x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Masuri dure

06 Mar 2005   •   00:00

MODERNITATE
Da, este posibil sa intinerim cu zece ani in doar 10 minute! Ridurile pot fi tratate acum si prin numeroase procedee medicale.
MARIA VULPE

Coplesiti de noutatile in domeniu, care nu inceteaza sa apara, voiam sa stim precis ce implica un tratament de combatere a ridurilor.Un procedeu foarte vechi, aparut inca din timpul faraonilor egipteni, este peelingul. El se integreaza in tehnici de "reslefuire" cutanata. In Renasterea italiana se folosea peelingul cu subminat de mercur, produs impotriva caruia se plangeau chiar si medicii vremii. Acesta elimina in mod precis si controlat ingrosarea cutanata. Distrugerea straturilor externe antreneaza reconstructia unui strat cutanat nou. Pentru inlaturarea celulelor moarte este suficienta o crema gomaj. Produsele acestea contin mici graunte (pudra de sambure, os macinat de sepie etc.) care actioneaza datorita miscarilor manuale circulare. In functie de gravitatea afectiunii apelam la unul dintre cele trei tipuri de peeling: usor, mediu si puternic. Ultimele doua rezolva ridurile fine si profunde ale fetei, vergeturi, cicatrice, acnee. Ele pot fi facute numai de persoane specializate - doctori dermatologi si doctori chirurgi esteticeni.

Primele studii legate de proprietatile terapeutice ale peelingului cu rezorcina, acid salicilic, fenol si TCA (acid tricloracetic) au fost efectuate in Europa, in 1882. Peelingul chimic este dureros pentru ca el include distrugerea tuturor tesuturilor superioare pana la cel tintit. Statul in casa cateva zile, dupa interventie, este obligatoriu.

COLAGENUL. Desi utilizat de mult timp, colagenul nu este un produs perimat, ci unul de actualitate. De origine animala (vaca), el este injectat pe traseul ridului. Au fost inregistrate insa reactii de respingere la aceasta substanta. S-a incercat apoi umplerea ridurilor cu fire metalice (aur) ce erau introduse pe canalul ridului. Azi, acidul hialuronic, obtinut in laborator, inlocuieste colagenul. A ajuns sa nu aiba efecte secundare. Rezultatele in urma tratamentului cu colagen se mentin intre patru si sase luni, spre deosebire de cele oferite de acidul hialuronic, care dureaza intre sase luni si un an. In Evul Mediu european s-a manifestat preferinta pentru buzele carnoase. Injectarea lor cu colagen a inlaturat azi siliconul, folosit anterior. Este indicat in tratare ridurilor fine, ridurilor superioare, ale pometilor, "laba-gastei", pleoapelor inferioare, ridurile formate la comisuri, cele dintre nas si colturile gurii si ridurile barbiei.

TOXINA BOTULINICA. Folosita la ridurile de expresie, aceasta toxina a eliminat o mare parte din procedurile chirurgicale. Ea trateaza cauza si nu consecintele aparitiei ridurilor. Efectul se vede foarte repede, dupa o saptamana. Nu este un produs "de umplere", ci unul care actioneaza asupra muschilor. Impiedica deci contractia lor si astfel formarea ridurilor.

Unul dintre dezavantajele constatate pana in prezent consta in faptul ca rezultatul nu este unul definitiv. Efectul unei injectii dureaza intre 3 si 6 luni, la doua injectii intre 6 si 9 luni, iar la trei intre 1 si 2 ani. Un alt dezavantaj este ca actioneaza numai asupra ridurilor de la gura in sus. Acestea sunt ridurile dintre sprancene, cele orizontale ale fruntii, "laba-gastii". Nu se recomanda tratarea ridurilor formate intre nas si colturile gurii si a celor din zona buzelor.

APARAT MULTIFUNCTIONAL
S-a inventat masinaria de ultima ora care le face pe toate. Este metoda de tratament care ne permite sa stergem, fara chirurgie, semnele batranetii si ale expunerii la soare. In aceeasi sedinta pot fi tratate si capilarele sparte, cuperoza, cicatricele dupa acnee, porii dilatati sau vergeturile. Este singurul aparat care sterge ridurile si petele de pe decolteu si dosul mainii. Nu necesita anestezie, iar durerea nu exista. Strabate straturile pielii pana la tesutul tintit, fara a le distruge pe celelalte.

SALOANELE DE BRONZAT
Din pacate, expunerea la soare nu este in totalitate pozitiva. Schimbarea culorii pielii sub actiunea razelor ultraviolete este, de fapt, o reactie de autoprotejare. Ultravioletele artificiale sunt emise cu ajutorul unor aparate speciale. Persoana este asezata pe un pat de plexiglas care se inchide cu un capac, ca o scoica. 20 de minute la ultravioletele artificiale echivaleaza cu patru-cinci ore de plaja. Pe langa aerul conditionat necesar, sedinta e mai placuta si cu muzica.

ELIMINAREA PARULUI NEDORIT
Cleopatra este prima femeie care a incercat sa scape de parul nedorit de pe trup. Ea se epila cu ceara. Dureroasa, aceasta metoda se pastreaza si azi. Stiinta a incercat sa gaseasca o solutie pentru epilarea definitiva. S-a ajuns astfel la metoda cu laser, care tinteste bulbul firului de par, distrugandu-l pentru totdeauna. Cateva sedinte sunt suficiente pentru eliminarea definitiva a parului.
×
Subiecte în articol: editie de colectie ridurilor ridurile