x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Maini murdare

Maini murdare

de Andrada Floria    |    27 Mar 2006   •   00:00
Maini murdare

Romanii traiesc cu mainile murdare. Specialistii spun ca aceasta eticheta reflecta cat de mult iubesc romanii apa si sapunul. Aceasta este concluzia unui sondaj efectuat de CURS.

IGIENA ROMANILOR
Romanii traiesc cu mainile murdare. Specialistii spun ca aceasta eticheta reflecta cat de mult iubesc romanii apa si sapunul. Aceasta este concluzia unui sondaj efectuat de CURS.

Oricat de multe orgolii ar putea rani, rezultatele sondajului CURS arata ca romanii stau foarte prost la capitolul igiena. O singura calatorie vara, cu autobuzul sau cu tramvaiul, va va asigura de acuratetea acestor date. Mai mult de jumatate dintre locuitorii acestei tari nu beneficiaza de apa rece si calda curenta, iar cantitatile de sapun folosite pentru igiena corporala, fie el solid sau lichid, sunt ingrijorator de mici. Aceeasi situatie este si in ceea ce priveste pasta de dinti, ca sa nu mai vorbim de produsele cosmetice de ingrijire corporala, care aproape sunt neglijate. S-ar putea crede ca principala cauza a problemelor cu igiena pe care le au romanii este saracia. Acesta este doar unul din factorii care duc la aparitia tot mai frecventa a bolilor "mainilor murdare": hepatita A, diareea, dizenteria. Motivul cel mai important este, dupa cum arata specialistii infectionisti, lipsa unei educatii riguroase in acest domeniu.

APA RECE. Un procent foarte mare de romani nu au acces la apa rece curenta: 54% din cei chestionati in cadrul sondajului. Procentul acesta este cu atat mai ingrijorator cu cat mainile nespalate, fructele si legumele consumate fara a fi spalate in prealabil, toate acestea sunt surse ale unor boli contagioase. "Din cauza lipsei apei deriva o serie de boli infectioase cu transmitere digestiva. Bolile digestive cele mai frecvente sunt reprezentate de hepatita acuta virala, de diarei specifice, cum ar fi, de exemplu, dizenteriile, salmonelozele intestinale", avertizeaza doctorul Mariana Mardarescu, medic primar boli infectioase, sef sectie imunodepresie copii, din cadrul Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals". Spalatul pe maini inainte de a consuma orice fel de alimente, spalatul fructelor, legumelor, a verdeturilor din gradina trebuie sa devina un reflex valabil oricarui membru al familiei. "Insa o atentie deosebita in acest sens trebuie acordata copiilor, care sunt foarte sensibili la toate aceste afectiuni. Putini parinti stiu ca este necesar sa speli chiar si coaja portocalelor. Atunci cand decojim o portocala, particulele de pe coaja ajung pe maini si de pe maini pe pulpa fructului.

Astfel, copilul care mananca portocala se poate imbolnavi foarte usor", precizeaza dr. Mariana Mardarescu.

Clanta de la grupul sanitar este o veriga in transmiterea afectiunilor digestive: daca am fost la toaleta, am pus mana murdara pe clanta si ne-am spalat pe maini de-abia in afara baii sau, mai grav, neglijam sa ne mai spalam pe maini, pericolul e maxim.

Daca un membru al familiei este certat cu apa si sapunul si se imbolnaveste este iminenta transmiterea afectiunilor intregii familii. De regula, bebelusii sufera cel mai mult din cauza neglijentei si a lipsei notiunilor elementare de igiena ale mamei. "Daca mama sugarului nu se spala temeinic, nu prepara in conditii corespunzatoare mancarea, laptele bebelusului, sau daca ea are o boala diareica, de exemplu, ii va transmite si micutului boala. In plus, este foarte importanta folosirea in conditii igienice a biberonului, a tetinei, a vaselor pe care le utilizeaza pentru hrana copilului", arata medicul.

CONTAMINARE. Apa de la robinet nu este intotdeauna sigura pentru sanatatea noastra. Deoarece instalatiile de aprovizionare centrala se pot contamina prin diverse modalitati: defectiuni, avarii la instalatiile de captare a surselor de apa, abateri in procesul filtrarii si clorinarii, fisuri la nivelul conductelor de distributie a apei si patrunderea de impuritati pe traseul acestor conducte, modificari de presiune pe conducte.

Inainte de a fi folosita in gospodarie, apa de la fantana trebuie fiarta

FANTANA. Cel mai mare potential de contaminare il au insa apele de suprafata (apa curgatoare, fantani, puturi, bazine descoperite). Acestea devin un dusman redutabil al sanatatii noastre in momentul in care au fost amestecate cu dejectii umane sau animale. 20% dintre cei chestionati in cadrul sondajului CURS au raspuns afirmativ la intrebarea: "Dumneavoastra aveti in gospodarie acces la apa de la fantana?". In aceasta situatie nu apar probleme daca apa de la put sau de la fantana se fierbe inainte de a fi bauta sau de a fi folosita la mancare.

Populatia de la tara, care nu are alta sursa de apa decat fantana din fata casei, trebuie sa fie avertizata asupra consecintelor utilizarii improprii a acesteia. Astfel, cand apar schimbari bruste de temperatura, fantanile se umplu cu ape reziduale. De aceea, specialistii considera ca este obligatorie fierberea apei. La Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals", in cursul anului trecut au fost spitalizati copii de varste mici din cauza bolilor diareice acute. Aceste boli apar mai ales cand se utilizeaza pentru prepararea laptelui apa nefiarta, de la fantana.

CALDA. 34% dintre persoanele intervievate au acces la apa calda curenta. "Apa calda inseamna igiena corporala in fiecare zi. Apa calda este asociata cu protectia impotriva scabiei, a paduchilor si a afectiunilor dermatologice", explica doctorul Mariana Mardarescu. Insa apa trebuie folosita impreuna cu sapunul sau cu samponul pentru a ne spala. "Indiferent de grupa de varsta din care facem parte si de nivelul de educatie, trebuie sa ne spalam", subliniaza specialistul. Sondajul CURS arata ca in medie, o persoana consuma lunar 3,5 bucati de sapun solid sau 65 ml sapun lichid (categorie in care intra si gelul de dus si samponul). "Aceasta cifra este foarte mica, mai ales daca ne gandim ca un singur sapun este folosit de intreaga familie si nu de fiecare membru in parte", semnaleaza dr. Mardarescu.

In cazul persoanelor varstnice, majoritatea cu o pensie foarte mica, apare o alta problema: aceea a economiilor. Pensionarii fie se debranseaza de la apa calda, ca si de la caldura, fie nu se spala decat de doua ori pe saptamana in cel mai buna caz. Iar igiena corporala precara nu duce doar la aparitia unor afectiuni ale pielii, dar faciliteaza dezvoltarea in organism a unor bacterii sau virusuri. In plus, in cazul in care deja a fost contractata o boala, igiena corporala precara este raspunzatoare de numeroase complicatii ale acesteia.

CARII. In ceea ce priveste igiena orala, lucrurile stau si mai prost. Cele doua tuburi consumate lunar in medie de respondentii sondajului CURS inseamna foarte putin. "De aceea, tot mai multi romani sufera din cauza cariilor dentare si, cel mai grav, de cancer oral", este de parere medicul infectionist. "Multi dintre copiii pana la varsta de 5 ani pe care ii asistam au tot soiul de leziuni la nivelul mucoasei gingivale, al cavitatii bucale, deoarece igiena dentara lasa foarte mult de dorit. Am observat ca, din pacate, varsta la care se incepe folosirea periutei si a pastei de dinti este destul de mare. Perierea trebuie sa inceapa de la aparitia primilor dintisori. Copiii trebuie invatati ce inseamna pasta si periuta de dinti si ca acestea se folosesc sistematic. Periuta de dinti se schimba la trei-patru luni si este de uz personal, nu pentru mai multi membri ai familiei", adauga specialistul.

GRUPUL SANITAR. Pentru cei care au wc in casa (60%), problema este daca le curge apa si cat de frecvent il curata. Un procent destul de ridicat dintre romanii care au raspuns intrebarilor noastre au wc-ul in afara casei: 38% dintre respondenti. In aceasta situatie, cele mai importante elemente sunt: distanta dintre grupul sanitar si sursa de apa sau cat de departe se afla acesta de casa si adancimea. O atentie deosebita trebuie acordata, in perioadele cu precipitatii abundente, deoarece apele inunda latrina si pot duce dejectiile fie in casa, fie in fantana. "Este extrem de periculos consumul apei care s-a amestecat cu apele reziduale si mai ales cu cele venite din wc", atrage atentia dr. Mariana Mardarescu. Directiile de Sanatate Publica sunt intr-o continua alerta in momentele in care ploua excesiv sau cand se topesc zapezile. Atunci cand se produc inundatii este indicat ca persoanele care nu au alta sursa de apa decat fantanile sa fiarba apa foarte bine sau chiar sa nu foloseasca apa de la fantana. Cel mai bine ar fi ca acestia sa bea apa imbuteliata.

"Folosirea apei, in general, este elementul esential pentru o igiena buna si pentru crearea unui sentiment de siguranta in ceea ce priveste prevenirea bolilor infectocontagioase, mai ales a celor cu transmitere fecal-orala"

"Multi dintre copiii pana la varsta de 5 ani pe care ii asistam au tot soiul de leziuni la nivelul mucoasei gingivale, al cavitatii bucale, deoarece igiena dentara lasa foarte mult de dorit" - Dr. Mariana Mardarescu, medic primar boli infectioase, Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals"

Dumneavoastra aveti in gospodarie acces la: apa rece curenta, apa calda curenta, apa de la fantana?
  • 46% dintre cei care au raspuns in cadrul sondajului CURS au acces la apa rece curenta
  • 34% dintre romani au o sursa de apa calda curenta in locuinta
  • Un procent destul de ridicat, 20% dintre respondenti folosesc apa de la fantana sau de la put

    46% Mai putin de jumatate dintre locuitorii acestei tari au acces la apa rece curenta, iar aceasta este cauza aparitiei unui mare numar de boli infectioase
  • Dumneavoastra obisnuiti sa folositi produse cosmetice pentru ingrijirea pielii?
  • Doar 9% dintre respondeti folosesc foarte des produsele cosmetice
  • Produsele pentru ingrijire corporala sunt aplicate rareori de 27% dintre romani
  • Cel mai mare procent, 39% dintre respondenti, utilizeaza cremele de corp, deodorantele si alte produse cosmetice foarte rar/niciodata

    32% dintre respondentii sondajului CURS utilizeaza frecvent produse pentru ingrijire corporala: creme, lotiuni de corp
  • COSMETICE
    39% dintre romanii intrebati de specialistii CURS daca obisnuiesc sa foloseasca produse cosmetice pentru ingrijirea pielii au raspuns "foarte rar/niciodata". Rezultatele sondajului arata ca cele mai constiincioase in ceea ce priveste aspectul sanatos al pielii sunt femeile din Capitala, cu varsta intre 18 si 30 de ani, in timp ce doar 3% dintre barbatii din Romania au grija de corpul lor. Utilizarea produselor cosmetice scade la persoanele care au depasit varsta de 56 de ani si creste o data cu nivelul educatiei: peste 14% dintre romanii care au studii superioare folosesc produse pentru ingrijirea pielii.

    In ceea ce priveste ingrijirea parului, un procent destul de ridicat dintre romani recunosc ca foloseste samponul doar o data pe saptamana sau chiar mai rar. Spre deosebire de noi, vecinii nostri, rusii si bulgarii, isi spala parul de trei-patru ori pe saptamana, iar polonezii de patru-cinci ori. Balsamul de par nu este utilizat decat de un procent foarte mic din populatia tarii.

    EDUCATIE SANITARA

    "Trebuie sa fim invatati, sau mai bine zis reinvatati, cum sa ne ocupam de noi si de corpul nostru, chiar daca Romania este o tara cu probleme, pentru ca este mai saraca si pentru ca majoritatea populatiei acestei tari este concentrata in mediul rural", ne avertizeaza dr. Mariana Mardarescu. Media de varsta la care a inceput sa apara prima sarcina a scazut foarte mult. Intr-o asemenea situatie, mamica tanara trebuie sa fie invatata de ceilalti membri ai familiei cum sa procedeze pentru a proteja sugarul de aparitia bolilor digestive.

    PERIUTA SI PASTA DE DINTI, DUSMANI DE CLASA

    Romanii utilizeaza o periuta de dinti in medie doi ani, in loc sa o schimbe la cel mult patru luni. Foarte putini se spala pe dinti de doua ori pe zi, cum recomanda specialistii. Acestea sunt concluziile la carea au ajuns medicii stomatologi, prezentate de conferentiarul Constantin Varlan, presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania. Medicul spune ca periajul dentar trebuie sa inceapa o data cu aparitia primilor dinti. Cantitatea de pasta de dinti folosita de fiecare data cand ne spalam pe dinti trebuie sa fie de dimensiunea unui bob de mazare. In plus, stomatologii ne recomanda ca dimineata si seara, dupa ce ne-am spalat pe dinti, sa clatim bine periuta. Este indicat de asemenea ca dimineata sa folosim o periuta, iar seara alta. Bacteriile rezista foarte mult timp pe periuta umeda si nu mor decat dupa 24 de ore, cand aceasta s-a uscat foarte bine. De asemenea, dimineata trebuie sa folosim o periuta cu peri mai moi, iar seara - una cu peri aspri. Medicii ne sfatuiesc sa ne spalam dupa fiecare masa. Pasta va fi folosita doar dimineata si seara. In restul zilei ne putem limita la periajul dintilor numai cu apa.

    MICROBII CARE PLUTESC IN APA

    Bacteriile, parazitii si virusurile traiesc mai multe zile in apa nepurificata sau nefiarta. De exemplu, Salmonella typhi, cea care produce febra tifoida, traieste intre 10 si 30 de zile in apele de canal si pana la cateva luni in namolul fantanilor, mai ales la temperaturi scazute, cand flora saprofita este in mare parte inhibata. Virusul hepatitei A poate sa persiste timp de trei-patru luni in apele de suprafata. Chiar si bacteria care produce tuberculoza poate fi contractata din apa de fantana.
    ×