x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Iran, ultima calatorie

Iran, ultima calatorie

de Carmen Dragomir    |    23 Ian 2006   •   00:00
Iran,  ultima calatorie
SFARSIT LA INDIGO
18 decembrie 1989. Ceausescu, asigurat ca situatia este sub control, paraseste tara cu destinatia Iran. Pe strazile Timisoarei se canta "Desteapta-te, romane!" si se murea.

Ceausescu nu se afla la prima vizita la Teheran. El avusese relatii stranse cu sahinsahul (Regele regilor) Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr (Lumina arienilor). In mai 1966, acesta venea prima oara in vizita in Romania, dupa ce in octombrie 1965 Ion Gheorghe Maurer, presedintele Consiliului de Ministri, fusese in vizita oficiala in Iran. In iunie 1970, sahinsahul revine impreuna cu sotia sa Farah. Trei ani mai traziu soseste, din nou, la noi in tara pentru a semna un "Acord de cooperare economica, stiintifica si tehnica pe termen lung".

Nicolae si Elena Ceausescu l-au vizitat si ei de mai multe ori pe sahinsah. In octombrie 1971, cei doi participa la festivitatile fastuoase prilejuite de sarbatorirea a 2.500 de ani de la crearea statului iranian. Intr-o alta vizita, in noiembrie 1975, li s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Teheran. Potrivit afirmatiilor lui Stefan Andrei, fost ministru de Externe, in 1978, Ceausescu l-a vazut ultima oara pe sahinsah cand a facut o escala la Teheran, la inapoierea dintr-o vizita efectuata in China. In Romania, in ’79, se pregatisera steagurile pentru primirea monarhului iranian. Nu a mai apucat sa vina.

Convorbiri la palatul Navaran

CALATORIE FINALA. Dictaturile lui Mohammad Reza Pahlavi si Ceausescu au avut aceeasi soarta. In 1979, sahinsahul a fost alungat de Revolutia islamica, care a proclamat Republica. A murit la doar un an, bolnav de cancer, in Egipt. Zece ani mai tarziu, Ceausescu se intorcea de la Teheran pentru a fi condamnat la moarte de Revolutia romana. In decembrie 1989, Nicolae Ceausescu, hotaraste o "vizita oficiala de prietenie", dupa ce presedintele iranian Ali Khamenei fusese in Romania in 1988, potrivit fostului ministru de Externe, Stefan Andrei. In timp ce la Timisoara se striga "Jos comunismul!" si pe strazi erau ucisi copii, tineri, femei, increzator in puterea de a stapani situatia din tara, si asigurat de apropiati ca totul este sub control, avionul prezidential a decolat spre Iran. "Aceasta vizita a fost exact dupa ce izbucnisera evenimentele de la Timisoara din decembrie ’89. Sigur ca vizita era anuntata dinainte, era pregatita, dar pe de alta parte a fost ambitia lui de a epata, de arata ca el stapan pe situatie, ca nu sunt lucruri deosebite care sa impuna contramandarea vizitei. I-a lasat la conducerea tarii pe Elena Ceausescu si pe Manea Manescu", spune profesorul Ioan Scurtu, director al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucuresti. "Spre surpriza multora, relatiile noastre cu Iranul au fost mult mai bune pe timpul islamistilor... noi am vandut vreo 150 de mii de tractoare acolo si foarte multe masini-unelte, le-am construit si un baraj, ca si in Algeria, plus armament in timpul razboiului. Cand a mers Ceausescu acolo, in decembrie ’89, toate documentele erau puse de acord, numai s-au semnat cu acest prilej, ca sa apara pe un bilant al vizitei. Erau si negocieri in timp, dar inaintea fiecariei vizite se trimiteau delegatii care definitivau documentele. Cand mergeam, mai rezolvam eu in timpul vizitei ce cadea in competenta mea si apoi mergeam la Ceausescu pentru discutii la nivel" (Stefan Andrei - fost ministru de Externe). Ceausescu s-a intors din Iran in ziua de 20 decembrie 1989 cu un "Program pe termen lung privind dezvoltarea cooperarii economice, comerciale si tehnice romano-iraniene".

Escala la Teheran

GRECIA. La 26 martie 1976, la ora 12:00, avionul prezidential, escortat de la intrarea in spatiul aerian grec de aparate ale aviatiei de razboi elene, a aterizat pe aeroportul elen Hellinicon. Sotii Ceausescu, in prima lor vizita in Grecia, erau insotiti de fiul lor Nicusor. Ceausescu i-a inmanat presedintelui Constantin Tsatsos Ordinul "Steaua Republicii Socialiste Romania", clasa I, cu panglica. Elena Ceausescu a avut parte de o ceremonie in onoarea ei la Academia din Atena. "La acel ceas tarziu de noapte, dupa ce totul se incheiase cu bine, inclusiv la Academie, a cazut magareata pe mine sa-l insotesc, impreuna cu colaboratorii mei, Antonescu si Costin, pe Nicu Ceausescu la un mare local de noapte(...). Nicusor a inceput sa grabeasca numarul paharelor de whisky si sa pipaie cele doua doamne care ne insoteau", spune Ion Brad, in ciclul "Ambasador la Atena - biografii diplomatice". Presedintele Romaniei si premierul elen au semnat, la Ministerul Afacerilor Externe, "Acordul de cooperare economica pe termen lung" intre cele doua tari, socotit etalonul principal al vizitei.

MAI 1982. Sotii Ceausescu merg in a doua vizita in Grecia. "In cei sase ani care trecusera de la vizita anterioara, conducatorii Eladei, presedintele Karamanlis si premierul Andreas Papandreu, venisera in Romania, amplificandu-se si pe aceasta cale relatiile romano-elene in toate domeniile. (...)

"De data asta imparteam raspunderea cu Stefan Andrei, secondat de colaboratori harnici si experimentati, precum si cu maestrul in protocol, ambasadorul Nicolae Ecobescu, succesorul meu, dupa un an, la Atena. Al treilea nume pe lista de protocol sosita la 26 aprilie 1982 era al lui Valentin Ceausescu. (...)Prezentand acea lista colegilor greci, acestia nu au mai avut reactia din 1976, cand la numele lui Nicusor, pus tot pe locul 3, inaintea ministrului de Externe, au strambat din nas, mi-au pus tot felul de intrebari, aproape sa refuze prezenta lui in «protocolul» oficial. Nu! Venind la Atena, Valentin a refuzat, cu o eleganta englezeasca, de la bun inceput, orice fel de «participare politica» solicitind un program mai degraba de turism cultural." (Ion Brad, in ciclul "Ambasador la Atena - biografii diplomatice")

"Sahinsahul a fost ceea ce numim noi astazi sponsorul reconstructiei Canalului, sponsorul celei mai mari rafinarii din estul Europei - Petro Midia - si sponsorul canalului si al ecluzelor care trebuiau sa continue si sa termine Canalul care lega Dunarea de Rhin. Odata realizate aceste trei puncte, noi deveneam tara transportului petrolului din Iran ."
Camil Roguski (arhitectul de interior al familiei Ceausescu si martor al multor momente din viata celor doi) in cartea "Ceausescu: adevaruri din umbra"

DIAMANTELE AFRICANE

Calatoriile familiei Ceausescu in strainatate reprezentau pentru Elena un bun prilej "de a achizitiona" diverse obiecte de valoare. Pe la mijlocul anilor ’70 "doamna atribuia o formidabila valoare diamantelor oferite de imparatul african Bokassa. Diamante pe care academiciana le pastra in seiful sau personal, scotandu-le pe masa sa le admire, singura-singurica, precum un avar. Ii era gandul numai la cadouri, la valoarea cadourilor a caror primire o astepta in vizitele in strainatate", nota gen. mr. Marin Neagoe in volumul "35 de ani - Umbra lui Ceausescu". (Anca Alexe)

CEI SASE PRESEDINTI AI REPUBLICII ISLAMICE

Iranul are capitala la Teheran iar limba oficiala este persana. Potrivit Constitutiei, presedintele este a doua mare autoritate dupa faqif - Liderul Suprem. In 1953, primul ministru al Iranului a fost inlocuit printr-un complot, puterea revenindu-i din nou sahinsahului Mohammad Reza Pahlavi - dupa o scurta perioada de exil. Regimul impus de acesta a dus la revolutia din 1979, cand a fost reinstituita Republica Islamica. Primul presedinte ales a fost Abolhassan Banisadr (1980-1981); a fost destituit la scurt timp datorita neintelegerilor cu lideriul spiritual. Mohammad Ali Rajai, cel de-al doilea presedinte, a fost asasinat la cateva luni dupa obtinerea mandatului. Ali Khamenei, cel de-al treilea presedinte iranian (1981-1985; 1985-1989), a devenit Lider Suprem in 1989, dupa moartea Ayatollahului Khomeini (liderul spiritual si politic al Iranului dupa detronarea ultimului sahinsah, in 1979). El a indeplinit ambele functii pana la alegerea celui de-al patrulea presedinte, Ali Akbar Rafsanjani (1989-1993; 1993-1997). A urmat Mohammad Khatami (1997-2001; 2001-2005) si Mahmoud Ahmadinejad (ales in iunie 2005).

CADOUL LUI HUSSEIN

Regele Hussein a organizat o plimbare pe iahtul lui. Lipsita de orice tact, nota gen. mr. Marin Neagoe, Elena si-a exprimat sincer admiratia pentru vas si a spus ca i-ar face placere sa aiba unul identic. Dupa un an, din politete, regele Iordaniei avea sa-l trimita familiei Ceausescu. (Anca Alexe)
×
Subiecte în articol: vizita ceausescu iran editie de colectie