Nicolae si Elena Ceausescu isi comandau singuri hainele. In fiecare ambasada aveau un om insarcinat cu achizitionarea modelelor "en vogue".
Gusturi personale
Nicolae si Elena Ceausescu isi comandau singuri hainele. In fiecare ambasada aveau un om insarcinat cu achizitionarea modelelor "en vogue".
Dincolo de legendele tesute in jurul cuplului prezidential al "epocii de aur", raman faptele reale. Povestite fara exagerari, ele pot creiona dimensiunea vietii de zi cu zi a "dictatorilor". Una dintre persoanele cele mai apropiate familie Ceausescu a fost Suzana Andreias, administratorul caselor de protocol. In cartea "La curtea lui Ceausescu", ea a povestit amanunte din cotidianul familiei care a dominat timp de patru decenii scena politica a tarii. Iata ce spune Suzana Andreias despre garderoba "celui mai iubit fiu al poporului" si a consoartei sale.
Ordine in dulapul lui. "Era o camera plina de dulapuri, relateaza fosta menajera, bagate in perete si pe dreapta, si pe stanga, si in mijloc. Asta era garderoba lor comuna. In dulapul din dreapta isi tinea Ceausescu hainele. Acestea erau asezate pe compartimente: costume (in jur de 20 de perechi, n.n.), scurte imblanite, paltoane, pardesie, fasuri din astea mai scumpe, caciuli, sepci, pulovere, pijamale, maiouri, indispensabili." Hainele lui Ceausescu erau facute la comanda, intr-o croitorie numita "La Demetriade", unde se lucrau haine si pentru alti "fruntasi" ai partidului si statului. Intotdeauna doi croitori ii coseau lui Ceausescu hainele: Voicu si Culae. Ei veneau la "client" acasa, ii prezentau modele din reviste straine, iar modelul ales de el devenea in scurt timp costum. Rebuturile erau refuzate, la fel ca si camasile calcate prost sau hainele primite cadou. "Stiu ca odata, isi aminteste Suzana Andreias, Ana Muresan i-a trimis un costum bleumarin. El a spus sa-l trimita inapoi, ca el nu poarta asa ceva si ca «nu are rost sa ingramadim sifonierul cu haine inutile»."
Tipicar. Se pare ca Ceausescu era foarte atent la detalii, dupa cum isi aminteste Andreias: "Isi facea pantofi in ton cu costumul, iar toamna, iarna, purta numai pantofi negri. Primavara, cand se imbraca cu costume deschise, punea pantofi maro, bej, gri, in functie de haine. Cum avea costumul, asa avea si pantofii si ciorapii. (â¦) Nu se imbraca in acelasi costum doua zile la rand, ci cu altul de fiecare data. Dar daca-i placea unul mai mult, se imbraca din nou cu el peste o saptamana. Pe cel purtat cu o zi in urma il lasa pe un umeras, unde-si punea pantalonii, haina, camasa, ciorapii, pantofii dedesubt. (â¦) Pe urma venea croitorul lui, Voicu, le strangea si le lua la spalatorie, unde era si un mic atelier de calcatorie. Daca trebuiau curatate, le dadea la atelier, acolo unde se lucrau. Acolo le spala chimic, cu neofalina."
Din protocolul "Conducatorului" nu lipseau nici vizitele de lucru la casa parinteasca din Scornicesti, nici partidele de vanatoare. In orice ocazie, Ceausestii pozau " la patru ace" |
Citește pe Antena3.ro
|
"Imi amintesc ca primul lucru pe care l-a facut Zoia (Ceausescu, n.n.) cand m-a vazut a fost sa umble la tinuta mea cazona si sa-mi ofere din garderoba ei lucruri cu adevarat tineresti"
|
|
"Ceausescu nu cobora niciodata in halat sau papuci, cobora imbracat de plecare. Chiar si duminica cobora in haine de casa: pantaloni de stofa gri sau bej, sanda la culoare"
|
CAmASi albe, mAtase naturalA
|
Din aceeasi carte a Suzanei Andreias, aflam ca Ceausescu purta numai camasi albe, doar din matase naturala, care erau ambalate si asezate in cutii speciale. La fiecare dintre cele 20 de perechi de costume avea cate o cravata asortata. Puloverele se faceau in tara, la fel ca si camasile, Fabrica de textile din Timisoara detinand monopolul pe camasile "tovarasului". Cand plecau in delegatii peste hotare, la fiecare ambasada exista un functionar care avea ca sarcina "de serviciu" prezentarea de cataloage si reviste de moda celor doi inalti oaspeti. Dupa ce fiecare isi alegea modelul preferat, "curierul" le achizitiona din magazine, intotdeauna de marca. Pretul il plateau⦠tovarasii contribuabili.
|
Zvonuri si ipoteze
|
In anii â90 a curs multa cerneala din penitele ziaristilor care se ambitionau sa raspunda la intrebarea "Unde sunt banii lui Ceausescu si bijuteriile Elenei?" Suzana Andreias contrazice zvonurile, declarand ca "tovarasa" "avea o bratara de aur pe care o purta mereu, un lant cu medalion la fel cu bratara si cerceii. Numai doua perechi de cercei am vazut la ea. Si o verigheta de platina pe care i-a facut-o cadou Ceausescu la aniversarea a 25 de ani de casatorie." Cui sa dam crezare? Omului de casa al familiei prezidentiale, sau "presei libere" care vorbea de 70 de saci cu aur scosi din vila din Primaverii, nr. 50 si depusi la Banca Nationala o data cu decizia de confiscare a averii Ceausestilor? Si daca ziaristii aveau dreptate, ce-au devenit sacii cu aur?
|