x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cu site-ul la control!

Cu site-ul la control!

de Dana Cobuz    |    09 Oct 2006   •   00:00

HOTIA VIRTUALA
Probabil ca poti fi original. Dar de ce? O intrebare adesea fara raspunsuri.
HOTIA VIRTUALA
"Blocati-le adresa de mail, dati-le telefon in miez de noapte sau sunati la usa si fugiti!", acesta este indemnul echipei plagiat.ro pentru cei care respecta si protejeaza munca de creatie si ii pedepsesc pe plagiatori

Probabil ca poti fi original. Dar de ce? O intrebare adesea fara raspunsuri.

Nu am avut pana acum ocazia sa intervievez persoane fara nume. Cei pe care i-am contactat pentru documentarea articolului de fata au preferat sa-si pastreze anonimatul, recomandandu-se drept "echipa plagiat.ro".

ANONIMAT. De ce atata secretosenie? "In cursul existentei proiectului nostru am fost amenintati deseori de firmele ale caror site-uri erau suspecte de a fi copiate cu tararea prin tribunale pe motiv ca le stricam imaginea. Din acest motiv am decis ca echipa sa nu fie facuta publica, protejandu-i in felul acesta pe cei care au pus umarul, facand voluntariat, de companiile cu bani multi si avocati fara scrupule la capitolul furt de design web. Speram ca veti intelege astfel reticenta noastra de a da nume. Echipa e formata din persoane care lucreaza in industria IT, web designeri, copyrighteri sau chiar fotografi."

FARA ALIATI. Cum a aparut acest demers de combatere a plagiatului in domeniul creatiei de site-uri? "Geneza site-ului plagiat.ro a pornit din frustrarea faptului ca munca unora dintre membrii fondatori era furata. Neexistand la momentul acela nici o oportunitate legala de a sanctiona astfel de practici, singurul mod de a «razbuna» cumva munca webdesignerilor a fost de a face macar publice astfel de cazuri."

Ar fi fost de asteptat ca, odata inceputa lupta impotriva hotilor de creativitate, sa apara si aliati noi. Acest lucru nu s-a intamplat insa. Marile companii de webdesign, foruri recunoscute pentru acordarea de premii in acest domeniu, companiile de IT de notorietate, s-au ferit de asocierea numelor lor cu plagiat.ro. Lasitate, nepasare sau sindromul "musca pe caciula"? In schimb, s-au gasit multi alti "anonimi" care sa sesizeze cazuri de asemanari izbitoare de constructie intre site-uri. Concret, asemanarea este demonstrata prin prezentarea "fotografiilor" cu site-ul original si cu cel suspect de a-l fi imitat prea mult. "Daca primele cazuri au fost prezentate de echipa plagiat.ro, ulterior mare parte din site-urile copiate a fost semnalata de vizitatori. Nu toate se confirma, dar de fiecare data vizitatorii sunt cei care isi aduc covarsitor aportul la prezentarea de noi cazuri."

"DURA" LEX. Fiind un domeniu mai special in cadrul muncii de creatie, aplicarea legislatiei in vigoare (Legea drepturilor de autor) este dificila. "Teoretic, lucrurile ar trebui sa stea in felul urmator: un layout de site ar trebui inregistrat la OSIM, lucru ce costa si presupune multa birocratie si timp de asteptare. Ulterior, in momentul cand un site este plagiat si detinatorii lui declanseaza un proces impotriva plagiatorului, instanta ar trebui sa-si bazeze verdictul pe opinia unui expert care sa spuna in ce masura si cine dupa cine a copiat. Acest tip de expert nu exista in Romania. Si daca, sa spunem, ca cineva ar putea fi mandatat cu puterea de a expertiza o astfel de speta, tot acest proces costa bani. Putine site-uri din Romania au suficiente fonduri pentru a-si sustine originalitatea propriului layout (din engleza, «macheta», aici fiind vorba despre asezarea in pagina a continutului). Asa ca e cumva frustrant, pentru ca in afara de a face publice practicile plagiatorilor nu prea exista alt demers eficient." Cine-i, totusi, vinovat? "Intr-un fel, nici detinatorii site-urilor plagiatoare nu aveau vreo vina, pentru ca in majoritatea cazurilor plateau o firma de webdesign sa le realizeze layout-urile, fara a sti ca, de fapt, lucrul pe care il platesc e furat. Au fost si cazuri in care au salutat demersul nostru de a le sesiza faptul ca au fost cumva inselati de firmele de webdesign", explica cei de la plagiat.ro.

STALPUL INFAMIEI

Site-ul www.plagiat.ro este dedicat "tuturor celor care prin munca lor incearca sa arate ca a fi creativ este o virtute. Toti ceilalti vor fi aspru sanctionati si apostrofati. Aici ii veti gasi deopotriva pe cei inspirati, cat si pe plagiatori. Si daca nici macar de rusine nu vor indrepta lucrurile, blocati-le adresa de mail cu mesaje, dati-le telefon in miez de noapte sau sunati la usa si fugiti!". Acesta este indemnul echipei plagiat.ro catre cei care respecta si protejeaza munca de creatie, fie ea si din domeniul webdesign-ului. Chiar daca metodele de "razbunare" la adresa imitatorilor de idei par cumva copilaresti, principiul este unul cat se poate de sanatos: acolo unde legea nu functioneaza, fa-i de rusine pe plagiatori, in speranta ca in viitor nu vor mai indrazni sa fure. Cat de eficienta este legarea la acest "stalp al infamiei" pe internet ramane de vazut. Cei de la plagiat.ro spun ca au existat doar cateva cazuri in care site-urile detectate ca fiind plagiate sa-si schimbe ulterior imaginea.

"Nu pot intelege cum de unii continua sa creada ca tot ce e pe net e free (n.r. - din engleza - «gratis»). Adica, daca tu ai un site bun ce e online, el devine public, deci poti lua de acolo tot"
Nicu
vizitator plagiat.ro
"Este vreunul din cei care acuza de plagiat gata sa suporte un proces de calomnie intr-o instanta reala? PLAGIATUL trebuie dovedit, altfel este doar CALOMNIE! Atentie la acuzatii!"
Dan-Calin
vizitator plagiat.ro

×
Subiecte în articol: editie de colectie plagiat.ro