x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ce s-a pastrat

Ce s-a pastrat

de Daniela Cârlea Şontică    |    08 Ian 2007   •   00:00
Ce s-a pastrat
FRAGMENTE
In graba demolarii s-a mai salvat cate ceva din biserici, obiectele fiind duse prin diferite lacasuri de cult si muzee.

Din Biserica Enei, mobilierul, catapeteasma, icoanele imparatesti, stranele, cartile, dintre care unele grecesti, s-au transportat in mare graba la Manastirea Antim, iar ulterior la Caldarusani. La Academia de Arta: piatra cu numele, pisania de deasupra usii, usa de la intrare, jetul arhieresc, care era o piesa de mare valoare artistica. De la Biserica Alba Postavari, mobilierul si obiectele de pret, catapeteasma cu icoane de pictorul Nicolae Grigorescu (in perioada de tinerete), candelabrul principal, cartile din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, obiectele de cult si clopotele au inzestrat biserica din Popesti-Leordeni. Icoana Sfantului Nicolae a ajuns la Muzeul Manastirii Antim.

Catapeteasma sculptata in lemn si aurita si icoana de hram argintata ale Bisericii Izvorul Tamaduirii (Arsenal) au ajuns in biserica din Valenii de Munte. Obiectele cu valoare din Biserica Spirea Veche au ajuns la Mogosoaia.

RESTURI. De la Biserica fostei Manastiri Cotroceni: coloane, ancadramente, lespezi tombale, arce si traforuri au fost duse unele la Manastirea Cernica, altele in subsolurile Palatului Cotroceni. O portiune de 80 mp din fresca originala a lui Parvu Mutu a fost dusa la Muzeul de Arta.

Din Sfantul Nicolae-Sarbi: candele de argint, chivot de argint, icoane, sfesnice, clopote, steaguri sunt pastrate la biserica de cimitir a satului Fantanele, Dambovita. Policandrul mare este la Biserica Balaneanu din Bucuresti, iar Evanghelia de la 1695, tiparita de Antim Ivireanul cu litere chirilice, este la depozitul de carte veche de la Stavropoleos.

Icoana Maicii Domnului, care a apartinut aceleiasi biserici demolate, este tot la Popesti-Leordeni

Cateva resturi din piatra de pisanie de la Biserica Sfantul Nicolae-Jitnita, desi sparta la transport, au fost duse impreuna cu ancadramente de ferestre si usi la Stavropoleos. Alte obicete sunt la Caldarusani.

Cea mai mare parte a obiectelor sacre de la Biserica Sfanta Vineri-Herasca se afla in custodie la Manastirea Cernica si la Muzeul Herasti.

Obiectele de valoare de la Olteni au fost duse la Biserica Udriste si la Manastirea Ghighiu din Prahova, un clopot la Caldarusani, unul la o biserica din Suedia si unul la Fantanele. Nu s-a recuperat nimic din frescele lui Tattarescu. Au disparut si mormintele pandurilor lui Tudor.

Din Manastirea Pantelimon: usile sculptate si scheletul catapetesmei sunt la Biserica Sfantul Nicolae din Pantelimon, icoanele - la Plumbuita. De la Manastirea Vacaresti au fost duse fragmente din coloane, capiteluri, pilastri, parapeti la Mogosoaia si la Manastirea Brancoveni. Bucati de fresca se afla in depozitele de la Casa Presei, Casa Melik, Muzeul de Arta si Academia de Arta.

Memorialul… osanditelor

In urma cu un an se lansa proiectul conform caruia in Parcul Plumbuita se va ridica un edificiu menit sa restituie memoria tuturor bisericilor daramate in Bucuresti in perioada comunista. Constructia se va numi "Memorialul bisericilor osandite" si va fi realizata de Primaria Sectorului 2, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, al Patriarhiei Romane. Ideea construirii acestui memorial apartine actritei Rodica Mandache, care s-a adresat primarului Nicolae Ontanu pentru punerea in practica a proiectului. Constructia este gata, are laturile de 8x14 m, doua nave laterale de 2x4 m, iar inaltimea corpului central este de 7 m. Totul va fi vopsit in alb, iar in interior vor fi expuse fotografii, machete, documente si relicve din bisericile demolate.
De realizarea proiectului se ocupa pictorul Viorel Margineanu, care ne-a spus ca in momentul de fata se lucreaza la restaurarea diferitelor obiecte de cult in cadrul Universitatii de Arte Bucuresti. Vor fi aduse spre restaurare si expunere in memorial relicvele raspandite in bisericile din toata tara.
×
Subiecte în articol: biserica mănăstirea editie de colectie