x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Impacarea cu Dumnezeu

Impacarea cu Dumnezeu

de Loreta Popa    |    13 Noi 2006   •   00:00
Impacarea cu Dumnezeu
PRIMUL PAS
Postul Craciunului este unul al bucuriei si trebuie primit din tot sufletul.

Nu suntem pregatiti intotdeauna sa postim, uneori chiar nu vedem utilitatea acestui lucru. Am incercat sa aflam care este primul pas pe care trebuie sa-l facem pe drumul catre mantuire. Parintele Atanasie, economul de la Manastirea Cocos, judetul Tulcea, ne-a fost calauza, indrumandu-ne cu credinta spre cea dintai nevoie a omului zilelor noastre, marturisirea pacatelor.

LUNA PROFETILOR. Postul Craciunului aminteste de postul de 40 de zile al lui Moise inainte de primirea tablelor legii. "Acest Post are o semnificatie speciala", spune parintele Atanasie, "pentru ca se incheie o sarbatorire a ceea ce a fost fagaduit omului de catre Dumnezeu, venirea Mantuitorului. Este un post usor, pentru ca toate sambetele si duminicile de dupa 21 noiembrie au dezlegare la peste. De asemenea, sunt si cateva sarbatori importante in postul acesta. Prima este 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului in biserica, sarbatoarea Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei, cel care ne-a crestinat si cel care a adus samanta Evangheliei, 1 decembrie, sarbatoarea nationala, si Sfantul Nicolae, destul de venerat la noi, doar avem atatea manastiri care poarta hramul lui. Luna decembrie, liturgic vorbind, este luna profetilor. Slujbele bisericii confirma... In cantarile lor se celebreaza multi profeti din Vechiul Testament. Zice undeva Sfantul Ioan Evanghelistul: «Lucrati nu pentru mancarea cea pieritoare, ci pentru cea care ramane spre viata vesnica». Trebuie sa ne straduim sa postim in vederea intampinarii Sarbatorii Nasterii Mantuitorului".

E GREU SA IERTI... Unora li se pare greu sau, mai rau, li se pare inutil. Ei trebuie totusi sa se straduiasca. "Postul cel de mancare este primul pas, cel mai la indemana, pasul de baza. Care apoi trebuie coroborat cu cel de suflet. A tine post de mancare este oarecum usor, mai greu este sa poti ierta pe cineva de raul pe care ti l-a facut, sa poti sa nu rasplatesti cu rau pe acela care ti-a facut rau, este greu sa nu intorci cuiva vorba urata pe care ti-a adresat-o, asa spune Sfantul Ioan Gura de Aur. E la indemana noastra sa pornim de la baza, cu postul cel de mancare. Iar Sfantul Vasile cel Mare spune: «Noi am fost scosi din paradis pentru ca nu am postit. Trebuie sa postim pentru a ne intoarce in paradisul ceresc». Postul repara pierderea pe care noi am suferit-o prin faptul ca Adam nu a postit si ne impaca cu Dumnezeu", afirma parintele econom Atanasie.

MARTURISIREA. O componenta a postului este spovedania, apoi, daca primim dezlegare de la duhovnic, putem sa ne impartasim, ceea ce ne va prilejui intalnirea cu Hristos. Fiecare crestin trebuie sa aiba un duhovnic, un preot inzestrat cu harul duhovniciei, care poate sa lege si sa dezlege de pacate. "Greu lucru pentru multi. Cum sa mearga ei sa se spovedeasca, doar si preotul este om, este pacatos ca si ei", spune parintele Atanasie. "Dar preotul are ceva ce oamenii obisnuiti nu au. Harul de a ierta si a dezlega. Marturisirea este Taina care daruieste iertarea pacatelor celui care de bunavoie si le descopera in fata duhovnicului cu sinceritate." In urma marturisirii, duhovnicul da un canon. Nu ajunge sa-ti arati ranile sufletesti duhovnicului, trebuie sa si aplici o anumita terapie, care inseamna implinirea canonului. Numai un duhovnic este in masura sa hotarasca momentul cand cel care se marturiseste poate lua sfanta impartasanie. Spovedania trebuie sa fie sincera, clara, curata, completa, pentru ca pacatele noastre sa fie iertate. Povatuirea duhovniceasca a fiecarui suflet este lucrarea duhovnicului, care sfatul potrivit cu structura sufleteasca a fiecaruia. Doar astfel putem spera la vindecare sufleteasca, la iertare. Este necesar ca macar in fiecare post sa ne spovedim si sa ne impartasim.

PACATE. Clevetirea si judecarea aproapelui sunt unele dintre cele mai mari pacate, pentru ca arata lipsa de dragoste fata de semeni si egoism. Iscodirea celorlalti, clevetirea, judecarea si dispretuirea aproapelui a devenit un rau general, care ne indeparteaza de harul dumnezeiesc. Prin clevetire ne condamnam singuri la aceleasi pacate si il silim pe Dreptul Judecator sa ne judece cu aceeasi neindurare pe care am aratat-o si noi altora.

DURATA. "Postul tine 40 de zile, de la 15 noiembrie la 25 decembrie, 24 fiind zi de ajunare", continua parintele Atanasie. "La manastire ne straduim sa tinem postul asa cum se cuvine, lunea, miercurea si vinerea se gateste fara ulei, inmultim si noi numarul metaniilor, facem spovedania saptamanala, luam impartasania saptamanala, dupa regulile manastiresti. Sigur ca, daca nu ne raliem la ceea ce trebuie, avem si noi de la duhovnicul nostru canon de urmat. Oricine are un duhovnic, chiar si episcopii. Dimineata, inainte de Craciun, se citesc ceasurile imparatesti, se ajuneaza, nu se mananca nimic. Spre seara, dupa slujba, cand se face privegherea, se aduna la trapeza calugarii, monahii si se mananca scutece si se bea un pahar cu vin. Ce sunt scutecele? Un fel de foi umplute cu nuca, stropite cu sirop de zahar si miere. Dupa care fiecare merge la el in chilie si isi face rugaciunile. A doua zi ne strangem toti fratii la biserica, de dimineata, facem acatistul Mantuitorului si Sfanta Liturghie, in timpul careia ne impartasim, bineinteles daca avem dezlegare. Dupa care mergem la masa de obste, unde sa stiti ca se canta colinde. Facem si noi un brad, desi nu este un obicei ortodox sau crestin, si ne oferim cadouri. In amintirea celui mai mare dar pe care ni l-a dat Dumnezeu: Nasterea Fiului Sau."

"Niciodata omul nu este atat de frumos, atat de iubit de Dumnezeu, ca atunci cand isi ucide mandria inaintea lui Dumnezeu si a duhovnicului sau. De indata ce este distrus dusmanul, adica mandria, atunci sufletul se deschide pentru a primi cele mai sfinte cugetari, dorinte, intentii si hotarari"
  • Sfantul Antonie al Kievului
  • "Sa te ingrijesti in viata ta sa ai un parinte duhovnicesc si sa-i marturisesti fiecare pacat si fiecare gand, ca sa iei de la acesta tamaduirea ranilor tale si iertarea pacatelor, deoarece unora ca acestora li s-a dat puterea de a dezlega si a lega sufletele"
  • Sfantul Grigorie Palama
  • ×
    Subiecte în articol: dumnezeu postul editie de colectie