x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Jafuri celebre

Jafuri celebre

28 Noi 2005   •   00:00

Cateva povestiri


editorial de CARMEN ANGHEL
Aventura, mister, suspans, planuri bine puse la punct, infractori periculosi, politisti curajosi. Focuri de arma, amenintari, mascati, urmariri. Ascunzisuri, anchete, pande. Succese si insuccese. Ingredientele unui roman politist.
Noi va propunem cateva povestiri dintr-o Romanie pe care doar o banuiesti. Aceea a unei zone obscure, in care o viata se cantareste in cateva monede din vremuri apuse. In care un individ fara suflet, fara remuscari, apasa pe tragaci pentru un pumn de bancnote. O Romanie in care nu exista nici un respect pentru valoare istorica si nici teama de Dumnezeu.
O tara ale carei biserici sunt pangarite si jefuite, iar obiectele de cult sunt vandute strainilor, pentru a si le aseza in vitrine ca pe niste trofee. O tara a paradoxurilor: de la muritorii de foame, care jefuiesc vechile cetati pentru o bucata de paine, fara sa cunoasca adevarata valoare a ceea ce vand, pana la bandele organizate, cu ramificatii peste hotare, care stiu foarte bine ce cauta.
Sunt si cateva povestiri despre oameni care au cazut victime jefuitorilor doar pentru ca nu si-au putut controla lacomia si obsesia pentru bani si bijuterii.
Multe dintre cazurile pe care le veti citi sunt demne sa devina romane politiste. Iar unii dintre infractori nu sunt cu nimic mai prejos decat personajele filmelor de actiune care ne sunt prezentate zilnic la tv.

×
Subiecte în articol: editie de colectie