeni pleca o delegatie condusa de Nicolae Ceausescu. Alaturi de el era Elena Ceausescu, Gheorghe Oprea, prim viceprim-ministru al ministrului; Stefan Andrei, ministrul Afacerilor Externe; Vasile Pungan, ministru la presedintia Republicii, seful grupului de consilieri ai presedintelui si Ion Avram, ministrul Industriei Constructiilor de Masini.

Plimbarea cu caleasca, visul lui Ceausescu

CALEASCA. La ora locala 11:25 (12:25 ora Romaniei), dupa un zbor de trei ore, avionul prezidential roman a aterizat pe Aeroportul Gatwick, Londra. Pe aeroport sunt intampinati, in numele Reginei Elisabeta a II-a, de ducele si ducesa de Kent. De pe aeroport, cuplul prezidential roman a fost preluat si condus cu trenul regal la Gara Victoria, din centrul Londrei. In gara are loc primirea oficiala. Pe covorul de catifea rosie paseste delegatia romana, fundalul sonor fiind constituit de salvele de artilerie trase in onoarea romanilor. Sunt primiti de Regina, de Printul Philip si le este prezentat Printul Charles si alti membri ai familiei regale, precum si membri de marca ai politicului britanic. Doamnelor si domnilor... vizita oficiala a inceput!

Lui Nicolae Ceausescu i-au fost rezervate cele mai inalte onoruri. Dupa senzationala primire din Gara Victoria, cele doua cupluri conducatoare,unul socialist, unul regal s-au urcat in trasurile regale, Nicolae cu Elisabeta a II-a, Elena cu Printul Philip. La fiecare trasura cate trei perechi de cai. Cortegiul este deschis de o escorta a Cavaleriei Regale. Trasurile sunt flancate de ostasi ai regimentelor de garda, in tinuta de parada. In ritm regal, cortegiul ajunge la Palatul Buckingham, la ora 13:00 FIX!

Solemnitate britanica cu actori romani

CHIMISTUL. Elena Ceausescu era un chimist de renume mondial... pe 14 iunie 1978, in timpul vizitei oficiale in Marea Britanie, distinsii oameni de stiinta englezi i-au acordat titlul de "Membru de onoare al Institutului regal de chimie". Motivul? "Sunteti un distins om de stiinta, atat prin activitatea de cercetare, cat si prin rolul determinant in orientarea politicii stiintifice in Romania", explica profesorul Richard Norman, presedintele institutiei britanice. Si vine raspunsul Elenei... "Doresc sa va multumesc calduros pentru primirea deosebit de cordiala pe care mi-ati rezervat-o, pentru hotararea de a-mi conferi titlul de membru al institutului si Diploma de chimist recunoscut." Si titlu-i gata acordat!

ACORDURI AVIATICE Doua dintre acordurile economice importante, semnate in timpul vizitei lui Ceausescu in Marea Britanie, priveau domeniul aviatic. Cu British Aerospace s-a semnat un contract-licenta pentru fabricarea in Romania a avionului BAC-1-11. Cum BAC avea nevoie de motoare s-a semnat si contractul-cadru de cooperare cu firma Rolls Royce pentru fabricarea in Romania a motorului cu care va fi echipat acest avion. Din partea romana, pe contracte si-a pus semnatura Gheorghe Boldur, adjunct al ministrului Industriei Constructiilor de Masini.

MARTURIA UNUI FOST MINISTRU DE EXTERNE

Cine poate vorbi mai bine despre vizita in Marea Britanie daca nu un roman prezent la vizita. Stefan Andrei, ministrul de Externe din acea perioada: "La Londra, discutiile au fost foarte bune, tot cu aprecieri pozitive in presa. Noi atunci am convenit amplificarea relatiilor dintre tarile noastre pe mai multe domenii si in special in probleme de aeronautica. Noi atunci faceam avioanele BAC in Romania, in cooperare cu Marea Britanie. Si s-a cazut de acord ca sa se treaca la modernizarea BAC-ului si la dezvoltarea colaborarii. Am fost si la Bristol atunci, in zona in care se fabrica avioanele.
Si a doua chestiune: englezii erau foarte interesati de judecata Romaniei in legatura cu situatia din China. Pentru ca era problema Hong-Kong-ului. Si voiau sa stie care sunt orientarile la Beijing ...(...) Eu am stat la masa chiar langa Regina-Mama si ea spune: «Dom’le, mie imi pare bine ca Romania duce o politica independenta fata de Rusia, ca nu mai e supusa Rusiei. Am auzit ca vreti sa va dezvoltati, daca faceti si avioane. Si mie chiar imi pare bine
La revedere, britanicilor!
, pentru ca noi suntem in fond cumva ruda, o ruda a mea, Regina Maria, a fost regina Romaniei...»" (Catalin Pruteanu)

BAL LA HOTELUL CLARIDGE

Bunavointa conducatorilor britanici trebuia rasplatita intr-un fel. Joi, 15 iunie,
la Hotelul Claridge, delegatia romana a organizat un banchet oficial in onoarea
Reginei Elisabeta a II-a si a ducelui de Edinburgh. Alaturi de cele doua capete
incoronate au fost prezenti mai multi reprezentanti ai familiei regale britanice
si ai clasei politice britanice. Printul Charles al Tarii Galilor, ducele si ducesa de Kent, ducele si ducesa de Gloucester, primul-ministru James Callaghan, Margaret Thatcher, Eric Varley, ministrul Industriei.
×