x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Contaminarea

de Anca Alexe    |    11 Sep 2006   •   00:00
Contaminarea
INFLUENTE
Poate sa influenteze numele viata unui om? Aflam de la psiholog Aurora Liiceanu.

Numele identifica un individ in termeni sociali; un individ este identificat prin numele de familie - cel al parintilor genetici sau de adoptie. In general, in conversatiile cotidiane, se confunda numele cu prenumele; auzim adesea intrebarea "Ce nume i-a dat copilului?", si raspunsul: Raluca, Ana, Tudor etc. Intrebarea se refera, deci, la prenume. Ambele - numele si prenumele - dau informatie despre preferintele parintilor si apartenenta lor etnica: ele pot indica apartenenta etnica - nume terminate in "escu" sau "eanu/ianu", regionalisme - "oiu", in Oltenia, mai frecvent, daca cineva in familie a fost copil natural - "Amariei", "Aioanei" sau vechi porecle.

Parintii aleg numele copilului - corect, aleg prenumele - datorita unei preferinte sau daca sunt conformisti dand numele nasului sau nasei de botez, cel al parintilor lor, ca in Grecia. Exista, insa, astazi, o mai mare libertate fata de conformism. Ei isi manifesta preferintele: fie au citit o carte, au auzit la altcineva si le-a placut, au vazut un film. De exemplu, dupa serialul "Isaura", au aparut fete cu acest nume, dupa "Manix" a aparut "Peggy", dupa filmul "Pe aripile vantului" a aparut "Scarlet". Exista insa si mode sau valuri de nume: Raluci, Ande, Marii, Alexandre - in prezent versiuni ale lui "Alexia" - sau Razvani, Bogdani, Cosmini, Catalini, Luca etc.

Nu intotdeauna cei ce poarta un nume sau doua au ceva in comun in afara apartenentei la sex. Cand sunt doua nume sunt respectate preferintele nu numai ale parintilor, dar unul dintre ele ramane doar pe hartie, nu ca in telenovelele sud-americane. Dragosii, Ralucile etc. nu seamana intre ei, dar formeaza o categorie, ai avand cam aceiasi varsta sau varste apropiate. Unele nume ies din moda sau devin foarte rare, ca de exemplu Rodica, Ileana, Florica, poate si Elena.

De exemplu, rromii care folosesc deseori nume asemanatoare poreclelor, din dorinta particularizarii: Vitrina, Respect, Perlan, Luxor, Unicatu, Pardaian etc., pe care strainii le privesc cu ironie, creand haz, glume sau folosind expresia "si-a batut joc de copil". Admiratia fata de un personaj istoric sau pentru numele unor personalitati face ca unor copii sa li se dea nume ca Stalin, Napoleon, Cleopatra etc. Intr-o cercetare facuta cu multi ani in urma la Academie, s-a constatat ca nume specifice mediului rural, din calendar sau foarte romanesti, au migrat spre oras - Oana, Mariuca, Ilinca, iar cele specifice mediului rural, adesea desemnand flori, au fost preluate de cei din mediul urban - probabil si datorita televizorului: Loredana, Narcisa, Florentina, Alisa etc.

Numele pot stanjeni pe cei care le poarta sau chiar produce complexe. De pilda, o fata uratica, grasuta, cu numele Gratiela, sau nume de alint pe care parintii uita ca nu vor fi potrivite copilului lor devenit adult: Bebe, Papusa, Pusa - diminutive de la Papusa - , Sorinel etc.

Alegerea numelui copilului este simptomatica pentru parinti: ei pot comunica preferinta care indica conformism, snobism, "romanism", exotism, inadecvare estetica: de exemplu, Paloma plus un nume de familie prea neaos ca Gaina, Parloaga etc., sau combinatia de tipul William Galbeaza, Henry Clateala etc. Am cunoscut la o maternitate o mama care i-a pus copilului numele Gianimorandi dupa numele cantaretului care lansase un slagar foarte la moda acum vreo 35 de ani, "Ritornero in ginochio da te".

Preferinta este gandita nerealist, magic, ca si cum copilul o data cu numele va arata si va fi ca cel de la care este preluat numele, va fi celebru etc. De fapt, aceste dorinte si fantasme sunt mai degraba ale mamei, pentru ca tatii nu au asemenea inclinatii.

INDIVIDUL SE ATASEAZA DE NUMELE SAU

Intre nume si cel ce-l poarta se creeaza o relatie intima, bazata pe obisnuinta si acceptare si, adesea, un sentiment secret de atasament real. Ei sunt cei care nu-si manifesta dezacordul fata de cei care i-au ales numele. Asteptarile noastre sunt legate de asocierea nerationala dintre nume si persoana, pentru ca atributele, caracteristicile persoanelor pe care le-am intalnit se asociaza cu numele lor, incercand sa facem generalizari - adesea frecventa numelui opereaza asemenea generalizari: Ana este mai degraba nume pentru brunete, Raluca este pentru persoane de sex feminine mai ambitioase, alte nume aduc adieri romantice sau feminitate, asa cum a ramas traditia ca fetele sa aiba nume de flori. Totusi numele trebuie sa raspunda imaginarului nostru: nu poate arunca cu ciocanul o fata cu numele delicat de Lacramioara. Curajul parintelui merge pe gol, pentru ca nu se stie cum va arata fata sau baiatul. Doar se spera, printr-un mecanism de contagiune magica.

×
Subiecte în articol: nume numele editie de colectie