x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

De unde afli

29 Mai 2005   •   00:00

De dorit ar fi ca primele informatii despre sex sa le primesti de la parinti si ca ei sa te ajute sa iei cele mai bune decizii. De multe ori, insa, parintii nu sunt prea dispusi sa discute.

  • de CRISTIANA MITROI
  • EDUCATIE SEXUALA
  • Cine ar trebui sa faca educatia sexuala in primul rand?" La aceasta intrebare ne-au raspuns oameni diferiti si prin natura meseriei, a varstei, a mediului social, si a regiunii istorice din care provin. Bucurestenii ne-au spus ca educatia sexuala se face in mod normal de catre familie, fapt cu care au fost de acord 79 % dintre cei intervievati; locuitorii zonei Crisana si Maramures, in schimb, nu considera in aceeasi masura acest lucru. Doar 60 % dintre ei sunt de parere ca familia este primul factor raspunzator in educarea adolescentilor pentru inceperea vietii sexuale. Conform sondajului CURS, subiectii cred ca o fata isi incepe viata sexuala in jurul varstei de 14 ani, ceea ce nu se intampla si in cazul baietilor care au o prima relatie sexuala la varsta de 15 ani. 74 % dintre intervievati cu varste intre 31-55 de ani au declarat ca educatia sexuala ar fi indicat sa fie facuta de catre familie, ceea ce este valabil pentru 65% dintre cei cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Dupa nivelul educatiei, 17 % dintre cei cu studii peste liceu au raspuns ca educatia sexuala trebuie facuta la scoala. In schimb, multi tineri au declarat ca si-au inceput viata sexuala la varsta de 18 ani, perioada indicata pentru a face acest pas in viata. In mediul urban 72% cred ca educatia sexuala trebuie facuta de catre familie, in timp ce 68% dintre cei care traiesc in mediul rural gandesc ca familia este cea care face educatie sexuala tinerilor. Bucurestenii si transilvanenii cred in masura de 18 % ca scoala este cea care se ocupa de educatia corecta asupra vietii sexuale a tinerilor, in timp ce 36% dintre locuitorii din Crisana, Maramures si 30% din zona Munteniei sunt de parere ca educatia sexuala trebuie facuta la scoala. 20% dintre cei cu veniturile gospodaresti peste medie cred ca scoala este cea care ar trebui sa faca educatia sexuala a tinerilor, fata de 25 % care cred acelasi lucru, dar care au venituri sub medie.

    75% dintre cei cu veniturile peste medie cred ca familia este cea care are un rol primordial in educarea sexuala a adolescentilor, fata de 69% din cei cu venituri sub medie care au raspuns acestei intrebari. 24% dintre cei care urmaresc emisiuni radio si tv, precum si cei care citesc ziare de cateva ori pe saptamana sunt de parere ca scoala este institutia unde tinerii se pot informa cu privire la viata lor sexuala.

    Intre 70-80 % sunt cei care nu urmaresc deloc nici un fel de emisiuni radio-tv sau nu citesc ziare si care au spus ca familia este cea care ofera educatia sexuala tinerilor.

    "Monitorizati" orice fel de rana, buba sau bubita, ulceratie, roseata sau iritatie ce apare "din senin" pe piele si mai ales in zona organelor genitale. Este in interesul vostru sa pastrati mereu o atitudine preventiva pentru ca va puteti infecta oricand."
    Florenta Bedelniceanu
    medic pediatru

    Cine ar trebui sa faca educatie sexuala in primul rand?
  • Familia 70,4%
  • Scoala 23,7%
  • Mass-media 2,4%
  • NS/NR 2,1%
  • Altcineva 1,4%
  • NOTIUNI ELEMENTARE DE ANATOMIE
    In anul scolar 2002-2003, in 13 judete a fost lansat programul national "Educatia pentru sanatate in scoala romaneasca". Programul se aplica in toata tara, avand la baza un ghid pentru cadrele didactice si o programa scolara pentru aceasta discipli-na. In elaborarea programului s-a avut in vedere realizarea scopului si obiectivelor propuse, enumerandu-va doar cateva dintre capitole mari: notiuni elementare de anatomie si fiziologie, etapele cresterii si dezvoltarii organismului, sanatatea reproducerii (metode de contraceptie, infectii transmisibile pe cale sexuala)

    ORGANE SEXUALE. SA FACEM CUNOSTINTA! "Varsta schimbarilor este la 12 ani. Fetele si baietii, incep sa-si expuna ideile despre sexualitate. Incep sa se informeze despre propriul corp si sa se creeze simpatii fata de sexul opus. Baietii incep sa aiba erectii spontane si ejaculari. Unele fete incep sa observe o crestere a bustului si venirea ciclului menstrual. Aceste fenomene ale corpului se intampla pe rand la fiecare individ, astfel incep sa curga rauri de intrebari, dar si multe sentimente de nesiguranta. Baietii incep sa impinga fetele, sa le imbratiseze, sa le traga de sani. Ei sunt initiati de cei mai mari, prin povestiri sexuale, poze obscene. Adolescentul incepe sa-si croiasca un nou drum ce poate explora lumea ce pana acum nu o vedea. El percepe ca apropierile de o persoana de sex opus provoaca un sentiment de placere. Isi dezvolta astfel identitatea sexuala ce implica de fapt orientarile sexuale ale individului. Adolescentul este dornic sa afle cat mai multe despre corpul sau si corpul de sex opus. Pana a observa ca apropierea de o persoana de sex opus transmite o placere, adolescentul se ascunde in sine", ne-a spus medicul pediatru, Florenta Bedelniceanu.

    JENA DE PARINTI
    "Din carti si brosuri aflam informatii despre corpul nostru si despre transformarile care au loc pe masura ce ne maturizam, putem primi sfaturi utile despre cum sa ne mentinem sanatosi si despre ce trebuie sa stim si sa facem atunci cand ne decidem sa incepem viata sexuala. In liceul nostru nu s-au facut cursuri dedicate educatiei sexuale, dar la orele de biologie, unde profesoara, care este deschisa, ne-a spus care sunt riscurile inceperii vietii sexuale si cum sa ne protejam de bolile cu transmitere sexuala", ne-a spus Mihai Totu, elev in clasa a XII-a la liceul "Jean Monnet".

    ×
    Subiecte în articol: scoala educaţia editie de colectie