x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

La loterie

de Elena Stan    |    04 Iul 2005   •   00:00
JOCURI DE NOROC
Romanii sunt pasionati de castig, dar cei mai multi joaca la Loto doar cand miza este o suma mare de bani. Din pacate, nu mai putini sunt norocosi.

Daca pierd? Dar daca am de castigat? Ce voi face cu banii? Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care si le adreseaza majoritatea persoanelor inainte de a juca la Loto sau la alte jocuri de noroc. Dorinta de a castiga ceva fara a munci prea mult exista in subconstientul fiecaruia. Rezultatele sondajului CURS releva faptul ca 45% dintre romani joaca la Loto atunci cand este pusa in joc o suma foarte mare, 24% joaca pentru ca nu au alt mod de a obtine mai multi bani. In proportie de 6%, oamenii baga bani in jocurile de noroc luandu-se dupa vecinii sau cunostintele lor care mai joaca la Loto, iar restul, din alte motive. Peste 90% din numarul jucatorilor constanti nu au castigat niciodata nimic, iar ceilalti de 10%, au castigat cate ceva, suma medie fiind de 7.380.000 de lei.

Dumneavoastra ati castigat vreodata bani la jocuri sau concursuri?

  • Barbatii au castigat la jocuri si concursuri, in medie, mai multi bani decat femeile: 9 milioane barbatii, fata de 4 milioane femeile
  • Persoanele din mediul rural au castigat mai multi bani (circa 8,7 milioane de lei) fata de cei de la oras (6,8 milioane de lei)
  • DORINTA DE CASTIG. Dorinta de a obtine venituri fara a depune efort este veche de mii de ani, cand oamenii cautau co-mori, aur, petrol, surse care sa le aduca venituri nemuncite. O data cu trecerea timpului, aceste metode au capatat o cu totul alta forma. Astazi, romanii sunt atrasi de banii pusi la bataie la jocuri si concursuri precum Loto, Euro Bingo, Joker, curse de cai, de caini etc. "Numai cei care nu au incercat niciodata pot spune ca banii jucati la Loto sau la alte jocuri de noroc sunt bani pierduti", a spus Dumitru Daniel, un pasionat de Loto.

    Dvs. ati pierdut vreodata o suma de bani - furati, pierduti pe strada, in mijloace de transport?

  • Cei mai multi bani au fost pierduti de bucuresteni, in cazul carora suma ratacita sau care le-a fost furata se ridica la aproape 22 milioane de lei
  • Ardelenii au pierdut, in medie, circa 9 milioane de lei, in timp ce moldovenii si oltenii nu au rata-cit mai mult de 5 milioane de lei
  • DE LA BINEFACERE LA CASTIG


    In secolul al XIX-lea, loteriile erau organizate strict in scopuri de binefacere sau pentru incurajarea artelor. Prin Legea Loteriei de Stat promulgata de Regele Carol I in 1906 se conferea acestei institutii "un loc important in eforturile de ameliorare a starii de sanatate si igiena a poporului roman". In 1931 este votata Legea pentru infiintarea si organizarea Loteriei de Stat pe clase pentru sanatate publica si ocrotiri sociale, prin care veniturile nete ale acesteia erau destinate numai Fondului General Sanitar de Ocrotire. Trei ani mai tarziu, se infiinteaza Regia Loteriei de Stat, careia i se incredinteaza organizarea de loterii in colaborare cu alte institutii culturale.

    CAT AU PIERDUT SI CAT LI S-A FURAT ROMANILOR


    77% dintre respondenti nu au pierdut niciodata o suma considerabila de bani, iar 23% au pierdut bani sau li s-au furat din mijlocul de transport in comun. Suma medie pierduta este de 9,36 milioane de lei. Femeile insa au pierdut mai multi bani (11,35 milioane de lei) decat barbatii (6,59 milioane de lei).
    Tot mai multi bani au pierdut si persoanele cu studii superioare - in medie, circa 18 milioane de lei - fata de cele cu studii liceale - 8,3 milioane de lei.
    Cea mai mare suma pe care au pierdut-o sau le-a fost furata orasenilor se ridica la circa 11 milioane de lei, in timp ce oamenii de la sate nu au pierdut mai mult de 6,3 milioane de lei. Persoanele in varsta nu au ratacit sume mai mari de 3 milioane de lei, probabil pentru ca nici nu au mai multi bani.
    "Daca vrei sa te imbogatesti peste noapte, e de la sine inteles ca risti ceva. Astfel, daca nu ies lucrurile asa cum ti-ai propus, pierzi", a declarat Iorga Marian, un pasionat de bingo. Tot el spune ca si-a vandut apartamentul pentru a avea bani sa cumpere cartoane la bingo, insa acum a ramas sub "cerul liber".

    RECORD ABSOLUT LA LOTO


    In luna iunie a acestui an a fost inregistrat un dublu record. O singura persoana a castigat cel mai mare premiu pus in joc de Loteria Romana in ultima suta de ani, 5 milioane de euro. Banii au fost acordati pentru tragerea speciala Loto 6 din 49. In acest mod, a fost depasit recordul din februarie 2004, cand s-au castigat 159,6 miliarde de lei, insa acesta a fost impartit la trei castigatori.
    ×