CINE DA MAI MULT
Tinerii spun
ca muncesc mai mult si ii sustin financiar pe pensionari. Pe de alta parte, femeile sunt de
parere ca
aloca mai mult din viata lor serviciului decat barbatii.
Adevarul e undeva la mijloc. Cine munceste mai mult in Romania? Barbatii sunt de parere ca ei muncesc mai mult in aceasta tara, in proportie de 23%, fata de femei, pentru care voteaza numai 10%. In schimb, reprezentantele sexului frumos privesc lucrurile putin diferit. Conform datelor sondajului CURS, ele spun ca muncesc mai mult - in proportie de 32% - fata de barbati, numai 18%. Si totusi, atat femeile, cat si barbatii intervievati cred ca muncesc in aceeasi proportie si unii si altii. Respectiv, domnii, 58%, sunt de parere ca si unii, si altii lucreaza la fel de mult, iar doamnele - intr-o proportie de 56%.
Si totusi muncesc mai mult femeile decat barbatii? In Romania este impamantenita ideea ca femeile fac toate treburile de pe langa casa, au grija de copii si, nu in ultimul rand, au o cariera care le mananca ore bune din zi. Poate fi acesta motivul pentru care 26% dintre persoanele peste 60 de ani considera ca femeile muncesc mai mult in Romania, fata de numai 12% care sunt de parere ca barbatii lucreaza mai mult in tara noastra.
Schimbarile de pe piata fortei de munca din Romania arata clar ca reprezentantele sexului frumos muncesc cot la cot cu barbatii. 55% dintre intervievatii intre 31 si 55 de ani sunt de parere ca si unii, si altii muncesc la fel de mult.
TINERII. Daca doamnele si domnii au ajuns la un fel de compromis in ceea ce priveste persoanele care muncesc mai mult in Romania, tinerii si varstnicii sunt de parere, fiecare, ca ei muncesc mai mult.
Mai exact, 41% dintre tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani spun ca ei lucreaza mai mult, in timp ce 35% dintre persoanele peste 56 de ani cred ca ele presteaza mai mult la locul de munca. In concluzie, 40% dintre cei intervievati au ajuns la concluzia ca si unii, si altii muncesc la fel. Statisticile prezentate de Institutul National de Statistica arata ca cinci angajati sustin financiar sase pensionari, asta in principal din cauza scaderii natalitatii.
Citește pe Antena3.ro
SATENII SUNT FAVORITI
Satenii muncesc mai mult decat orasenii, dar per ansamblu si unii, si altii muncesc la fel de mult. 48% dintre persoanele care au raspuns intrebarilor sunt de parere ca si romanii de la sate si cei de la oras lucreaza la fel de mult. Si totusi datele sondajului CURS arata ca romanii (38%) considera ca cei de la sate muncesc mai mult in Romania, fata de oraseni (numai 11%). Munca fizica este mai apreciata decat cea de la un birou sau de la o companie care activeaza la oras, se pare. Astfel, numai 16% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani sunt de parere ca orasenii muncesc mai mult.SALARIUL AR TREBUI SA FIE DE 1.300 RON PE LUNA
Pentru a trai decent in Romania, ai nevoie de un salariu mediu de 1.376 RON, conform sondajului CURS. Barbatii intervievati sunt de parere ca romanii au nevoie de mai multi bani lunar pentru a-si putea cumpara cele necesare traiului zilnic si nu numai, respectiv de 1.472 RON, fata de numai 1.292, cat considera femeile ca este suficient. Sunt femeile mai econoame sau barbatii mai realisti? Cert este ca tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani sunt de parere ca, pentru o viata decenta, la ora actuala in Romania sunt necesari 1.516 RON, in timp ce varstnicii peste 56 de ani s-ar descurca si cu 1.099 RON. Conform calculelor sindicatelor pentru anul 2005 Institutul National de Statistica nu a mai oferit un calcul oficial cosul minim zilnic a fost alcatuit din gramele de branza, carne si altele, prevazute in structura vechiului cos si inmultite cu preturile la zi. Astfel, pentru o familie medie de 2,8 persoane, prevazuta in statistica, cosul minim ar fi trebuit sa fie de 769 RON. Asta, in conditiile in care s-a luat in calcul varianta in care doi din membrii familiei au un loc de munca si salariu stabil.BOGATI SI LENESI?
O gandire destul de populista ii indeamna pe romani sa afirme ca saracii sunt cei care muncesc cel mai mult in Romania. Sau poate chiar asa o fi. Cert e ca 59% dintre barbatii chestionati de CURS au raspuns ca saracii muncesc mai mult in tara noastra. Decat bogatii evident, pentru care nu au optat decat 7% dintre reprezentantii sexului tare si 8% dintre femeile intervievate. 54% dintre doamne sunt de parere ca in tara noastra cei care se spetesc cel mai tare sunt saracii. La modul general, 56% dintre intervievati spun ca saracii muncesc cel mai mult, fata de 7% care spun acelasi lucru despre bogati.
CU SCOALA SAU FARA...
|
Oamenii care au studii superioare muncesc la fel de mult ca si cei care au o educatie mai scazuta. Jumatate din barbatii intervievati crede ca atat persoanele cu educatie inalta, cat si cele cu educatie mai scazuta lu-creaza la fel de mult in Romania, in timp ce 52% dintre femeile care au raspuns sondajului considera acelasi lucru. Totusi, 14% dintre barbati sunt de parere ca cei educati muncesc mai putin decat oamenii fara carte (31%). Aceeasi opinie o au si femeile. 25% dintre ele au raspuns ca romanii cu educatie scazuta muncesc mai mult decat cei cu educatie inalta. Chiar si tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani spun ca oamenii cu educatie mai scazuta muncesc mai mult in Romania (28%). Poate fi aceasta una dintre explicatiile faptului ca firmele romanesti inca nu sunt interesate sa-si instruiasca angajatii pentru a deveni mai performanti. Binecunoscutele programe de training, atat de utilizate in cadrul companiilor multinationale, dar mai ales in strainatate, in Romania abia au inceput sa prinda. Lucru demonstrat de studiile de specialitate, care precizeaza ca greseala firmelor este ca intr-adevar nu vor din diverse motive diferite sa-si forme-ze angajatii. Si asta, in conditiile in care diferenta dintre un tanar absolvent contabil si unul cu experienta este ca: cel tanar intr-adevar nu cunoaste legile bine de tot, dar cel batran nu cunoaste programele de calculator sau calculatorul pur si simplu in conditiile in care se lucreaza acum in contabilitate. In ambele cazuri, firma trebuie sa inves-teasca, ori il formeaza pe cel tanar, dandu-l pe langa cel batran, ori il trimite pe cel batran la cursuri. Si acest lucru este valabil in multe do-menii.
|
DACA AR FI SA JUDECATI SITUATIA DIN ROMANIA
ACUM, ATI SPUNE CA...?
| |
|
DUMNEAVOSTRA
CREDETI CA SE MUNCESTE
MAI MULT IN ROMANIA?
| |
|