x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Frumosii fara trup

Frumosii fara trup

de Daniela Cârlea Şontică    |    18 Dec 2006   •   00:00
Frumosii fara trup

Fara ingeri am fi mai saraci. Ei fac cunoscuta voia lui Dumnezeu catre noi si duc rugaciunile noastre la El. Prezente si minuni cu ingeri. Sfanta Scriptura arata ca istoria omenirii este plina de prezenta ingerilor, si nu oricum, ci in cadrul unor evenimente pe care nu le putem numi decat minuni.

Prezente

Fara ingeri am fi mai saraci. Ei fac cunoscuta voia lui Dumnezeu catre noi si duc rugaciunile noastre la El. Prezente si minuni cu ingeri. Sfanta Scriptura arata ca istoria omenirii este plina de prezenta ingerilor, si nu oricum, ci in cadrul unor evenimente pe care nu le putem numi decat minuni.

PAZITORUL EDENULUI. Prima referire biblica la ingeri o gasim in Cartea Facerii, atunci cand Dumnezeu ii izgoneste din rai pe primii oameni dupa caderea in pacat: "Si izgonind pe Adam, l-a asezat in preajma gradinii celei din Eden, si a pus heruvimi si sabie de flacara valvaitoare sa pazeasca drumul catre pomul vietii" (Facere 3, 24).

Doi ingeri ai Domnului au intrat in casa lui Lot cel drept si l-au sfatuit sa paraseasca Sodoma, pentru ca Dumnezeu avea sa nimiceasca orasul din cauza pacatelor desfranarii, la fel si Cetatea Gomora (Facere, 19).

Cand Iacov a dormit langa Luz (cetate numita dupa aceea Betel), i s-au aratat ingerii, dar nu direct, ci intr-un vis profetic: "Si a visat ca era o scara sprijinita pe pamant, iar cu varful atingea cerul, iar ingerii lui Dumnezeu se suiau si pogorau pe ea" (Facere 28, 13). Era profetia venirii Mantuitorului lumii, caruia toti ingerii Ii slujesc, ca fiinte create de El. Prorocului Daniel i s-au descoperit lucruri despre sfarsitul lumii: "Si ingerul pazitor al Persiei mi-a stat impotriva douazeci si una de zile, dar iata ca Mihail, cel dintai dintre ingerii pazitori, a venit in ajutorul meu si eu l-am lasat acolo la ingerul pazitor al regelui persilor" (Daniel 10, 13). De altfel, Daniel a fost tinut teafar in groapa cu lei prin grija unui inger. La fel si cei trei tineri care au fost aruncati in cuptorul incins.

INGERUL CALATOR. Cartea lui Tobit este o pledoarie pentru "umanitatea" ingerilor. Rafael a suferit si s-a bucurat alaturi de om, respectiv de tanarul Tobie, trimis de tatal sau, Tobit, intr-o calatorie initiatica. Ingerul l-a vindecat pe Tobit de orbire, iar pe Sara, care i-a devenit sotie lui Tobie, a scapat-o de Asmodeu, duhul cel rau, care ii omora sotii in chiar seara nuntii, inainte de a se consuma nunta. Arhanghelul Rafael, luand chipul unui tanar "de neam bun si cinstit", l-a invatat pe Tobie ce trebuie sa faca pentru a-i vindeca pe Sara si pe Tobit. Vindecarile au fost o rasplatire a lui Dumnezeu catre cei doi si ca intarire a faptului ca nu degeaba ei erau oameni milostivi si drepti. Tanarul le-a descoperit lor cine este de fapt: "Eu sunt Rafael, unul dintre cei sapte sfinti ingeri care ridica rugaciunile sfintilor si le inalta inaintea slavei Celui Sfant" (Tobit 12, 15).

BINEVESTITORUL. Cele mai frumoase si poate mai importante misiuni ale unui inger in lume au fost cele ale Arhanghelului Gavriil. El s-a aratat batranului preot Zaharia, vestindu-i ca sotia sa, Elisabeta, desi batrana, va naste pe cel care avea sa-L boteze pe Iisus Hristos. Si acelasi Arhanghel i-a dat vestea cea buna fecioarei Maria: "Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei (…). Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus" (Luca 1, 28, 31). Cand s-a nascut Domnul si pastorii din apropiere au venit sa vada Pruncul Sfant, li s-a aratat ingerul Domnului si le-a zis: "Nu va temeti, ca iata va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul". (Luca 2, 10).

Cu siguranta, tot Arhanghelul Gavriil a fost cel care i-a spus lui Iosif sa o ia pe Maria in grija sa, incredintandu-l ca ea va naste pe Fiul Lui Dumnezeu. Tot Gavriil le-a spus sa plece in Egipt, iar dupa moartea lui Irod le-a vestit sa se intoarca in pamantul lor, caci Pruncul nu mai era amenintat de Irod.

Invierea Domnului a fost vestita femeilor care mergeau dimineata la mormantul Lui tot de ingeri, care li s-au aratat "in vesminte stralucitoare si, infricosandu-se ele si plecandu-si fata la pamant, au zis aceia catre ele: De ce cautati pe Cel viu intre cei morti? Nu este aici, ci s-a sculat" (Luca 24, 5).

Tot ingerii vor vesti si a doua venire a Domnului pe pamant, precum si sfarsitul veacurilor, dupa cum scrie Sfantul Apostol Pavel in Epistola Intai catre Tesaloniceni. Iar Sfantul Ioan Evanghelistul a primit revelatia despre sfarsitul lumii de la ingerul Domnului.
"Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta? Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu" Luca 1, 28-30
"Si i s-a aratat ingerul Domnului, stand de-a dreapta altarului tamaierii. Si vazandu-l, Zaharia s-a tulburat si frica a cazut peste el. Iar ingerul a zis catre el: Nu te teme, Zaharia, pentru ca rugaciunea ta a fost ascultata si Elisabeta, femeia ta, iti va naste un fiu si-l vei numi Ioan" Luca 1, 11-13

Despre crearea ingerilor
Cu privire la crearea ingerilor, Sfantul Grigorie Teologul spune ca acestia au iesit din Dumnezeu ca razele din soare, mai inainte de toata faptura. "Si s-au randuit ei lumina a doua, slujitori lui Dumnezeu, lumina cea dintai." Sfantul Grigorie Dialogul talmaceste aceeasi taina astfel: "Au iesit ingerii din Dumnezeu precum scanteile din cremene si zidindu-I dupa chipul Sau"… Dumnezeu a lasat ingerii nedesavarsiti pentru a putea urca in perfectionare in toata vesnicia, la fel cum si omului i-a fost lasat acest privilegiu de a deveni mereu mai bun si de a cunoaste treptat si infinit bunatatea Creatorului.

Izvorul tamaduitor din Thasos
In Insula Thasos din Grecia exista o manastire a Arhanghelului Mihail, ridicata in cinstea minunii facute acolo in jurul anului 900. Sfantului Luca, monah care vietuia singur acolo, i s-a aratat Arhanghelul Mihail, care i-a spus: "Pacea fie cu tine!". Si pentru ca el sa fie sigur ca nu e o inselare de la diavol, ingerul i-a profetit ca Domnul va lua sufletul lui peste trei ani. Ca o alta atestare a prezentei ingeresti, Mihail a facut sa iasa din stanca un izvor cu apa vindecatoare. Dupa multi ani, un turc care a profanat izvorul a murit pe loc, iar Arhanghelul s-a aratat preotului de atunci si a facut sa curga un alt izvor tamaduitor.

Minunea Arhanghelului Mihail in Colose
Arhanghelul Mihail a facut o minune ale carei urmari se vad si astazi in Colose. Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, cand a trecut prin Frigia sa propovaduiasca Evanghelia Lui Hristos, a profetit ca Arhanghelul Mihail va face o mare minune la Heretopa. La putin timp a izbucnit in acel loc un izvor care vindeca pe toti bolnavii care beau apa din el. Oamenii au construit acolo si o biserica in cinstea Arhanghelului Mihail, ca semn de recunostinta. Peste 90 de ani, un tanar ascet stabilit acolo, Arhip, a primit darul de a vindeca si a face minuni. "Dar oarecare elini, aprinsi de zavistie din pricina minunilor preamarite ce se faceau in biserica Arhistrategului Mihail, au vrut sa abata raul care curgea acolo aproape si sa-l porneasca asupra Bisericii, ca sa inece si Biserica, si sa piarda si pe Arhip. Dar dumnezeiescul Arhistrateg, insusi aratandu-se si poruncind lui Arhip sa se imbarbateze, a lovit cu un toiag piatra, si facand cale apei printr-insa, de atunci pana in ziua de astazi se vede cum acolo este inghitita apa si se mistuieste", scrie in Sinaxarul zilei de 6 septembrie, cand se pomeneste aceasta minune.
×