x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie "Eu" muncesc in Romania

"Eu" muncesc in Romania

de Eugenia Mihalcea    |    27 Feb 2006   •   00:00
"Eu" muncesc in Romania
CINE DA MAI MULT
Tinerii spun ca muncesc mai mult si ii sustin financiar pe pensionari. Pe de alta parte, femeile sunt de parere ca aloca mai mult din viata lor serviciului decat barbatii.

Adevarul e undeva la mijloc. Cine munceste mai mult in Romania? Barbatii sunt de parere ca ei muncesc mai mult in aceasta tara, in proportie de 23%, fata de femei, pentru care voteaza numai 10%. In schimb, reprezentantele sexului frumos privesc lucrurile putin diferit. Conform datelor sondajului CURS, ele spun ca muncesc mai mult - in proportie de 32% - fata de barbati, numai 18%. Si totusi, atat femeile, cat si barbatii intervievati cred ca muncesc in aceeasi proportie si unii si altii. Respectiv, domnii, 58%, sunt de parere ca si unii, si altii lucreaza la fel de mult, iar doamnele - intr-o proportie de 56%.

Si totusi muncesc mai mult femeile decat barbatii? In Romania este impamantenita ideea ca femeile fac toate treburile de pe langa casa, au grija de copii si, nu in ultimul rand, au o cariera care le mananca ore bune din zi. Poate fi acesta motivul pentru care 26% dintre persoanele peste 60 de ani considera ca femeile muncesc mai mult in Romania, fata de numai 12% care sunt de parere ca barbatii lucreaza mai mult in tara noastra.

Schimbarile de pe piata fortei de munca din Romania arata clar ca reprezentantele sexului frumos muncesc cot la cot cu barbatii. 55% dintre intervievatii intre 31 si 55 de ani sunt de parere ca si unii, si altii muncesc la fel de mult.

TINERII. Daca doamnele si domnii au ajuns la un fel de compromis in ceea ce priveste persoanele care muncesc mai mult in Romania, tinerii si varstnicii sunt de parere, fiecare, ca ei muncesc mai mult.

Mai exact, 41% dintre tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani spun ca ei lucreaza mai mult, in timp ce 35% dintre persoanele peste 56 de ani cred ca ele presteaza mai mult la locul de munca. In concluzie, 40% dintre cei intervievati au ajuns la concluzia ca si unii, si altii muncesc la fel. Statisticile prezentate de Institutul National de Statistica arata ca cinci angajati sustin financiar sase pensionari, asta in principal din cauza scaderii natalitatii.

Tinerii in general se simt frustrati la locul de munca, iar lupta dintre generatii este la fel de bine conturata si in acest plan. "Am 24 de ani, am terminat un master si muncesc din greu pentru a «face ceva in viata». Dar in aceasta competitie de a «face ceva» eu am de infruntat un numar de obstacole. Eu depind de parinti, pentru ca nu am posibilitatea de a-mi cumpara sau macar de a inchiria un apartament, pentru a putea fi independent. Peste tot unde muncesc sunt privit cu neincredere de sefi, inevitabil mai in varsta decat mine. Am colegi de munca mai «vechi» si mai in varsta care in general sunt mai bine platiti decat mine, nu in ultimul rand pentru ca au vechime", asa isi exprima nemultumirile un tanar care munceste in Romania. Si totusi, privit din afara, acest conflict dintre generatii dispare. Femeile intervievate, in proportie de 26%, cred ca tinerii muncesc mai mult, iar 27% ca varstnicii lucreaza mai mult...

"Bineinteles, eu incerc sa ma fac remarcat, sa muncesc mai mult, mai bine", adauga tanarul.

SATENII SUNT FAVORITI

Satenii muncesc mai mult decat orasenii, dar per ansamblu si unii, si altii muncesc la fel de mult. 48% dintre persoanele care au raspuns intrebarilor sunt de parere ca si romanii de la sate si cei de la oras lucreaza la fel de mult. Si totusi datele sondajului CURS arata ca romanii (38%) considera ca cei de la sate muncesc mai mult in Romania, fata de oraseni (numai 11%). Munca fizica este mai apreciata decat cea de la un birou sau de la o companie care activeaza la oras, se pare. Astfel, numai 16% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani sunt de parere ca orasenii muncesc mai mult.

SALARIUL AR TREBUI SA FIE DE 1.300 RON PE LUNA

Pentru a trai decent in Romania, ai nevoie de un salariu mediu de 1.376 RON, conform sondajului CURS. Barbatii intervievati sunt de parere ca romanii au nevoie de mai multi bani lunar pentru a-si putea cumpara cele necesare traiului zilnic si nu numai, respectiv de 1.472 RON, fata de numai 1.292, cat considera femeile ca este suficient. Sunt femeile mai econoame sau barbatii mai realisti? Cert este ca tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani sunt de parere ca, pentru o viata decenta, la ora actuala in Romania sunt necesari 1.516 RON, in timp ce varstnicii peste 56 de ani s-ar descurca si cu 1.099 RON. Conform calculelor sindicatelor pentru anul 2005 Institutul National de Statistica nu a mai oferit un calcul oficial cosul minim zilnic a fost alcatuit din gramele de branza, carne si altele, prevazute in structura vechiului cos si inmultite cu preturile la zi. Astfel, pentru o familie medie de 2,8 persoane, prevazuta in statistica, cosul minim ar fi trebuit sa fie de 769 RON. Asta, in conditiile in care s-a luat in calcul varianta in care doi din membrii familiei au un loc de munca si salariu stabil.

BOGATI SI LENESI?

O gandire destul de populista ii indeamna pe romani sa afirme ca saracii sunt cei care muncesc cel mai mult in Romania. Sau poate chiar asa o fi. Cert e ca 59% dintre barbatii chestionati de CURS au raspuns ca saracii muncesc mai mult in tara noastra. Decat bogatii evident, pentru care nu au optat decat 7% dintre reprezentantii sexului tare si 8% dintre femeile intervievate. 54% dintre doamne sunt de parere ca in tara noastra cei care se spetesc cel mai tare sunt saracii. La modul general, 56% dintre intervievati spun ca saracii muncesc cel mai mult, fata de 7% care spun acelasi lucru despre bogati.

CU SCOALA SAU FARA...
Oamenii care au studii superioare muncesc la fel de mult ca si cei care au o educatie mai scazuta. Jumatate din barbatii intervievati crede ca atat persoanele cu educatie inalta, cat si cele cu educatie mai scazuta lu-creaza la fel de mult in Romania, in timp ce 52% dintre femeile care au raspuns sondajului considera acelasi lucru. Totusi, 14% dintre barbati sunt de parere ca cei educati muncesc mai putin decat oamenii fara carte (31%). Aceeasi opinie o au si femeile. 25% dintre ele au raspuns ca romanii cu educatie scazuta muncesc mai mult decat cei cu educatie inalta. Chiar si tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani spun ca oamenii cu educatie mai scazuta muncesc mai mult in Romania (28%). Poate fi aceasta una dintre explicatiile faptului ca firmele romanesti inca nu sunt interesate sa-si instruiasca angajatii pentru a deveni mai performanti. Binecunoscutele programe de training, atat de utilizate in cadrul companiilor multinationale, dar mai ales in strainatate, in Romania abia au inceput sa prinda. Lucru demonstrat de studiile de specialitate, care precizeaza ca greseala firmelor este ca intr-adevar nu vor din diverse motive diferite sa-si forme-ze angajatii. Si asta, in conditiile in care diferenta dintre un tanar absolvent contabil si unul cu experienta este ca: cel tanar intr-adevar nu cunoaste legile bine de tot, dar cel batran nu cunoaste programele de calculator sau calculatorul pur si simplu in conditiile in care se lucreaza acum in contabilitate. In ambele cazuri, firma trebuie sa inves-teasca, ori il formeaza pe cel tanar, dandu-l pe langa cel batran, ori il trimite pe cel batran la cursuri. Si acest lucru este valabil in multe do-menii.

DACA AR FI SA JUDECATI SITUATIA DIN ROMANIA ACUM, ATI SPUNE CA...?
  • 80% dintre chestionati sunt de parere ca romanii sunt muncitori, dar nu au unde sa munceasca
  • 16% dintre respondenti cred ca oamenii ar avea unde sa munceasca, dar nu le place munca
  • doar 4% dintre romani nu stiu/nu raspund la intrebare

  • DUMNEAVOSTRA CREDETI CA SE MUNCESTE MAI MULT IN ROMANIA?
  • 57% dintre cei care au raspuns sunt de parere ca si barbatii si femeile muncesc la fel de mult
  • 25% dintre respondenti cred ca femeile sunt cele care muncesc mai mult in Romania
  • 16% dintre cei chestionati spun ca barbatii muncesc mai mult in Romania

  • ×