x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Drumul spre libertate - Experienta occidentala

Drumul spre libertate - Experienta occidentala

de Alex Revenco    |    27 Noi 2006   •   00:00
Drumul spre libertate - Experienta occidentala

Din Timisoara, drumul spre libertate a trecut prin fosta Iugoslavie.

Odata ajunsi in Germania dupa un scenariu desprins, parca, de pe platourile americane, aspiratiile lor erau mari. Dar confruntarea cu industria muzicala din Occident a fost deosebit de dura, incercarea de integrare in industria muzicala de acolo fiind o experienta mai putin reusita, departe de ceea ce-si doreau Nicu Covaci & Co. Apar si divergente - inevitabile in astfel de situatii - in ceea ce priveste drumul pe care trebuie sa-l urmeze formatia si nici Mony Bordeianu - venit din America pentru a intregi formatia - nu va reusi sa gaseasca un numitor comun cu ceilalti.

FROM THE EAST. Din acea perioada plina de temeri si incertitudine dateaza proiectul Madhouse (la care au participat Lipan, Kappl si Krauser), concretizat in albumul From The East, realizat in 1979. Doi ani mai tarziu, Nicu Covaci reactiveaza formatia sub titulatura Transsylvania Phoenix, intr-o noua componenta, in care - din vechea garda - apare doar Ovidiu Lipan, alaturi de Mani Neumann - vioara, vioara electrica, backing vocals si englezul Tom Buggie - chitara bas. Invitatii speciali pentru realizarea acestui disc sunt: Sabin Dumbraveanu - cello si Ivan Ivan Kepilovic - muzicuta, backing vocals. In anul 1983, Nicu Covaci canta in duet cu Dzidek Marciukiewicz dar si ceilalti membri ai formatiei experimenteaza diverse formule.

"Am avut succes la public, dar nu la casele de discuri. Am facut cateva discuri, dar nimeni nu s-a obosit sa ne faca publicitate, sa ne prezinte la radio sau TV. Ni s-a spus «nu suntem institutie culturala, noi facem bani». De aceea noi n-am reusit!"
Nicu Covaci

"Este un respect adanc intre noi toti, fara de care n-am fi rezistat impreuna, in Germania, mai ales in momentele grele prin care a trecut trupa. Am facut de toate impreuna, am intrat in cel mai mare rahat si am escaladat cele mai inalte culmi."
Mani Neumann







CUM AU "FUGIT" DIN TARA

Dupa cutremurul din 4 martie 1977, Nicu Covaci vine in tara cu un camion de 6 tone plin cu ajutore pentru sinistrati, alaturi de care erau si niste boxe ce "trebuiau reparate". Apoi, spre stupefactia multora, Phoenix sustine cateva concerte in tara, dupa care, in mare secret se pregatesc toate detaliile pentru "marea evadare". La 1 iunie 1977, Nicu Covaci paraseste Romania cu un camion plin de scule, inclusiv patru boxe Marshall fara difuzoare, in care erau ascunsi: Lipan, Kappl si Krauser. Mai putin Baniciu!

REGRET CA I-AM LASAT

Baniciu despre "fuga" colegilor: Am ales sa raman in Romania pentru ca mi-a fost teama exact de ceea ce erau sa pateasca colegii mei. Nu-mi plac lucrurile nepuse la punct si nepregatite. Asta nu era o treaba sigura, era o aventura 100%. Pe de alta parte cred ca nici Phoenix-ul nu ar mai fi existat daca nu ramaneam aici. Am fi devenit niste anonimi, cum erau multi dintre cei care cantau pe vremea aceea. Nu sunt omul care sa regrete prea multe-n viata, dar n-am sa-mi iert niciodata ca i-am lasat sa plece. A fost marea mea greseala.

PROIECTE SOLO IN REPUBLICA FEDERALA GERMANIA

Ovidiu Lipan se "cupleaza" cu doi nemti get-beget, Mario Timme si Kalle Rotheot si fondeaza grupul de hard rock Roted X, avand la activ doua albume. Ioji Kappl devine membru al unei orchestre filarmonice. Mony Bordeianu se ocupa de afaceri, ajungand pana la functia de General Manager al companiei Dieter Hein Euro Food Service. Erland Krauser devine muzician de studio si colaboreaza cu nenumarate grupuri in voga la timpul respectiv. In 1986 Nicu Covaci si Krauser pun in scena la Teatrul din Osnabruck piesa "Evita" de Lloyd Weber. Un an mai tarziu, tot Covaci, pe scena aceluiasi teatru, realizeaza si spectacolul "Jesus Christ Superstar". Abia in anul 1988, Phoenix mai renaste inca o data, tot in jurul lui Covaci, sustinand cateva concerte, care vor culmina cu spectacolul din decembrie 1989, prilejuit de alungarea lui Ceausesu.

×
Subiecte în articol: nicu covaci editie de colectie