x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fara valoare

de Loreta Popa    |    18 Sep 2006   •   00:00
Fara valoare
REPLICI ACIDE
Cu un aer mucalit si ironic, de mai bine de 25 ani Divertis face o portretistica acida a politicienilor romani.

Insolenta satirica era menita sa sanctioneze prin zeflemea viciile reprezentantilor natiei. Totusi, care este parerea celor de la Divertis despre toape… "Desi sunt filolog nu am inteles niciodata termenul acesta de toapa, afirma Ioan Gyuri Pascu, membru Divertis. Cred ca toti avem foarte multe ipostaze in fiecare zi. Nu suntem numai buni sau numai rai. Toti putem fi intr-o zi si toapa, si filozof, si intelept, si uracios, si gelos.

Asa ca, daca inainte eram foarte suparat, dupa 1990 mai ales, pentru tot ce s-a intamplat la noi in politica, acum sunt mult mai dispus sa iert. Daca era facuta mai devreme revolutia aceasta poate era ceva important, dar eu cred ca toata aceasta dezvaluire a starii de toapa, turnator sau orice ar merita facuta in masura in care oamenii care afla aceste lucruri ar fi in stare si sa ierte. Altfel, vrand, nevrand devii exact ca ei. Impusti un criminal, esti si tu criminal".

TREBUIE SA IERTI. "Chiar daca el a facut rau, nu trebuie sa faci si tu la fel", spune Ioan Gyuri Pascu. "Marii oameni au reusit sa-si ierte calaii, cum au fost Mahatma Ghandi sau Papa Ioan Paul al II-lea, sau Parintele Galeriu, sau Corneliu Coposu. Au inteles, nu au uitat, au trait o durere atat de mare ca nici nu se poate explica, dar au fost dispusi sa ierte, acesta este lucrul cel mai important." Discutia cu Silviu Petcu, si el membru Divertis, schimba putin registrul: "Primul lucru care imi vine in minte cand spun cuvantul toapa este o nunta, o nunta romaneasca. Daca vrei sa vezi cu ochii tai o toapa trebuie sa mergi la o nunta in Romania. Nunta poate sa fie foarte frumoasa, daca oamenii sunt firesti, normali. Tinerii sunt imbracati tinereste, nu cine stie cum, nu cu nu stiu cate jabouri sau redingota. E altceva daca este o tema data, sa te imbraci ca in secolul al IX-lea, asta da. Fetele vin cu crinoline, atunci sigur ca se da o nota deosebita evenimentului. Este interesanta transformarea aceasta a doamnelor in toape. Cu materiale ingrozitoare, care nu stau bine pe ele, in care transpira. Cu cercei care le atarna de pamant, coliere pe care abia le pot cara si altele. In primul rand ca nu-si pun in valoare feminitatea, ci alta latura care se numeste topism. Asa, pe strada, mai trec cu vederea toapele, pentru ca ma uit in pamant sa nu cad in vreo groapa. Si de aici incolo nu mai spun nimic, pentru ca, daca incep sa vorbesc despre gropi, mi-e ca nu mai termin".

CE VA FI
Pana in 1989, grupul Divertis n-a avut o viata prea usoara. Intalnea diferite forme de cenzura. Au vrut sa il interzica prin 1987, ii taiau textele pentru ca nu le intelegeau. Se spune ca pana si lui Nicu Ceausescu ii placeau glumele celor de la Divertis si-si lua casetele de la Securitate acasa. Acum, nimeni nu are voie sa intervina in textele lor. Dar bunul-simt le este caracteristic, la fel si echidistanta, evitand sarcasmul si bataia de joc. "Atat timp cat avem creatii in cap si ne permitem sa ne jucam cu cuvintele sa iasa din ele glume si daca noi radem de ele, asta e bine", spune Silviu Petcu. "Normal ca nu am vrea sa ajungem la o varsta matusalemica, noi «ne-am ras», cand mai faceam turnee: «Uite aici o sa fie un plan inclinat pe unde sa coboram noi cand nu ne vor mai duce picioarele»."

DESCRIERE DE SINE

Ce spune despre el Ioan Gyuri Pascu pe pagina de Internet a grupului: "Anul 1961 aducea grave pierderi culturii romane. Plecau fizic din ea Sadoveanu si Blaga. In ziua de 31 august a aceluiasi an, nimeni nu banuia, in micuta resedinta de Raion Agnita, din regiunea Brasov, ca nou-nascutul negricios de vreo doua kilograme al doamnei Pascu avea sa fie peste 30 de ani mandria orasului. Copilul crestea intr-un an cat altii intr-o luna si in clasa a IX-a a depasit 1,50 m inaltime. A inceput, spre deosebire de Lucian Blaga, sa vorbeasca de foarte timpuriu si chiar si in ziua de azi cu greu poate fi oprit".

"AM REUSIT SA SPUN MULT MAI MULTE TACAND..."

Ce inseamna politica si de ce nu a reusit Ioan Gyuri Pascu sa se implice in aceste ite? "Pot sa spun ca uram limbajul acela de lemn, al toapelor de pe vremea comunistilor, tin minte ca mergeam la tot felul de sedinte, venea unul acolo, vorbea ore in sir nimic, iar eu adormeam acolo. Cand am dat cu ochii de domnul Ion Iliescu dupa 1990 am revazut toate acele sedinte in care nu se spunea nimic. Vorbeste tot timpul si nu-mi spune nimic. Au trecut 16 ani si mie tot nu mi-a spus domnul Iliescu niciodata nimic. Asta inseamna politica si atunci mi-am dat seama de ce n-am putut sa fac politica. Pentru ca niciodata, chiar atunci cand am jucat Eugen Ionescu, cand erau cuvintele golite de sens, tot spuneam ceva pe scena. Niciodata nu mi s-a intamplat sa nu spun nimic vorbind. Am reusit sa spun mult mai multe tacand decat a spus Ion Iliescu vorbind. S-a intamplat pur si simplu ca in Divertis sa fie cineva care sa semene cu fiecare presedinte al romanilor. Poate ca atunci cand se va alege un presedinte mic si barbos voi interpreta si eu rolul presedintelui".

MANIFESTARI ARTISTICE

In aceeasi nota umoristica, Silviu Petcu povesteste: "Faptul ca am «ascendent» intr-o familie vesela, plina de ironie in relatiile de tot felul, atat intre membrii familiei, cat si cu terti, m-a facut sa am o privire mai «artistica» inca din frageda copilarie. Cum primele manifestari artistice ale omenirii au fost picturile rupestre, tot asa si eu am imbratisat de mic copil pictura pe pereti. Prima lucrare monumentala s-a intitulat: «Cal in alergare cu capul in usa». Lucrarea a fost executata cu carbune pe var colorat pe un intreg perete al sufrageriei, intre usa balconului si usa dinspre hol. O saptamana mai tarziu au inceput lucrarile de renovare a sufrageriei".
×
Subiecte în articol: divertis editie de colectie