x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Domnul Trandafir al secolului XXI

Domnul Trandafir al secolului XXI

de Alex Anghel    |    12 Sep 2005   •   00:00
Domnul Trandafir al secolului XXI
SERILE CAPSA
Era mai bun invatamantul pe vremuri? Sondajele arata ca da. Elevii din ziua de azi sunt caracterizati ca fiind obraznici, fara scrupule, libertini. In ce directii se indreapta invatamantul? Vor avea copiii nostri posibilitatea sa invete ceva de la sistemul actual de invatamant?

Iata cateva din temele care vor fi propuse spre dezbatere la Casa Capsa, luni, 12 septembrie, ora 19:00.

Conform unui sondaj realizat de CURS pentru Jurnalul National, subiectii solicitati sa raspunda intrebarilor chestionarului au avut urmatoarele pareri: 20% dintre acestia vad profesorii ca fiind buni, bine pregatiti, corecti; 18% ii percep ca fiind dezinteresati, fara autoritate; 9% considera ca profesorii sunt slab pregatiti, inculti, incapabili; 7% ii catalogheaza ca fiind avizi de bani, ciubucari, spagari si numai 4% ii considera ca fiind saraci si nemotivati. Am considerat cel mai potrivit sa pornim analiza din acest punct al sondajului, deoarece inainte de a analiza ce fel de educatie primesc copiii din ziua de azi trebuie mai intai sa vedem cine le ofera aceasta educatie.

INGRIJORATOR. Perceptia omului de rand fata de cadrele didactice din Romania este una alarmanta, si asta din cauza faptului ca societatea nu le ofera un salariu si un statut care sa le permita sa traiasca decent.

Chiar daca bazele educatiei se construiesc intai in sanul familiei, scoala si profesorii au rolul de a te ghida, indruma si educa pe plan profesional.

MODEL. De aceea ne e dor de modelul domnului Trandafir, creionat in cartea lui Mihail Sadoveanu, de modestia, autoritatea si bunul-simt de care ar trebui sa dea dovada toti cei care pretind ca stiu ce este aceea pedagogie.

Informatiile pe care le invatam la scoala ne vor folosi toata viata, si de aceea trebuie sa ne asiguram ca le aflam de la cei mai buni, iar, conform sondajului, la intrebarea: Cat de mult credeti ca v-a folosit in viata ceea ce ati invatat la scoala? - subiectii au raspuns in proportie de 46% - mult; in proportie de 29% - foarte mult; 19% - putin si doar 4% - foarte putin.

Interesatii de subiect pot confirma participarea la sesiunea de luni, 12 septembrie, la cristiana.mitroi@jurnalul.ro.

"Era autoritar, stia cand sa-i laude: Brava, baieti, dar stia si cand sa-i dojeneasca: Mai, domnule!, aceasta fiind cea mai mare manie a sa, dar baietii cand o auzeau le venea sa intre cu capul in pamant de rusine" - Mihail Sadoveanu

×
Subiecte în articol: editie de colectie