x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Medicina, bat-o vina!

Medicina, bat-o vina!

de Anca Alexe    |    27 Mar 2006   •   00:00
Medicina, bat-o vina!

Sistemul sanitar a reprezentat intotdeauna o problema pentru societatea noastra. La nivel de sondaj, insa, romanii sustin ca sunt multumiti de ingrijirile medicale care li se acorda...

SERVICII SANITARE
Sistemul sanitar a reprezentat intotdeauna o problema pentru societatea noastra. La nivel de sondaj, insa, romanii sustin ca sunt multumiti de ingrijirile medicale care li se acorda...

Fie ca ne place sau nu, cel putin o data pe an suntem nevoiti sa consultam medicul de familie si sa ne punem la punct starea de sanatate. Stresul de zi cu zi, programul intens de lucru, alimentatia dezechilibrata pot afecta organismul uman. Refuzul unora de a vizita institutiile abilitate, sau chiar medicul de familie, este pus, de cele mai multe ori, pe baza gravitatii problemei. Daca nu se intampla nimic rau tendinta de a amana controalele periodice este din ce in ce mai mare.

STATISTICI. Romanii apreciaza sistemul sanitar. Potrivit sondajului CURS, 40% dintre ei au o parere buna despre ingrijirile medicale din Romania. 35% sunt femei si 44% barbati, cu varste de 56 de ani si peste (47%) si cu un nivel de educatie sub liceu (46%). Zonele din care provin sunt Bucuresti (33%), Sud (45%) si Vest (41%). In procent egal (40%) sunt si cei care marturisesc ca medicina in Romania merge prost. Dintre acestia, 44% sunt barbati, cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (43%) si cu venituri peste medie (43%). De asemenea, 44% provin din mediul urban.

In continuarea clasamentului, in procent de 13, se afla cei cu o parere foarte proasta despre serviciile sanitare. Incadrati intre 18 si 30 de ani (23%), romanii complet nemultumiti de cursul sistemului au liceul terminat (16%), venituri peste medie (15%) si provin din vestul tarii (14%). Optiunea foarte buna au bifat-o doar 2% dintre intervievatii sondajului, in timp ce 5% au ales varianta "nu stiu/nu raspund". Din categoria celor "nehotarati" fac parte cei cu un nivel de educatie peste liceu (6%) si cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (5%).

ATENTIILE… DE RIGOARE. Dai un ban, dar stai in fata! Zicala s-a transformat, treptat, intr-un principiu. Mai ales atunci cand vine vorba de tratamente medicale. Cum fiecare isi doreste sa scurteze asteptarea si sa fie ingrijit cat mai bine posibil, apeleaza la diverse... atentii. O suma de bani mai consistenta sau un cadou pe masura pot pune capat unui indelung chin. Problema devine si mai grava in momentul in care la mijloc este sanatatea unui copil. Parintii se alarmeaza, alearga la doctori, cumpara medicamente, baga bani in buzunarul pediatrului, prietenilor lui, familiei pediatrului, asistentilor si asa mai departe.

Un medic chirurg de la Spitalul Sfantul Pantelimon ne spune: "Toata lumea crede ca medicii castiga multi bani. Din pacate salariile sunt foarte mici si doar din acele «plicuri» se poate trai mai decent. Niciodata nu mi-a placut atitudinea de a lua bani de la bolnavi, dar la afaceri nu ma pricepeam. Aceasta oportunitate a venit la timp ca sa pot trai omeneste din venitul obtinut aici".

DUPA POSIBILITATI. Parerile sunt impartite insa. "Nu se poate spune daca serviciile sanitare sunt bune sau proaste. Depinde cum nimeresti. In ceea ce priveste problema banilor si a cadourilor, intr-adevar, daca vrei sa fii tratat altfel, trebuie sa oferi ceva. In general, romanii nu sunt dispusi sa o faca. La noi se tine totusi cont de posibilitatile oamenilor. Daca situatia materiala este proasta sunt cazuri in care nu acceptam absolut nimic. Principiul «daca ai dai, daca nu, nu» inca mai functioneaza in conceptia mea", marturiseste Adrian Ghidarcea, asistent la Spitalul Sfintii Constantin si Elena.

FARA "SPAGA". Potrivit sondajului, 59% dintre respondenti afirma ca nu dau bani sau cadouri cadrelor medicale. 59% sunt femei si 58% barbati, cu varste de 56 de ani si peste (71%). Nivelul de educatie este sub liceu (65%), iar veniturile sub medie (62%). Cea mai mare parte dintre romanii care au raspuns negativ (69%) provine din vestul tarii. Ca ofera bani sau cadouri medicilor au recunoscut 36% dintre cei intervievati. Varstele lor sunt cuprinse intre 18 si 30 de ani (51%). Mai mult, 46% au liceul terminat, venituri peste medie (43%) si provin din mediul urban (40%).

Pe de alta parte, 5% dintre romani au ales sa nu raspunda. In procent de 6 ei provin din estul si vestul tarii si au atat venituri sub medie cat si peste medie (5%).

LISTA DE DISCUTII. Romanii si-au format deja o parere despre medici. Insa tagma doctorilor nu trebuie judecata dupa cateva exemplare mai putin reusite. Exista cadre care respecta cu strictete ceea ce au jurat ca vor realiza odata patrunse in sistem si exista, bineinteles, uscaturile din fiecare padure. Ce ii irita mai rau pe romani? Faptul ca suma de bani pe care o administreaza personalului medical este oarecum "groasa", iar odata ajunsi pe patul de spital nu vor altceva decat sa evite listele de discutii de genul: "Oops!… A vazut cineva ceasul meu?... Un moment, daca asta e splina, atunci ce-i aia?... Cum adica nu a venit pentru schimbare de sex?... In sfarsit, a revenit curentul... Toata lumea inapoi, mi-am pierdut lentila de contact!... Bun baieti, asta va fi un experiment pentru noi toti... Cum adica nu e asigurat?.... (zgomot mare, unul lesina si cade de pe scaun)… Luati-l si carati-l afara, nu-i bun de chirurg... Hai sa ne grabim, nu vreau sa pierd meciul!... Foc, foc! Toata lumea afara!".

RELATIA MEDIC-PACIENT. Ca atare, reactia oamenilor este fireasca. Consideratia fata de medici scade, iar impulsul de a face cadouri "de dragul asistentei" devine practic inexistent.

Alaturi de opiniile celor de rand apar si teoriile doctorilor. In conceptia lor, de cele mai multe ori relatia medic-pacient este complet paralela. Se considera ca atunci cand ajungi la spital starea ta de sanatate este precara si ceri ajutorul... ca sa te faci bine. Dar nu mereu pacientul este dispus sa urmeze tratamentul recomandat si dupa cateva saptamani de rabdare si de declin emotional revine in institutie pentru un nou ajutor. Situatia poate continua luni in sir. La sfarsitul drumului pacientul trage linie si declara ca serviciul sanitar lasa de dorit, iar medicul ajunge la concluzia ca fara "sporuri" nu se mai poate.

"Nu se poate spune daca serviciile sanitare sunt bune sau proaste. Depinde cum nimeresti. In ceea ce priveste problema banilor si a cadourilor, intr-adevar, daca vrei sa fii tratat altfel, trebuie sa oferi ceva. In general, romanii nu sunt dispusi sa o faca" - Adrian Ghidarcea, asistent

"Toata lumea crede ca medicii castiga multi bani. Din pacate, salariile sunt foarte mici si doar din acele «plicuri» se poate trai mai decent. Niciodata nu mi-a placut atitudinea de a lua bani de la bolnavi" - medic chirurg

Cum apreciati, in general, serviciile sanitare (ingrijirea medicala) din Romania?
  • 40% dintre respondentii sondajului sustin ca au o parere buna.
  • In procent egal, de 40, se afla cei care marturisesc ca sistemul sanitar este prost.
  • 13% au o parere foarte proasta, in timp ce 5% dintre intervievati nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda.

    40% dintre cei intervievati au o parere buna despre ingrijirile medicale din Romania
  • De obicei oferiti bani, cadouri, atentii medicilor sau asistentelor care va trateaza?
  • 59% dintre romanii chestionati afirma ca nu acorda bani sau cadouri medicilor.
  • Pe de alta parte, 36% recunosc ca au recurs la astfel de metode.
  • 5 procente au ales varianta Nu stiu/ Nu raspund

    59% dintre respondenti afirma ca nu acorda bani sau cadouri cadrelor medicale
  • DREPTURI SI OBLIGATII

    Datele din barometrul pentru serviciile de sanatate indica faptul ca mai mult de jumatate dintre romani nu isi cunosc drepturile si obligatiile privind asigurarea medicala, iar peste 80% dintre cei asigurati nu cunosc deloc sau au doar vagi informatii despre serviciile medicale la care sunt indreptatiti. Nemultumirea unui singur segment al populatiei fata de calitatea prestatiilor sistemului public de sanatate scade increderea tuturor si reduce adresabilitatea. Mai mult, in mediul rural, dificultatile acoperirii distantei mari pana la medic, in timp util, determina apelarea la remedii traditionale. Pe de alta parte, un studiu realizat la nivel national de Interhealth Institute arata ca serviciile medicale de asistenta primara oferite sunt de o calitate scazuta. Foarte putine dispensare asigura asistenta medicala 24 de ore din 24, iar echipamentele de diagnostic si tratament sunt inexistente in cele mai multe dintre ele.

    ROMANII ACORDA UN MILION PE ZI… SPAGA LA DOCTOR

    Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondiala la sfarsitul anului 2005, romanii scot zilnic din buzunar un milion de lei vechi, spaga pentru serviciile medicale. Sau mai bine zis 360 de milioane de dolari pe an. Astfel, cel putin sase romani din zece au dat medicilor diverse sume de bani. Aceasta este cifra indicata de sondaj numai in 2004, pentru platile neoficiale facute personalului medical contra unor servicii care ar fi trebuit, conform legii, sa fie gratuite. Mai mult, unul din zece pacienti a constatat ca ingrijirea medicala a fost conditionata de plasarea unei spagi bine tintite catre asistentele medicale. Conform studiului, conditionarea actului medical a constat fie in amanarea interventiei terapeutice, fie in invocarea lipsei materialelor necesare sau chiar in refuzarea acordarii asistentei medicale. "Diagnosticul" analizei efectuate pentru Ministerul Sanatatii a starnit foarte multe controverse in randul reprezentantilor statului la momentul publicarii sondajului.

    MEDICI SI MEDICI

    Increderea in sistemul sanitar se datoreaza deseori si comportamentului pe care doctorul il manifesta fata de pacient. Atat timp cat atentia cadrului medical este concentrata pe problema celui in cauza, totul este perfect. Unii medici sunt mai reci si mai expeditivi, dar ofera siguranta pe plan profesional, iar altii zambesc si le ureaza pacientilor "numai bine".
    ×