x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie De ce Canada?

De ce Canada?

de Ilarion Tiu    |    Paula Mihailov Chiciuc    |    30 Oct 2006   •   00:00
De ce Canada?
POLITICA DE EMIGRARE
Emigrarea in Canada este un proces indelungat, care poate dura si cativa ani.

Inainte de a depune cererea de viza, potentialii emigranti trebuie sa studieze cu atentie in ce directie se indreapta in prezent economia canadiana. Domnul Kent Francis, consilier pe probleme de emigrare la Ambasada Canadei la Bucuresti, sustine ca "succesul garantat pentru un emigrant este auto-motivarea. Emigrantul are doua alternative: fie merge in regiunile traditionale destinate emigratiei - Montreal, Toronto si Vancouver - si descopera ca locurile de munca au fost ocupate deja de alti emigranti, fie isi ia inima in dinti si se muta la Calgary sau Edmonton, unde, actualmente, piata ofertei locurilor de munca este imensa. Mai exista un dezavantaj care nu se vede la Bucuresti. Doritorii sa mearga in Toronto au toate sansele sa descopere ca joburile mai «grase» nu sunt in oras, ci in zona industriala din afara orasului".

SISTEMUL PUNCTAJULUI. Incepand cu anul 2002, statul canadian a stabilit sase criterii stricte dupa care isi selecteaza imigrantii. In functie de parcurgerea acestora, solicitantul primeste un punctaj, avand posibilitatea sa munceasca in Canada. In primul rand, conteaza nivelul de educatie al aplicantului. Maximum de puncte, 25, il primesc posesorii de diplome de masterat sau doctorat. In al doilea rand, conteaza cunostintele lingvistice de engleza sau/si franceza ale doritorilor de viza. Apoi se puncteaza experienta (maximum de puncte, 21, se primesc pentru cel putin 4 ani de activitate) si varsta (21-49 de ani). Al cincilea criteriu se refera la relatiile solicitantului cu firmele canadiene. Daca are deja un precontract cu un angajator canadian, primeste 10 puncte. Ultimul criteriu este adaptabilitatea la spatiul canadian: daca a mai vizitat tara, daca a mai lucrat acolo etc. Cel mai mare punctaj pe care un aplicant il poate obtine este 100. Pentru a solicita o viza de rezindenta permanenta, aplicantii trebuie sa cumuleze minimum 67 de puncte. Ei pot sa-si faca singuri evaluarea, inainte de a depune dosarul. Studiul aplicatiei de imigrare poate dura si cativa ani, in functie de cerintele economiei canadiene.

EMIGRARE COSTISITOARE. Statul canadian nu cere de la potentialii imigranti doar pregatire inalta, ci si stabilitate financiara in momentul cand ajung pe noul continent. Pentru a putea emigra in Canada, o familie de doua persoane are nevoie de 10.168 dolari canadieni. Suma creste in functie de numarul membrilor familiei. La fel de costisitoare sunt si taxele de viza percepute de Ministerul Cetateniei si Imigratiei canadian, in jur de 500 de dolari canadieni pentru fiecare membru adult al familiei. Incepand din anii ’80, guvernul de la Ottawa incurajeaza emigrarea oamenilor de afaceri. Insa potentialii businessman-i trebuie sa faca dovada stabilitatii lor financiare, fiind obligati sa investeasca minimum 400.000 dolari canadieni.

Desi Canada este a doua tara din lume ca intindere, dupa Federatia Rusa, este slab populata (32.623.000 de locuitori conform ultimelor estimari). Dintotdeauna populatia s-a stabilit in zonele sudice, mai calde. Imigrantii romani au ales zona marilor metropole din sud-estul tarii - Montreal si Toronto. In prezent, Quebecul duce o politica de atragere a emigrantilor din Romania, economia provinciei avand nevoie de forta de munca. In zona Montrealului traiesc aproximativ 40.000 de romani, multi dintre acestia veniti inainte de 1989. Romanii din zona Toronto sunt emigranti de data recenta, in numar de aproximativ 60.000.

×
Subiecte în articol: editie de colectie