x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Inceputuri - Mai intai au fost Sfintii

Inceputuri - Mai intai au fost Sfintii

de Alex Revenco    |    27 Noi 2006   •   00:00

"Povestea" a inceput in 1960, cand Nicu Covaci i-a vazut pe Shadows, in "Tinerii". Alex Revenco


"Povestea" a inceput in 1960, cand Nicu Covaci i-a vazut pe Shadows, in "Tinerii".

Filmul muzical "The Young Ones" cu Cliff Richard &The Shadows l-a inspirat si "marcat" pe viata pe Covaci: era vorba de prima formatie "de chitare electrice" din lume! Desi la moda erau interpreti, gen Paul Anka, Nicu a fost fascinat de formula de grup cu trei chitare (solo, ritmica, bas) si baterie, visand sa aiba si el un grup la fel. Un an mai tarziu, impreuna cu Bela Kamocsa se gandesc sa puna bazele unei formatii "vocal-instrumentale", pe care s-o inscrie in "brigada de agitatie" a Scolii Medii nr. 2 din Timisoara. Acest lucru se intampla in 1962, cand prima formula de grup era alcatuita din Nicu Covaci, Bela Kamocsa, Mony Bordeianu, Dor Cresneac - chitara, Miti Campan - pian, pentru ca un an mai tarziu sa se modifice prin cooptare lui Pilu Stefanovici - tobe si Claudiu Rotaru - chitara.

La Bucuresti, la festivalul de la Casa de cultura a studentilor, PHOENIX obtine locul I - la grupuri, iar Moni Bordeianu Locul I - la solisti

COSMOPOLITI. Cu Shadows si Ventures idoli declarati, baietii incep sa repete piese la moda din repertoriul acestor formatii, punandu-si la punct tehnica instrumentala. Obtin Premiul al II-lea la Festivalul scolar de Arta de la Bucursti, ceea ce inseamna si debutul grupului autointitulat Sfintii. Neagreati de autoritatile acelor ani pentru atitudinea "cosmopolita" Sfintii incep sa se impuna pe scena muzicala din Timisoara, devenind din ce in ce mai populari, atat printre liceeni, cat si in mediile studentesti. Incepand din 1964 ei canta frecvent la "dansurile" de la Clubul Facultatii de Mecanica din Institutul Politehnic, avand in program hituri de ultima ora din repertoriul Beatles si mai tarziu Rolling Stones, in formula: Florin "Mony" Bordeianu - solist vocal, Nicu Covaci - chitara solo, voce, Bela "Kamo" Kamocsa - chitara bas, Claudiu Rotaru - chitara armonie, Ioan "Pilu" Stefanovici - tobe. Ulterior, Rotaru pleaca (primind repartitie la Ploiesti) si in grup vine Gunther "Spitzy" Reininger - la instrumente cu clape. Dupa pian si orga el va fi peste cativa ani primul musician din Romania care va canta la un moog "adevarat".

ROCK URBAN. Primul concert Sfintii din Bucuresti are loc in 1965, la Casa de cultura a studentilor, Grigore Preoteasa, in cadrul unui festival al IATC, unde timisorenii inregistreaza un succes urias. Dupa acel concert Sfintii devin Phoenix si incepe prima etapa din istoria grupului, muzica lor fiind rock urban de influenta occidentala. "SFINTII s-au transformat in PHOENIX in urma presiunilor de tot felul de la autoritatile locale (partidul comunist) si ale nomenclaturistilor «culturali ai acelor ani!»" precizeaza Bela Kamocsa. Urmeaza inregistrarea primei piese Phoenix (in studiourile Radio), intitulata "Stiu ca ma iubesti", compozitie Covaci-Bordeianu.

VREMURI. Urmeaza alte doua care le vor aduce celebritatea: "Canarul" si "Vremuri" - primul mare hit din rockul romanesc. Un an mai tarziu PHOENIX primeste binemeritata rcunoastere la nivel national, intr-o competitie aspra cu trupe valoroase din Bucuresti si din tara. La Bucuresti, la festivalul de la Casa de cultura a studentilor, PHOENIX obtine locul I - la grupuri, iar Moni Bordeianu Locul I - la solisti, in timp ce la festivalul artei studentesti de la Iasi PHOENIX ia marele Premiu, iar Mondial obtine premiul I, in timp ce Rosu si Negru - Premiul al III-lea, cel de-al doilea premiu nefiind acordat de juriul de atunci, din care facea parte si Cornel Chiriac din partea Radiodifuziunii Romane.

Pe atunci Phoenix canta piesele: "Vino sa ne ascundem in nori", "Culegatorul de melci", "Cred ca stii", "Lumina zorilor", "Floarea stancilor".

Hituri internationale

La inceput, Phoenix canta si cover-uri din repertoriul international precum "Boom-boom" (Animals), "It’s all over now" (Rolling Stones), "Lady Madonna" (Beatles) sau "Friday on my mind" (Easybeats), ultimele doua fiind chiar inregistrate, pe primul EP al formatiei. In acea perioada, "directia" muzicala a grupului e data de Mony Bordeianu, principalul compozitor, care, pentru prima data, "cocheteaza" cu folclorul, in piese ca "Padure, padure" sau "Dunare, Dunare", prefigurand, intr-un fel, viitoarea "orientare" Phoenix.
Dupa un turneu de proportii, in care grupul sustine nenumarate concerte in diferite orase ale tarii, la Timisoara se naste (in anul 1967) un "side project" de exceptie.
Este vorba despre M & S Blues Band, cu Ladislau Herdina la chitara (viitorul Progresiv TM), in care "M" vine de la Mony Bordeianu si "S" de la Spitzy Reininger. Cei trei cantau blues "ca la mama lui", avandu-l pe John Mayall ca principal "mentor" si la concertele lor entuziasmul publicului era urias. Din pacate nu exista inregistrari de nici un fel cu M & S Blues Band.
×
Subiecte în articol: Phoenix sfintii editie de colectie