ARENA POLITICA
"Cand poti sa-ti dai seama ca un politician minte? Cand deschide gura sa zica ceva", spune o gluma ruseasca.
Se pare ca, din punct de vedere al preponderentei minciunii si al tolerantei fata de aceasta, arena politica ocupa un loc de frunte. Istoricul englez Isaac DâIsraeli definea politica: "Arta de a conduce oamenii ducandu-i de nas", iar politicienii - niste artisti in minciuna. In Romania, se bucura, oare, politicienii de mai multa credibilitate?
CREDIBILITATE. 74% dintre barbatii chestionati de CURS sustin ca politicienii spun mai multe minciuni decat oamenii obisnuiti. Aceeasi parere o au si 73% dintre femeile participante la sondaj. Poate mai putin afectati de viata politica romaneasca, 2% dintre barbati si 3% dintre femei au afirmat ca politicienii mint mai putin decat oamenii obisnuiti. Un procent mai mare de barbati (19%) si de femei (20%) este de parere ca mintim toti la fel.
In pamfletul "Propuneri pentru tiparirea unui ghid in arta minciunii politice", John Arbuthnot defineste "natura minciunii in politica" drept "arta de a convinge oamenii sa creada in falsitati binefacatoare in scopul unui rezultat pozitiv". Nu stiu cat de convingatori sunt politicienii din Romania, dar cifrele arata ca, indiferent de varsta sau de nivelul de educatie, in materie de minciuna in politica, s-a ajuns la un numitor comun. Aproape trei sferturi dintre cei intervievati, de toate varstele, au sustinut ca politicienii mint mai des decat oamenii de rand. Si din punct de vedere al educatiei, oamenii, indiferent daca au sau nu liceul terminat, daca si-au luat Bacalaureatul sau mai au si o facultate, in medie de 74% ii considera mai mincinosi pe politicieni.
SPECIALISTI. Minciunile se intalnesc in orice sector al vietii politice. Bailey spune ca aceia care si-au ales acest domeniu ca profesie devin priceputi in a spune minciuni; este o trasatura necesara succesului. El observa, de asemenea, "ca liderii care in mod conventional raman sinceri sunt si lipsiti de eficienta". J.A. Barnes spunea in "Sociologia minciunii" ca "in viata politica exista norme specifice pentru campaniile electorale. Cand au loc alegeri, fiecare partid le acuza pe celelalte ca induc electoratul in eroare. Alegatorul, sufocat de valuri de propaganda care il asalteaza din toate partile, nu mai poate face deosebirea intre promisiuni sincere si minciuni seducatoare". Din sondajul CURS reiese ca, indiferent de situatia materiala, saraci (70%) sau bogati (78%), indiferent de mediul de unde provin, de la oras (77%) sau de la tara (69%), o medie de 74% dintre romanii chestionati considera ca politicienii mint mai mult decat oamenii obisnuiti.
Care este politicianul
cel mai nesincer
din Romania?
| |
|
Citește pe Antena3.ro
|
MINCINOSUL MINCINOSILORLa intrebarea "Care este politicianul cel mai sincer din Romania?", cel mai scazut procentaj l-a obtinut in sondajul CURS Adrian Nastase. 1% dintre respondentii de ambele sexe a optat pentru fostul premier. Nici Ion Iliescu nu sta mai bine, la capitolul cel mai sincer politician, fiind ales de 6% dintre barbati si doar de 1% dintre femei. Cel mai credibil personaj din scena politica romaneasca se pare ca este presedintele tarii, Traian Basescu, alegere facuta de 19% dintre barbatii care au participat la sondaj si de 14% dintre femeile chestionate.OGLINDA, OGLINJOARA, EU SUNT CEL MAI MITOMAN DIN TARA?VA RUGAM, MAI CU MASURA!Din pacate, intr-un climat democratic nu poti crede tot ce zic politicienii. Este de asteptat ca ei sa se afle in tabere diferite si sa afirme lucruri contradictorii. Un argument in folosul democratiei este ca ne indeamna sa avem o atitudine prudenta fata de spusele politicienilor. Insa o viata publica coerenta ar fi imposibila daca nimeni n-ar avea vreodata incredere in nici un politician. Pentru a pastra echilibrul social, trebuie sa fim dispusi, din cand in cand, sa dam crezare unor politicieni. Acestia trebuie insa sa evite minciuna in exces si in serie. |