x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie La Poplaca via America

La Poplaca via America

de Loreta Popa    |    03 Iul 2006   •   00:00
La Poplaca via America
CONFESIUNE
Multa vreme pentru romani Visul american a insemnat calatoria plina de farmec a trei ardeleni in America.

Actrita Tania Filip a avut un rol principal in cele trei filme "Profetul, aurul si ardelenii", "Artista, dolarii si ardelenii" si "Pruncul, petrolul si ardelenii", iar experienta ei ne-a fost daruita in randurile care urmeaza.

O JOACA. "In primul rand, aceste filme au vrut sa fie ceva neutru. Domnului Dan Pita nu i se mai aproba nici un fel de alt film, pentru ca orice gen ridica o problema. Atunci a decis sa faca impreuna cu Titus Popovici ceva desprins de realitatea cotidiana. A fost o joaca pentru toata lumea, personajele principale s-au creat cu gandul la actori, la Ilarion Ciobanu si la Mircea Diaconu, la Ovidiu Iuliu Moldovan si a inceput acest demers, care pana la urma a fost unul de foarte mare succes. Au fost trei filme, ele ar fi trebuit sa fie cinci, dar pana la urma joaca aceasta s-a transformat intr-o chestie care a trebuit sa fie interzisa. Se dorea oprirea influentelor occidentale in cultura noastra, sa nu mai fie impuscaturi, sa nu mai fie iubiri. Eu am picat in povestea aceasta pur si simplu. Eram eleva la liceul de muzica, aveam ganduri de Conservator si de compozitie si eram in grupul Song, iar Mircea Diaconu, stiind ca se cauta o actrita blonda cu ochi albastri pentru acest rol, m-a recomandat regizorului Dan Pita. Asa am ajuns sa fac film inainte de a deveni actrita cu titlu. Vorbeam engleza si m-am descurcat in ceea ce aveam de facut acolo.
"... aveam 16 ani si abia puneam nasul in lumea cinematografiei"
Faptul ca vorbim acum, la 30 de ani dupa ce ele au fost facute si ca lumea ma stie si ne stie de acolo deja spune multe. Au fost asa o pata de insolit si de culoare intr-o epoca in care nu prea aveai parte de asa ceva. Erau roluri scrise pentru actori, iar dupa primul film Titus Popovici prinsese foarte bine umorul caracteristic fiecaruia dintre personaje si exploata lucrurile astea. Regizorii Dan Pita si Mircea Veroiu erau regizori de marca ai peisajului cinematografic. Sigur ca m-am simtit cea mai apropiata de Mircea Diaconu, pentru ca alaturi de el petreceam cel mai mult timp, lui m-am confesat ca vreau sa incerc sa devin actrita si uite incercarea s-a transformat intr-o cariera. S-au gasit locuri de filmare dupa prospectii serioase. Pentru mine, care aveam 16 ani si abia puneam nasul in lumea cinematografiei, totul era fascinant. Visul american? Cred ca este un concept putin perimat. Cred ca lumea nu mai are la ce sa aspire, cred ca nicaieri nu este ceva mult mai spectaculos decat ce se intampla la tine acasa sau in sufletul tau."

O SOCIETATE COLORATA

Incercand o definitie a Visului american, Tania Filip afirma: "Poate fi o himera din perspectiva acestor frati ardeleni care se duc sa-l recupereze pe fratele lor pierdut in lumea nebuna a Americii, poate fi un lucru palpabil, pentru ca dupa aceea am calatorit mult in America si am intalnit foarte multi oameni care s-au realizat, care au avut alte perspective si au facut cariere absolut spectaculoase. Iata cate s-au schimbat de la Martin Luther King. E o societate colorata in sensul bun al cuvantului, spectaculoasa, daca reusesti sa patrunzi si sa apreciezi toate aceste nuante este de gandit", spune actrita Tania Filip.

PERIPETIILE UNOR ARDELENI IN AMERICA

La sfarsitul Razboiului de Independenta de la 1877, doi frati ardeleni, baciul Traian (Ilarion Ciobanu), o forta, un farmec si o candoare inegalabile, acel bace puritan, bland, promitator de palmi pe care din cand in cand le mai si dadea, increzator si banuitor in acelasi timp, si mucalitul Romulus (Mircea Diaconu) pleaca in America in cautarea celui de al treilea frate, Ion (Ovidiu Iuliu Moldovan), sceptic, bun cunoscator al realitatilor americane, emigrat de mult. Ajunsi intr-o tara si un oras necunoscut - Cedar City - , cu obiceiuri ce le par ciudate, cei doi izbutesc sa provoace cele mai neasteptate incurcaturi, se lupta si se indragostesc. Cele trei filme realizate acum 30 de ani au fost de o naturalete care a cucerit imediat publicul romanesc, cu elemente de scenografie si de recuzita apartinand ambelor spatii culturale, romana si americana. Peripetiile celor trei frati ardeleni se incheie cu nasterea unui prunc in familie, care sa duca numele Brad mai departe si cu dorinta de a se intoarce la Poplaca lor. Cinematografia romaneasca este de neconceput fara aceste trei filme.

SA GANDESTI POZITIV

Tania Filip povesteste: "N-am avut un vis american, n-am avut nici un fel de vise care sa fi inclus aceasta nuanta americana, dar este intr-adevar tara tuturor posibilitatilor, aici am invatat multe lucruri. Am invatat ca intotdeauna trebuie sa intrebi. Trebuie sa pui o intrebare si sa lamuresti lucrurile pana la capat. Asa am reusit sa merg la cele mai mari scoli de actorie din lume. Sa gandesti pozitiv. Totusi, cred ca lucrurile incep sa capete alte valori. Visul american poate fi un concept pus in ghilimele, in care sa-l transferam si in Europa, si in Asia, sa devina o aspiratie care sa se numeasca frumos".

×
Subiecte în articol: editie de colectie