DIN ARDEAL
Pana in preajma anului 1700, Marturisitorii din Ardeal au incercat sa pastreze credinta ortodoxa...
DIN ARDEAL
Pana in preajma anului 1700, Marturisitorii din Ardeal au incercat sa pastreze credinta ortodoxa...
In iulie 1716 insa, in vremea Papei Clement al XI-lea, biserica ardeleana a fost unita cu Roma. O parte din credinciosi a refuzat sa accepte actul de unire, dar cea mai mare parte a lor a ramas fidela episcopilor uniti.
Sfantul ierarh Ghelasie a fost unul dintre preotii care au luptat pentru pastrarea credintei. Praznuit la 30 iunie, vietuitor in Transilvania catre sfarsitul veacului al XIV-lea, s-a aratat ales povatuitor al preotilor, calugarilor si credinciosilor. Amintirea sa este adeverita de inscriptia descoperita in vechea biserica a Manastirii Ramet in care stau scrise numele sau si anul pastoririi ca Arhiepiscop.
ERES CALVIN. Intre aparatorii dreptei credinte s-a numarat si mitropolitul Ilie Iorest din Alba-Iulia. Se nascuse in jurul anului 1600, intr-un sat din Transilvania. Dupa ce a invatat carte si randuielile bisericesti, a fost calugarit sub numele Iorest la Manastirea Putna. La staruintele domnitorului Vasile Lupu al Moldovei, in scaunul vacant a fost ales ieromonahul Iorest de la Putna. Pentru impotrivirea pastoriceasca cu care s-a pus impotriva eresului calvinesc, a fost indepartat de la scaun si aruncat in inchisoare. A fost eliberat in noiembrie 1643, dupa noua luni de detentie. Dupa eliberare, s-a intors la Manastirea Putna, unde si-a petrecut tot restul vietii.
ACUZATII. In vara anului 1656, in scaunul de Mitropolit al Ardealului a fost ales protopopul vaduv Simion Brancovici. Potrivit vechiului obicei, a plecat in Tara Romaneasca, unde a fost calugarit sub numele de Sava, in catedrala mitropolitana din Targoviste. Acuzat la Alba-Iulia de complot impotriva principelui Apaffi, Sava Brancovici a fost aruncat la inchisoare. Din ratiuni de ordin politic, Mihail Apaffi l-a eliberat pe mitropolit din inchisoare. Batran si bolnav, a trecut la cele vesnice in primele luni ale anului 1683. Este praznuit in fiecare an la 24 aprilie.
RANDUIALA. Cuviosul Sofronie s-a nascut la Cioara Sebesului. Dupa ce a strabatut o mare parte din tinuturile Sebesului si ale Albei, indemnand cu multa ravna duhovniceasca pe credinciosi sa nu se departeze de credinta dreptmaritoare,
a fost prins de papistasi.
A fost aruncat in temnita
din Bobalna, de unde a reusit insa sa scape. S-a indreptat spre Muntii Apuseni, ca sa faca din crestele lor cetate nebiruita dreptei credinte.
Neputandu-l abate de
la calea cea dreapta, papistasii l-au prins din nou si l-au aruncat in temnita din Abrud. Dar Dumnezeul puterilor l-a izbavit iarasi din temnita.
|
CREDINTA
CEA DREAPTA
Cuviosul parinte Visarion s-a nascut in Bosnia, in anul
mantuirii 1714. Dupa ce a calatorit pe la multe lacasuri de inchinare, a venit in Tara Ardealului, unde papistasii cautau prin silnicie sa smulga credinta din sufletele romanilor ortodocsi. In drum spre Sibiu a fost prins de stapanirea catolica si tarat la judecata. El a stat fara frica, marturisind ca dreapta credinta a Bisericii Rasaritului este singura adevarata si mantuitoare.
APARATORI INDRAZNETI
AI ORTODOXISMULUI
Printre marii aparatori ai dreptei credinte a romanilor din Transilvania, la loc de cinste se afla si Preotii Marturisitori Ioan din Gales si Moise Macinic. Ioan din Gales a fost hirotonit la Bucuresti sau la Ramnic, in lipsa unui episcop ortodox din Transilvania. Desi s-a numarat printre cei mai indrazneti aparatori ai ortodoxismului, a fost inchis la Kufstein, Tirol. Preotul Moise Macinic a avut aceeasi soarta ca si Ioan din Gales. Dupa apriga lupta pe care a dus-o pentru pastrarea credintei ortodoxe, acesta si-a dat duhul in temnita de la Kufstein.
UNIREA
CU ROMA
Sfantul Mucenic Oprea, un alt marturisitor al dreptei credinte, s-a nascut in Salistea Sibiului, pe vremea imparatesei Maria Tereza (1740-1780). In acea perioada, imparateasa le cerea credinciosilor sa se rupa de Legea Rasaritului si sa se uneasca cu Roma. Evlaviosul Oprea a pornit cu incredere la lupta pentru apararea dreptei credinte. Drept urmare, imparateasa l-a inchis in temnita din Cetatea Kufstein, Tirol, unde a si sfarsit.
|