x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Eroii de la 1900

Eroii de la 1900

20 Feb 2005   •   00:00

PRESA VREMII
Eugen Hamilton, Francisc Nederer sau trupa "Los Cristescos" erau mandria romanilor la inceputul secolului trecut. Ziarele le dedicau pagini intregi.
CARMEN PLESA

Amazoanele circului Kludsky, celebre in toata Europa

Nici chiar cele doua razboaie mondiale nu au reusit sa zguduie marea lume a circului, care luase un avant fantastic la inceputul secolului trecut. Multi artisti romani ajunsesera celebri, iar Europa statea cu sufletul la gura, urmarindu-le numerele. Universul din august 1939 le dedica artistilor de circ un serial inchinat "vietii pitoresti" pe care acestia o duceau. Marea mandrie a romanilor, la acele timpuri, era Eugen Hamilton, dresorul de caini. Patrupedele cu care acesta se producea pe marile scene stiau sa numere, sa scada si sa adune, la cererea publicului.

GELOZII LA TRAPEZ. Celebrul acrobat Francisc Nederer si-a inceput cariera cu luptele greco-romane. A renuntat insa din cauza unui accident si a trecut la trapezul de sub cupola. La circul "Fratii Korn" avea o partenera foarte geloasa. Aceasta Roza trebuia, intr-una din figurile pe care le executau impreuna, sa-l prinda. "Dar in loc sa ma tina, mi-a dat drumul si m-am prabusit de la o inaltime de 10 metri", marturisea Nederer. Si asta pentru ca Roza il vazuse cu alta femeie. Nederer s-a ales doar cu o spaima, iar Roza cu o amenda, pentru ca era prea talentata ca sa fie data afara. Asa ca au lucrat in continuare impreuna.

Mare valva a facut la inceputul secolului trecut trupa "Los Cristescos", acrobati la bara fixa. Din ea faceau parte Ionel Cristescu, Gica Bulgaru, Leonila Cristescu si comicul Gheorghe Stanescu.

Ionel Cristescu absolvise cu brio "scoala de gimnastica", la Bucuresti, si fusese angajat de o trupa din Berlin. Acolo s-a intalnit cu Gheorghe Stanescu si cu spaniola Leonila Iglesias. Amandoi faceau parte din trupa Price. N-a trecut mult si Ionel cu Leonila s-au prezentat la ofiterul starii civile.

Hipopotamul era prezentat ca exemplar unicat sI o minunatie a naturii

"VENUS DEL CIRCO". Frumoasa spaniola, care pe atunci capatase, datorita frumusetii ei, numele de "Venus del Circo", executa numere care tineau publicul cu respiratia oprita.
Agatata doar cu dintii de o sfoara, Leonila era ridicata pana la cupola circului si acolo, sus, la peste 20 de metri inaltime, "suspendata in vazduh", executa "acrobatii cutremuratoare".
O data insa, in timp ce era ridicata in cupola, Leonila s-a lovit de o sarma electrica si s-a electrocutat. A scapat sfoara din gura si s-a prabusit. Noroc ca a prins-o Stanescu. Insa tot a stat trei luni in spital, cu picioarele umflate.
Piticii de la circurile din Capitala povesteau si ei, pentru Universul, clipele mai putin fericite ale vietii de artist. Calul cu care executau un numar a facut un pas gresit, si piticii, aflati pe un balansoar, s-au trezit aruncati la sapte metri inaltime. Unul dintre ei a cazut in cap. S-a trezit abia dupa doua zile. Altadata, usa de la vagonul in care calatorea circul s-a deschis, in plina viteza, si unul din pitici a cazut intre tampoane. Dar s-a culcat repede pe jos si vagoanele au trecut peste el. A scapat doar cu o zgarietura la cap. Colegul piticului, care cazuse si el din vagon, a avut, de asemenea, noroc. Rotile trenului i-au taiat varfurile de la pantofi. Din fericire, incaltarile erau cu cateva numere mai mari, asa ca picioarele piticului n-au avut de suferit.

"Sunt de 35 de ani in acest circ si-mi iubesc meseria ca si animalele salbatice in mijlocul carora traiesc. Am avut atatea accidente, incat n-ar putea un ziarist sa termine de scris intr-o zi intreaga. Iata aceasta gaura adanca in obraz, aceste urme de ghiare - carne sfasiata de lei, tigri si ursi
"Capitanul" Schnira de la Kludsky - Ilustratiunea Romana din 1930

POVESTE DE DRAGOSTE
Bebby, care trecea prin 1930 drept cel mai intelept elefant din Circul Kludsky, ura cainii. Daca se apropia de el un caine, ameninta zgomotos cu trompa. Intr-o zi, elefantii treceau in convoi printr-un sat. Un caine s-a repezit dintr-o curte si l-a atacat pe Bebby. Lord, cel mai inteligent dintre cainii "barzoi" ai circului, a sarit si l-a scapat pe Bebby. A doua zi, ingrijitorii l-au gasit pe elefant dormind cu Lord la piept, strans in trompa. De atunci, in fiecare noapte, Bebby se elibera din lantul lui si mergea la locul unde era legat Lord. Il ridica pe acesta cu tot cu stalpul de care era prins si-l aducea sa doarma cu el.

WALLY - TIGROAICA FURIOASA
In 1926, Rudolf Kludsky a cumparat-o pe Wally, o tigroaica foarte frumoasa, care parea insarcinata. Vanzatorul i-a spus insa ca tigroaica nu are nimic si ca poate fi bagata direct la dresaj. De la prima incercare, Wally a refuzat sa intre in cusca. Dupa cateva batai s-a conformat, insa, intr-un moment de neatentie, a sarit la Rudolf Kudsky. I-a sfasiat un ochi, urechea si jumatate din pielea capului. Un tigru batran si credincios s-a repezit, a apucat-o pe Wally de ceafa si a departat-o de Rudolf. Dresorul a recunoscut insa ca a fost vina lui: la putin timp dupa incident, Wally, care era intr-adevar insarcinata, a nascut.

BOTEZUL ANIMALELOR
Intemeietorul Circului Kludsky si-a pierdut intr-un singur an trei fii, toti sfasiati de animale. In disperare, a adus o tiganca vrajitoare, care l-a sfatuit sa nu mai folosesca nici un animal fara sa-l boteze si sa-l descante. Botezul consta in adoptarea unui nume dat de imblanzitor pentru fiecare fiara. Pentru descantec, dresorul trebuia sa ia un dinte de leu si o unghie de tigru si sa le dea foc in fata animalului. Daca animalul privea la foc, era bun de dresaj si nu urma sa pricinuiasca nici un rau. Cei care nu priveau la flacara nu trebuiau folositi. Kludsky a urmat sfaturile vrajitoarei si nu a mai avut nici o problema.
×
Subiecte în articol: editie de colectie