x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Copii in carcera

Copii in carcera

de Ilarion Tiu    |    21 Aug 2006   •   00:00
Copii in carcera
DE PE BANCILE SCOLII LA "NEAGRA"
Uneori, dupa gratii au ajuns elevi de liceu, simpatizanti ai "partidelor istorice".

In perioada interbelica, elevii de liceu avusesera un rol important in "lupta politica", prin activismul lor in campaniile electorale. Nu aveau drept de vot, limita de varsta fiind 21 de ani, insa purtau mesajul electoral "pe teren". Legionarii au avut cel mai mare succes in atragerea elevilor de liceu, pe care i-au incadrat in celebrele "Fratii de Cruce".

Dupa desfiintarea "partidelor istorice" in anul 1947, elevii au format "nuclee de rezistenta" in liceele din tara. In speranta "venirii americanilor", ei realizau legatura dintre politicienii "vechi" intrati in ilegalitate sau comunicau cu grupurile de rezistenta din munti.

MICII REACTIONARI. Primii elevi de liceu ajunsi in temnite au fost simpatizantii legionari din "Fratiile de Cruce" (FdC). Au fost arestati in urma actiunii Ministerului de Interne din noaptea de 14/15 mai 1948, cand au fost ridicati de la domiciliu membrii Miscarii legionare. Deoarece numarul lor s-a ridicat la cateva sute, autoritatile au decis sa-i transfere pe toti la un loc. Locul ales a fost inchisoarea Targsor (judetul Prahova). Cladirea fusese construita in anul 1857 de un calugar pe nume Rovin, pentru Manastirea Crangul Teiului. In 1864 calugarii au parasit cladirea, acolo fiind amenajat un depozit de pulbere al armatei. Din 1882 si pana in 1948, imobilul a fost transformat in inchisoare militara.

La Targsor, pe langa elevii de liceu, au mai fost inchisi politisti si ofiteri ai serviciilor speciale, arestati dupa sovietizarea Ministerului de Interne. Cele doua grupuri de detinuti au fost separate printr-un gard de sarma ghimpata, fara a putea comunica verbal.

REEDUCARE CULTURALA. Nu au fost detinuti numai "FdC"-sti. Ulterior au ajuns si elevi de liceu care se organizasera in grupuri protaraniste sau proliberale. Cat timp au stat acolo nu au avut parte de tratamente violente, asa cum se intampla in alte inchisori. Autoritatile au incercat sa le faca mai degraba o "reeducare doctrinara".

Inchisoarea politica Targsor a fost desfiintata in 1952. Insa elevii au plecat de acolo cu doi ani mai devreme, fiind transferati in alte centre de detentie. Cei mai multi au ajuns la Pitesti, dar si la Jilava, Gherla sau in lagarele de munca de la Canal.

ELEVE "REACTIONARE"

La Targsor, timp de doi ani, elevii au fost obligati sa inlocuiasca bancile liceelor cu zabrelele penitenciarului
"In noaptea de 24 octombrie 1952 au navalit in casa vreo 5-6 «baieti», au perchezitionat apartamentul si m-au ridicat si pe mine, «spioana». Apoi am fost dusa la Uranus. Celula in care aveam sa-mi petrec apoi 13 luni avea patru paturi (cate doua suprapuse), dar n-a «gazduit» niciodata mai mult de doua-trei detinute, iar o luna am stat si singura. Nu avea fereastra, doar un oberlicht deasupra usii. Becul - orbitor - statea aprins zi si noapte. Intre orele 22 si 5 dimineata era stingerea, cand in sfarsit puteam sa ne intindem sa dormim." (Micaela Ghitescu, 18 ani in momentul arestarii)

RELATII FATALE CU "BANDITII" DIN MUNTII FAGARASULUI

"In dimineata zilei de 16 noiembrie 1950 am aflat ca niste «domni in civil» m-au cautat la scoala (Liceul Negru Voda din Fagaras - n.n.). Din clipa aceea o neliniste tot mai mare a inceput sa puna stapanire pe mine. Aveam o senzatie stranie. Voi fi arestat? Ce inseamna sa fiu arestat? M-am dus acasa. Dupa pranz am auzit un zgomot de motor, apoi un jeep frana brusc in fata casei. In spatele lui s-a auzit un camion, din care unul dupa altul sareau soldatii. Dinspre gradina, un pluton de securisti au navalit in curte, cu pistoalele intinse. Doi ofiteri m-au dus cu ei in camera din fata, sub pretextul perchezitiei. Acolo au inceput sa ma izbeasca cu pumnii pe unde apucau, intrebandu-ma de «fugari» si de bombe. Si pentru ca am raspuns ca nu stiu, unul m-a lovit peste fata, trimitandu-ma la podea si lamurindu-ma ca de acum in colo sunt «bandit» si ca un bandit, ori de cate ori este intrebat, raspunde «da». Flancat de doi securisti, paraseam curtea si eram dus la Securitate. De ceva timp, Securitatea se mutase in casa dr. Giurca, in spatele cetatii Fagarasului. Nu era o cladire corespunzatoare noilor scopuri, daca avem in vedere spatiul destul de redus. Avea insa un beci care se preta anumitor intentii josnice si asta era important". (Ioan Victor Pica, 17 ani in momentul arestarii)

"ORGANIZATII CRIMINALE" IN LICEE

"In vara anului 1949, prin iulie, in aceeasi noapte, aproape toti membrii organizatiei «Casa Alba» - partizanii PNT din Liceul I.C. Bratianu Pitesti, au fost arestati de Securitatea locala. Aceasta avea ca arie de actiune judetele Arges, Muscel, Olt si Teleorman, cum am vazut pe o harta de perete in biroul comandantului Securitatii, unde am fost batut chiar de el. Probabil ca autoritatile comuniste s-au temut de propagarea «Casei Albe» la sate, dupa ce vor fi aflat firele acesteia prin tradatorul care s-a infiltrat pana in varful organizatiei". (Ion Stefan, 17 ani in momentul arestarii)
×
Subiecte în articol: editie de colectie