FILOFTEIA DE LA ARGES
In calendarul ortodox, la 7 decembrie este pomenita Sfanta Mucenita Filofteia, ale carei moaste se gasesc de sapte veacuri la Curtea de Arges.
La inceputul secolului al XII-lea, in orasul Tarnovo, pe atunci capitala imperiului romano-bulgar, se nastea Filofteia. Se spune ca mama viitoarei sfinte era romanca din sudul Dunarii, o femeie evlavioasa. De la ea a deprins Filofteia dragostea de Dumnezeu.
INCREDERE. De copil a dovedit o mare mila fata de oamenii sarmani. Dupa cuvintele "Toata ziua miluieste si imprumuta" (Psalmul 36.26), Sfanta Filofteia ii hranea pe flamanzi, ii imbraca pe cei lipsiti si ii ajuta pe saraci. Se pare ca, tot pe cand era copila, micuta Filofteia a ramas orfana de mama.
Cu toate acestea, Filofteia va ramane in casa tatalui, traind mai mult pentru Hristos si pentru cei aflati in suferinta. Dupa o vreme, tatal ei s-a recasatorit, luandu-si o femeie cu o viata total diferita de cea a primei sale sotii. Din aceasta cauza, mama vitrega s-a pornit cu multa ura impotriva acesteia, mai ales cand se ducea la biserica. In acelasi timp cauta sa-l intarate si pe tatal copilei impotriva ei. Toate vorbele de ocara, bataile si muncile la care o puneau parintii n-au putut s-o abata pe Filofteia de la virtutile care ii impodobeau sufletul.
MILOSTENIE. De multe ori cand ducea mancare tatalui ei la camp, o parte o dadea celor saraci. Intr-una din zile, pe cand avea 12 ani, acesta a urmarit-o sa vada ce face cu mancarea pe care trebuia sa i-o aduca la camp. Vazand ca o dadea saracilor, s-a infuriat atat de tare incat a scos securea pe care o purta la brau si a aruncat-o asupra fetei. A ranit-o atat de grav incat fata a murit.
Inspaimantat de uciderea propriei sale copile, tatal a incercat sa-i ridice trupul pentru a-l inmormanta.
Citește pe Antena3.ro
|
"Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu si mosteniti Imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc, insetat am fost si Mi-ati dat sa beau, strain am fost si M-ati primit, gol am fost si M-ati imbracat, bolnav am fost si M-ati cercetat, in temnita am fost si ati venit la Mine."
Matei 25, 34-36 |
|
DATA PRAZNUIRII SFINTEILa 28 februarie 1950, Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat generalizarea cultului unor sfinti ale caror moaste se gasesc in tara noastra, intre care si Sfanta Filofteia de la Arges. Slujba inchinata acestei generalizari a avut loc in octombrie 1955. Pomenirea Sfintei Filofteia se face in fiecare an, in ziua de 7 decembrie. A fost aleasa aceasta zi, imediat dupa ziua Sfantului Nicolae, pentru ca moastele ei au stat secole in sir in biserica domneasca din Curtea de Arges, care are hramul Sfantului Nicolae.DRUMUL OASELORSfintei muceniTe filofteia Primul drum pe care au pasit moastele Sfintei Filofteia a fost spre Vidin, unde au ramas pana cel mai probabil in 1396. Pentru a nu fi profanate, au fost oferite domnitorului Mircea cel Batran, care le-a asezat in Biserica Sfantul Nicolae din Curtea de Arges, pe atunci catedrala mitropolitana, ctitoria domnitorilor Basarab I Intemeietorul si Nicolae Alexandru, fiul sau. Moastele Sfintei Filofteia au ramas acolo pana in 1893, cand, din cauza starii de degradare in care a ajuns biserica, au fost mutate in Biserica Sfantul Gheorghe, apoi la Adormirea Maicii Domnului-Olari din aceeasi localitate. In timpul primului razboi mondial, cand o buna parte din tara era ocupata de trupe straine, au fost duse la Manastirea Antim din Bucuresti. Dupa incheierea razboiului au fost readuse la Curtea de Arges, dar de data aceasta in mareata biserica ctitorita de Neagoe Voda Basarab. Din 1949 au fost mutate in aceasta biserica, unde se gasesc si azi.PROCESIUNI LA VREME DE SECETABinefacerile Sfintei Mucenite Filofteia sunt nenumarate. Tamaduitoare de boli, aparatoare impotriva incercarilor vietii, aducatoare de ploaie, protectoare a animalelor, a viilor, patroana a copiilor si a tinerilor. In mai multe randuri s-au facut procesiuni in tara cu sfintele moaste in vreme de seceta. |