O ARTA
Uneori mintim pentru a nu rani. Dar ce
se intampla cand cel
ranit prefera adevarul crud?
De multe ori s-a spus ca nu exista adevar. Daca ar fi sa alegeti, dumneavoastra ati prefera un adevar dureros sau o minciuna frumoasa? Optiunea unui adevar dureros au ales-o 69% dintre respondenti. Dintre acestia, 71% sunt femei, cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (71%) si cu un nivel de educatie sub liceu (70%).
Pe de alta parte, 21% dintre persoanele intervievate sustin ca ar prefera o minciuna frumoasa. 23% sunt barbati, cu venituri peste medie (23%) si cu un nivel de educatie peste liceu (23%). Mai mult, 21% provin din mediul urban.
Minciuna face parte din latura umana. Indiferent de motive, fiecare dintre noi ne trezim la un moment dat "mascand adevarul".
CATEGORII. Mai precis, de ce mintim? Ca sa nu suferim, ca sa ne protejam de ceea ce se intampla in jurul nostru, ca sa facem rau, mintim pentru ca ne-am obisnuit sa mintim, mintim pentru ca vrem sa fim in centrul atentiei..., mintim pentru ca suntem mintiti, mintim pentru ca nu putem face fata adevarului, pentru ca ne-am plictisit, mintim pentru a castiga si, uneori, mintim ca sa traim....
In general, de ce credeti ca oamenii spun minciuni? 21% dintre chestionatii acestui sondaj sustin ca pentru a scapa de o pedeapsa, 19% pentru ca vor sa para altfel decat sunt in ochii celorlalti, 15% considera ca oamenii mint pentru ca vor sa obtina avantaje de la ceilalti, in timp ce 14% sunt de parere ca mintim pentru a nu ne certa cu alti oameni. 10% dintre intervievati recunosc ca oamenii mint din obisnuinta, din politete (7%), pentru ca se amuza pe seama altora (6%) sau pentru ca asa invata in familie/scoala (6%).
Citește pe Antena3.ro
In general, de ce credeti ca oamenii spun
minciuni?
| |
|
|
ALTFEL DECAT SUNTEM IN OCHII CELORLALTIDintre cei care sustin ca oamenii spun minciuni pentru a scapa de o pedeapsa 57% sunt femei, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (65%), cu liceul terminat (57%) si cu venituri peste medie (58%). Oamenii mint pentru ca vor sa para altfel decat sunt in ochii celorlalti. Cu aceasta afirmatie au fost de acord 46% dintre barbati. Totodata, 57% au un nivel de educatie peste liceu, varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (50%) si provin din mediul urban (53%). Pe de alta parte, 47% dintre bucurestence sunt de parere ca oamenii spun minciuni pentru a obtine avantaje de la cei din jurul lor.GABRIEL LIICEANU, O ABORDARE FILOSOFICA A MINCIUNII"Intrucat cel mintit minte, minciuna in comunism este o pseudo-minciuna, e o minciuna falsa, nu e o «adevarata minciuna». Minciunii i se ia forta de inselare, de vreme ce ea nu mai insala pe nimeni. Minciuna, ca sa zicem asa, nu are haz decat atata vreme cat ea «prinde», atata vreme cat mintitul e indus in eroare. Dar atunci cand este sfruntata, de la obraz, gogonata, cand ia forma albul e negru si negrul, alb si cand toata lumea se face ca crede ceea ce toata lumea stie ca e fals, minciuna nu mai este operationala in sensul gandirii si practicii politice traditionale. Ea capata o originalitate fara precedent: mincinosul il minte pe mintit, iar acesta il minte pe cel care l-a mintit (facandu-se ca crede). Dar mincinosul mai minte inca o data atunci cand, mintind, se face ca nu stie ca cel mintit stie ca e mintit. Aceasta minciuna infinita in oglinzi, in masura in care anuleaza minciuna ca «minciuna adevarata», o transforma pe aceasta in minciuna colectiva: toata lumea minte, in masura in care unii spun minciuni, iar altii, de vreme ce nu le denunta, lasa sa se inteleaga ca le accepta ca adevaruri. (â¦) Minciuna in care traim noi astazi este legata de acest furt al revolutiei, de aceasta deposedare istorica: e absurd ca Romania sa fi scapat de Ceausescu pentru a cadea in mana activistilor, a securistilor si a poetilor lui de curte." (Despre minciuna, cu Gabriel Liiceanu)STRUCTURA MINCIUNIIMinciunile nu circula separate. Ele umbla in turma, spune Piotr Wierzbicki in volumul "Structura minciunii". Acesta contiuna spunand ca minciunile se constituie in sistem. Minciuna reprezinta mediul natural al omului⦠Omul se naste si moare printre minciuni. Ele ne chinuie si ne insala, ne irita si ne induc in eroare. Sistemele minciunii functioneaza in viata noastra particulara si in viata noastra intelectuala, in viata noastra artistica si in cea publica. Cu toate acestea, exista minciuni la care omul adera de bunavoie si unele care ne invaluie. |