EFECTELE PSIHOLOGICE
Atat tinerii, cat si batranii se vor trezi cu lei noi in buzunare in urmatoarea perioada. Fostii milionari vor reactiona insa diferit cand vor incepe sa-si numere averea, este de parere prof. univ. dr. Ruxandra Rascanu, din cadrul Universitatii Bucuresti.
Psihologii considera denominarea, trecerea la leul greu, care a avut loc de la 1 iulie, un fenomen in cascada. Asta, deoarece un prim pas il reprezinta taierea efectiva a celor patru zerouri de la acele sume de bani, iar cel de-al doilea pas ar putea sa insemne pregatirea efectiva pentru trecerea la euro, care se va intampla ulterior.
"Acesta nu este numai un fenomen bancar, este un fenomen psihosocial si in care ne asteptam ca reactivitatea populatiei din Romania sa fie destul de diferentiata", spune prof. univ. dr. Ruxandra Rascanu. Unii pot reactiona ca in fata unui impact, pentru ca se vor vedea deodata cu, aparent, o suma mai mica de bani, fata de faptul ca acum castiga 10, 15, 20 de milioane de lei pe luna. "Persoana va avea dintr-o data senzatia ca are mult mai putini bani", adauga Ruxandra Rascanu.
GENERATII. In acelasi timp, cei mai in varsta vor avea acest impact amplificat de faptul ca au trait schimbarile de bani care au avut loc in urma cu 50 de ani, respectiv stabilizarea din 1947 si denominarea din 1952. "Ca o pregatire pentru populatie, trebuie sa fie foarte clar ca salariile noastre din 2005 nu vor fi echivalente cu cele din 1959, pentru ca atunci leul avea alta putere de cumparare, preturile erau concordante cu salariile", ne lamureste profesorul Ruxandra Rascanu. Daca vor fi unii care se vor speria ca vor avea bani mai putini in buzunar, trebuie incredintati ca vor avea aceeasi suma. O alta categorie de persoane va reactiona in alt fel, respectiv cei care au venituri mai mici, in special varstnicii, care vor avea retineri in ceea ce priveste leul nou. Vor avea o reticenta fata de intreaga situatie economica a Romaniei, din cauza ca urmeaza intrarea in Europa, care va insemna niste costuri. Din aceasta cauza cei mai putin flexibili, varstnicii, dar chiar si tinerii care au goluri de informare vor avea senzatia ca pierd.
|
TINERII TREBUIE SA SE INFORMEZETinerii se vor diferentia de cei mai in varsta, de pensionari in ceea ce priveste trecerea la leul greu. "Ei vor face parte din alta categorie si vor avea o siguranta, pentru ca aceasta crestere a puterii leului va insemna investitii, isi vor putea cumpara diverse lucruri pe credit, dar si pentru cei mai in varsta ar trebui sa insemne o speranta ca lucrurile vor merge in sfarsit mai bine", spune prof. univ. dr. Ruxandra Rascanu. Oricum, pentru toti salariatii, atat pentru cei mai tineri, dar si pentru cei aflati la varsta a doua, sfatul psihologului este sa se informeze foarte bine. JOCURILE DE NOROC AR PUTEA AVEA UN DECLINCei care au aceasta pasiune, ca sa nu-i spunem viciu, de a juca nespus de mult la jocurile de noroc, uneori pierzandu-si toti banii sau chiar ajungand sa se imprumute, vor continua sa joace si in leul nou, pentru ca este un fenomen explicabil pur psihologic, este o conditionare pe care o au fata de aceasta placere pe care o considera ei - jocurile de noroc - atat cand castiga, dar si cand pierd, ne lamureste Ruxandra Rascanu. Pe de alta parte, oamenii care au jucat si joaca modest, obisnuit, adica o data pe saptamana, o data pe luna, la Loto sa spunem, nu-si vor pierde aceasta placere incomparabila cu a celor care joaca jocuri de noroc, dar este posibil ca in primul moment sa aiba loc o scadere. Cu alte cuvinte, romanii ar putea sa nu mai fie atrasi atat de mult de ideea unui castig care nu va mai fi de miliarde sau sute de milioane de lei. Dar asta depinde in primul rand de promovarea pe care vor sti sa si-o faca agentiile de profil, dupa cum adauga psihologul. Citește pe Antena3.ro ROTUNJIRI IN SUS"In primul moment va fi necesara o perioada de tranzitie, mai ales ca vor circula acele doua tipuri de lei si cei mai strangatori din fire vor avea senzatia ca trebuie sa-i tina bine. Vor pastra leii noi ca pe o comoara." Dar daca acest fenomen va trece la scurta vreme, rotunjirile preturilor s-ar putea sa fie un fenomen cu urmari mai grave. "Ar trebui ca rotunjirile sa le faca numai statul, nu vanzatorul din colt, de la magazinul X. Ei si asa nu mai dau rest corespunzator si atunci va imaginati cum va reactiona un om in varsta caruia acum ii iei 2.000, atunci daca ii iei doi bani o sa creada ca ii vei lua foarte mult", spune Ruxandra Rascanu. |