x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Deportarile in Transnistria

Deportarile in Transnistria

21 Noi 2005   •   00:00

Dreptul la memorie / Ciuma bruna in Romania / Romanizarea Romaniei / Valurile raului / Trenurile Mortii / Fara speranta / Preludiul finalului / Moarte, boala, foame si frig / Cosmarul / Au scapat de la Bug / Raportul Agentului 29 / Decizii nescrise / Infernalul Auschwitz / Pacatele lui Ion Antonescu / Etica si politica

TRECETI NISTRUL!

Faimosul ordin al generalului Ion Antonescu "Ostasi, va ordon! Treceti Prutul!", dat in zorii zilei de 22 iunie 1941, a ramas in istorie. Ca sa recupereze teritoriile pierdute din estul Romaniei, taranii-soldati au luptat si au ratacit trei ani prin stepele rusesti. Nici tara de-acasa nu mai era insa suficient de mare pentru a-i adaposti pe toti cetatenii ei. Etnicilor evrei si rromi Antonescu le-a dat ordinul nescris si necitat pe campul de lupta: "Cetateni, treceti si Prutul si Nistrul dincolo de granitele Romaniei!".

TRANSNISTRIA, CAPAT DE LINIE

SUMAR
Aproape 200.000 de oameni, evrei si rromi, si-au abandonat agoniseala de-o viata si au plecat spre necunoscut. Manati din spate de jandarmii romani, s-au oprit pe pamantul dintre Bug si Nistru, care nu facuse parte din Romania Mare. In acest "pamant al nimanui", castigat de "ai nostri" ca prada de razboi, si-au lasat osemintele aproape jumatate dintre cei expulzati in 1941 si 1942. I-au ucis frigul, foamea, mizeria.

DIN ORORILE RAZBOIULUI

In apararea lui Ion Antones-cu se spune ca a refuzat sa-i trimita pe evreii din Romania in lagarele de exterminare, asa cum ii cerea Führerul Adolf Hitler. In "cealalta Romanie", administratia lui Miklos Horthy i-a trimis in primavara anului 1944 in lagarele de exterminare pe evrei si rromi. Din Transilvania au plecat cu "trenurile mortii" spre Auschwitz-Birkenau convoaie de oameni care nu s-au mai intors.

SUFERINTA URMASILOR

Dupa razboi, despre suferintele acelor oameni nu s-a mai vorbit. Abia dupa 1989 in statul roman s-a pus problema despagubirilor. Contribuabilul de astazi plateste pentru deciziile gresite ale trecutului, printre altele, pensii de deportat, gratuitati la asistenta medicala si transport cu mijloacele in comun, locuri de veci gratuite pentru supravietuitorii Transnistriei.
×
Subiecte în articol: editie de colectie