x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cine-i mic si nu bea laptic

Cine-i mic si nu bea laptic

17 Apr 2005   •   00:00

Grasut, rumen in obrajori si vioi… Bebelusul ideal. De ce are nevoie un copil pentru a se dezvolta armonios?

  • de OANA VATASELU
  • COPIII
  • Copiii care urmeaza un regim vegetarian sunt subdezvoltati, mici de statura si au un psihic aparte, spun medicii
    Se spune ca laptele matern poate fi mimat, dar inlocuit - niciodata. Laptele matern este un "lapte viu". Celelalte tipuri de lapte vor asigura proteinele si lipidele necesare unui copil, dar nu si anticorpii. Se adauga un regim alimentar echilibrat format din 50% glucide, 15%-20% proteine, 30% lipide. Asa spune Maria Mihaela Mihu, medic primar pediatru la Spitalul "Marie S. Curie". Crescut cu aceste elemente si cu multa grija, se obtine… un copil sanatos si voinic.

    IMPORT. Vegetarianismul pare a fi o moda importata din afara. In Romania, cazuri de familii care urmeaza o dieta vegetariana sunt rare, considerate de medici exceptii de la modul normal de viata. "Am intalnit doar doua familii de vegetarieni in toata cariera mea", constata medicul. Recent, au fost infiintate gradinite care ofera copiilor un regim vegetarian. Ce-i drept, vreo 2-3 si numai in "cartierele de fite". Dar exista, nu? Presedintele unei asemenea gradinite - care doreste sa ramana in anonimat - ne-a spus: "Copiii care urmeaza cursurile unei astfel de gradinite sunt invatati de parinti ca tot ce nu tine de vegetarianism nu este sanatos. Un om caruia ii pasa de sanatatea lui nu poate sa nu puna in practica un regim sanatos, cum este cel vegetarian". Curios, insa, ca parintii copiilor vegetarieni au ales la maturitate acest mod de viata.

    PROBLEME. Copiii care urmeaza un regim vegetarian nu sunt normal dezvoltati, sunt mici de statura si au un psihic aparte: sunt nervosi, recalcitranti, agitati. Aceasta din cauza lipsei de proteina animala si a unor vitamine. In acelasi timp, copiii vegetarieni sunt grasuti, sau mai bine zis umflati, din cauza fainoaselor pe care le consuma, afirma medicul Maria Mihaela Mihu. De ce? Pentru ca o alimentatie dezechilibrata, bogata in glucide si in grasimi - pentru a asigura energie organismului in crestere - , produce depozite de grasime. Dar aceasta grasime se topeste imediat daca micutul contracteaza o afectiune. Copiii vegetarieni sunt predispusi la boli de tot felul, pentru ca au sistemul imunitar slab dezvoltat. Deci, acesti copii au neaparat nevoie de suplimente nutritive, in special proteice. Daca totusi ati decis sa urmati un regim vegetarian, trebuie sa stiti ca un copil are nevoie, cel putin pana la pubertate - in jurul varstei de 14 ani - , de un regim alimentar echilibrat.""

    "Laptele matern poate fi mimat, dar niciodata inlocuit. Laptele matern este un "lapte viu", este singurul care fereste copilul de infectii, pentru ca are anticorpi. Alte tipuri de lapte nu vor asigura niciodata anticorpi."
    Maria Mihaela Mihu
    medic primar pediatru la Spitalul "Marie S. Curie"

    ×
    Subiecte în articol: regim editie de colectie