x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie De la inceput

De la inceput

de Mihai Stirbu    |    18 Iul 2005   •   00:00
De la inceput

IN TRECUT
Cine poate privi in urma fara sa aiba dezamagirea ca a gresit cu ceva in momentele-cheie ale vietii se poate considera un om implinit. Insa majoritatea suportam consecintele greselilor din trecut.
IN TRECUT
Cine poate privi in urma fara sa aiba dezamagirea ca a gresit cu ceva in momentele-cheie ale vietii se poate considera un om implinit. Insa majoritatea suportam consecintele greselilor din trecut.

Dintr-o samanta pe care o plantezi in pamant si o ingrijesti, ai toate sansele ca intr-o zi sa obtii din ea o floare al carei parfum sa te ameteasca. O vei rupe si o vei darui cuiva drag sufletului tau. Floarea se va ofili si va muri. La fel stau lucrurile si in cazul oamenilor, doar ca noi avem libertatea de a ne alege singuri drumul in viata, iar anii pe care trebuie sa ii parcurgem sunt mult mai multi. Inevitabil, dupa o anumita varsta apare regretul ca intr-o anume clipa nu ai putut sa iti urmezi traseul, te-ai abatut, ai uitat de visele tale, de dorinte, de tot. Si daca ar fi asa pana la sfarsit, nu ai simti absolut nici o diferenta si te-ai complace in starea in care te afli.

ENIGMA. De cate ori pe zi... nu! De cate ori pe luna (asa am sanse sa primesc un raspuns) stati de vorba cu dumneavoastra? Mai aveti timp de asa ceva? Vi s-a intamplat vreodata sa va uitati la dumneavoastra in oglinda si sa va intrebati: "Ce-am facut cu viata mea?". Sa nu va ganditi ca trebuie sa dati cuiva socoteala, departe de mine (insa nu atat de departe) de a va trimite cu gandul la viata de Apoi! E o problema pe care o avem cu totii si ne priveste separat. Speranta de viata a romanilor se schimba de la an la an. In loc sa creasca, ea scade. Totusi, sunt atatea cauze pentru care multi dintre noi nu putem spune ca suntem multumiti de toate masurile pe care le-am luat in trecut... Poate ar trebui sa aruncam o privire pe acest sondaj, mai ales tinerii, desi sunt condamnati sa treaca si ei prin aceste situatii, care fac parte din conditia noastra de muritori. Intrebarea la care au raspuns si femei, si barbati este: "Daca v-ati uita in trecut, ce lucruri ati face altfel decat le-ati facut?". E dureroasa, iar raspunsurile au fost la fel, mai ales ca in cazul in care au fost sinceri respondentii, atunci peste 80% dintre acestia ar face altfel un anumit lucru: unii s-ar muta cu domiciliul in alta tara (6,6%), altii ar incerca sa nu se mai certe cu unele persoane cu care sunt acum certate (5,9%), nu ar mai divorta (0,4%)...

RECUNOASTERE. Daca ar fi sa tragem niste concluzii, cei care sunt in prezent elevi de gimnaziu sau liceu ori studenti ar trebui sa ia aminte: 19,5% dintre cei care au raspuns au spus ca ar invata mai mult la scoala. Inainte de a trage cu chiulul, tinerii ar trebui sa se gandeasca la viitor. E drept, nu tot ce inveti la scoala are aplicabilitate in viata, insa... daca pierzi exact cea mai importanta lectie? Si apoi mai sunt si CV-urile, pe care nu intotdeauna poti sa le "umfli". Ganditi-va, cum este privita o persoana care se prezinta la un interviu pentru un post oarecare cu examenul de Bacalaureat luat cu 7 si cum este privit un alt individ cu 9 la BAC. Dumneavoastra pe cine ati angaja, asta in cazul in care postul nu presupune experienta? 20% dintre femei si 19% dintre barbati ar invata mai mult la scoala. 24% dintre cei care au varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani si 22% dintre cei care au studii sub liceu spun acelasi lucru.

ALTCEVA. Pe urmatorul loc in topul lucrurilor pe care ar dori sa le faca altfel se afla slujba. 16,1% ar cauta o slujba mai bine platita. 21% dintre cei de la categoria de varsta 31-55 au ales aceasta varianta. Cei dezamagiti de cariera aleasa sunt in numar de 15,5%. Ganditi-va de doua ori inainte sa va inscrieti la o facultate, trebuie sa fiti siguri ca este ceea ce va doriti, o profesie trebuie sa fie pentru toata viata, ea trebuie sa va aduca bani, dar mai ales satisfactie si sa nu permita rutinei sa intre in viata. 15% dintre barbati si 16% dintre femei regreta ca nu s-au gandit la serviciu ca la un lucru permanent. 7,4% dintre respondenti si-ar fi dorit sa se fi ocupat mai mult de familie. Cu un procent mai mult decat femeile (7%), barbatii recunosc ca si-au neglijat familia, iar din punctul de vedere al varstei, cei care regreta cel mai mult acest lucru sunt cei care au 56 de ani si peste (10%). Daca ar putea da timpul inapoi, 4,2% dintre chestionati le-ar oferi copiilor sai o alta educatie.

AR DA TIMPUL INAPOI


"Timpul este relativ, dar totusi ne afecteaza." Timpul este prea lent pentru cei care asteapta, prea nesigur pentru cei plini de frica, prea lung pentru cei care sufera si prea scurt pentru cei care se bucura." "Pentru cei care iubesc insa, timpul nici nu exista." "Timpul tace si trece." "Timpul tace si acuza." "Timpul tace si pregateste." Cateva zicale care ne dau de gandit, iar in completarea lor vin urmatoarele cifre: 3,3% dintre respondenti, daca ar fi posibil, ar da timpul inapoi si si-ar alege alt partener de viata, iar 0,6% nu ar mai face unele fapte pentru care au fost pedepsiti de autoritati. "Maine, astazi va fi ieri."

Ne vom intoarce in trecut doar la judecata, cand ni se va perinda prin fata ochilor nostri sufletesti tot filmul vietii. Trebuie sa fim constienti de importanta prezentului. I
PS Antonie Plamadeala
Arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului
Viata este dublata de ceea ce noi nu mai suntem responsabili, la fel ca moartea. Armonia dintre ele trebuie sa fie armonia dintre lumina si intunericul pe care le purtam.
Ion Margineanu
poet

Daca v-ati uita in trecut, ce lucruri ati face altfel decat le-ati facut?
  • 14,4% au preferat sa isi pastreze pentru sine dezamagirile, alegand varianta NS/NR.
  • 24% dintre cei care au varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani si 22% dintre cei care au studii sub liceu spun ca ar invata mai mult la scoala.
  • 16,1% ar cauta o slujba mai bine platita. 21% dintre cei de la categoria de varsta 31-55 au ales aceasta varianta. Cei dezamagiti de cariera aleasa sunt in proportie de 15,5%.
  • 3,3% dintre respondenti, daca ar fi posibil, si-ar alege alt partener de viata. .
  • Click pentru a mari imaginea

    ×
    Subiecte în articol: viata timpul editie de colectie