x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ceausescu si Beatles

Ceausescu si Beatles

de Dana Andronie    |    09 Oct 2006   •   00:00
Ceausescu si Beatles
ROCK PATRIOT
Par-ti-dul, Ceau-ses-cu, Ro-ma-ni-i-i-ia… Da, da, amintirile ma chinuiesc, dar nu fara rost!

Ia incercati sa fredonati omagiul inchinat Tovarasului. Trageti aer in piept si continuati. Fredonati refrenul hitului "I want to hold your hand" ("Vreau sa te tin de mana"), semnat Beatles. Oh, yeah! Partidul lui Ceausescu este frate vitreg cu tinutul de mana al "beatles-ilor"… "Avem in fruntea noastra un fiu al tarii/ Cel mai iubit si cel mai ascultat/ Ce-n lume pana-n departarea zarii/ E pretuit de oameni si stimat/ Partidul, Ceausescu, Romania", "Oh yeah, I’ll tell you somethin’I think you’’ll understand/ When I say that somethin’I want to hold your hand/ I want to hold your hand/ I want to hold your hand"…

SA NE RADEM. Ce destept a fost compozitorul! I-a daruit Tovarasului un omagiu pe care insusi John Lennon l-a cantat! Oare cum l-ar fi pedepsit Ceausescu pe plagiator? Da, sigur ca da. De parca ar fi stiut "taticu’" cine sunt "tovarasii bitalsi"… Oricum, autorul slagarului comunist a lasat posteritatii un fals ingenios. Totusi, am putea sa-l suspectam de farsa. E foarte probabil ca acesta sa fi fost fan Beatles si intentionat sa fi dat epocii comuniste un cantec patriot-rock.

Melodia trupei Beatles s-a transformat intr-un omagiu

O fi facut-o pentru a rade cu gura pana la urechi de Ceausescu, fara sa ajunga la Jilava. Parca ni-l si inchipuim pe compozitorul necunoscut privindu-se in fiecare dimineata in oglinda si felicitandu-se pentru opera de… adanca recunostinta pe care i-o daruise celui mai iubit fiu al tarii. S-a simtit si el liber! De altfel, nu e singurul care s-a jucat in felul asta. Un pictor, ilustrator de carti pentru copii, a avut capriciul (sau fantezia) sa-i imortalizeze pe voievozii din legendele noastre istorice cu chipurile membrilor formatiei Beatles. Cartea a fost pusa in vanzare, a avut chiar succes si nimeni nu s-a prins, pana cand insusi autorul n-a divulgat secretul.

"Avem in fruntea noastra un fiu al tarii/ Cel mai iubit si cel mai ascultat/ Ce-n lume pana-n departarea zarii/ E pretuit de oameni si stimat/ Partidul, Ceausescu, Romania"Partidul, Ceausescu, Romania" "Oh yeah, I’ll tell you somethin’I think you’’ll understand/ When I say that somethin’I want to hold your hand/ I want to hold your hand/ I want to hold your hand" I want to hold your hand"

IMITATIE SPANCHIE

"(Constantin) Moruzi (…) era un groaznic si uricios fanariot, care se uita la boierii lui cu atata asprime incat din incruntarea aceasta a privirii ramasese spanchi (incrucisat). La randul lor, boierii divanului, pentru a imblanzi urgia domneasca, cum se aflau singuri in iatacurile lor isi lipeau cate un benghi pe varful nasului, privindu-l cu amandoi ochii, pentru a se obisnui sa se uite ciacar, ca inaltimea sa. Dupa boierii divaniti se lua protipendada, apoi boiernasii, negustorii, slugile si tiganii. Sub Voda Constantin Moruzi toata Moldova era spanchie, iar domnisoarele de pe atunci, fete de boieri sau fete de rand, nu se uitau la crai daca aveau ei necuviinta de-a privi drept in fata, in loc sa se uite c-un ochi la faina si cu celalalt la slanina". (C. GANE, "Trecute vieti de doamne si Domnite", vol, II)

SIRETI CA VULPEA

"E cunoscuta legea tebanilor care ii poruncea (artistului) sa imite infrumusetand si-i interzicea sub pedeapsa sa imite uratind". "Daca imitatorul este un om cu oarecare incredere in sine, atunci arareori imita fara dorinta de a infrumuseta; iar cand aceasta infrumusetare, dupa parerea lui, a izbutit, e destul de siret ca sa procedeze ca vulpea, adica sa stearga cu coada urmele care ar putea trada drumul pe care a venit." (LESSING, Laocoon)

PARODII, PARODII, A-TENTAT LA MELODII

Baietii de la A-tentat sunt un fel de "Paraziti" ai manelelor. Cum au ajuns la performanta aceasta? Iau o manea de succes, ii schimba versurile si-au scos o melodie si mai bengoasa decat originalul! Dupa ce toata lumea (buna sau snoaba) a aruncat cu rosii in manele, cantaretii au facut-o si mai lata. Le-au stricat "bunatate" de hit-uri manelistilor! Ia ascultati aici: in loc de melodia lui Minune, "Stau si plang in fata ta/ Mi se rupe inima/ Sufletul nu mi-l alini/ Parca suntem doi straini", A-tentatii canta asa: "Am gasit in geanta ta/ Multa branza telemea/ Si la tine-n celular/ O poza cu un Salam". Lacrimile cristaline ale lui Costi Ionita s-au transformat in "Multe lacrimi cristaline/ De la ceapa imi curg, stii bine/ Si plangeam atat de tare/ Parca eram stropitoare". Pana si celebra "Vine Politia" are o "copie fidela". De data aceasta, textul se refera la femei. "Femeia mea/ Cand o pun la treaba moare/ Eu n-o sa bat covoare/ Ca le doare/ Atunci daca nu vrea/ O bat eu pe ea / Nu stie nici macar / Sa dea cu matura". (Catalina Iancu)
×
Subiecte în articol: ceausescu your editie de colectie want hold hand