x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Meditatii

de Cristian Petru    |    12 Sep 2005   •   00:00
Meditatii
PROFESOR PLATIT
Daca vrei sa ai mai multe sanse la un examen, fie el de Bacalaureat, de admitere la facultate sau teste nationale, trebuie sa faci meditatii. Cel putin asta cred cei mai multi dintre romani.

Cate sapte elevi la o masa in curte in timp ce alti sase stau intr-o camera, iar meditatorul se plimba intre cele doua locuri. Singur cu profesorul care isi da toata silinta sa iti arate cat mai multe. Elevii apeleaza la meditatii, iar parintii dau bani grei pentru asta. Totul pentru a face tot ce pot pentru examene. Fie ca la scoala dascalul nu se ocupa suficient de elevi, fie pentru a fi competitivi la examene, copiii romani fac meditatii. In urma cu vreo 10 ani, cand am dat eu examen la liceu, ca pe atunci nu se numeau teste nationale, lumea nu prea facea meditatii, decat cu cateva saptamani inainte de examen. Cativa ani mai tarziu, cand surorile mele erau in clasa a VIII-a, deja toata lumea facea meditatii cu un an si ceva inaintea examenului.

MOTIVE. Indiferent daca fac meditatii cu un singur copil sau cu cate 10 deodata, profesorii iau bani. Pentru care nu platesc nici un fel de impozit. Profesorii au intr-adevar salarii mici, nu le ajung banii chiar daca sunt nevoiti sa invete toata viata. Povestile elevilor care au fost obligati de catre dascalii lor sa mearga la meditatii pentru a trece clasa nu sunt insa justificate de nimic.

RASPUNSURI. Oamenii mai in varsta spun ca pe vremea lor faceau meditatii doar copiii mai slabi la invatatura, cei care aveau nevoie sa fie ajutati de un dascal mai mult decat prevede programa scolara. Acum, meditatiile nu li se mai par ciudate romanilor. Au ajuns sa fie considerate ceva normal. La intrebarea din sondajul CURS SA: "In ce masura sunteti de acord cu afirmatia: Meditatiile sunt necesare pentru testele nationale, Bacalaureat si admitere in facultate?", 38% dintre respondenti au spus ca sunt "mai degraba de acord", iar 25% sustin ca sunt de "acord total". Mai sunt inca persoane care nu sunt de acord cu meditatiile. 13% dintre romani spun ca sunt mai "degraba in dezacord", in timp ce 7% sunt in dezacord total. Dintre cei care au participat la sondaj, 17% au spus ca "nu stiu" sau "nu raspund".

Meditatiile sunt necesare pentru testele nationale, Bacalaureat si admitere in facultate?
  • 59% dintre dobrogeni sunt de acord total ca meditatiile sunt necesare pentru testele nationale, Bacalaureat si admitere la facultate
  • 5% dintre cei care locuiesc in mediul urban si 10% dintre cei de la tara sunt in dezacord total cu meditatiile
  • BARBATII CRED CA POTI INVATA SI SINGUR

    Barbatii sunt mai autodidacti decat femeile. 9% dintre barbati, fata de 6% dintre femei, isi exprima dezacordul total fata de afirmatia ca meditatiile sunt necesare pentru teste nationale, Bacalaureat si admitere la facultate. 16% dintre reprezentantii sexului tare sunt mai degraba in dezacord cu afirmatia, fata de 11% dintre reprezentantele sexului frumos. 40% dintre femei sunt de acord cu meditatiile, iar barbatii doar in proportie de 34%. De acord total sunt 27% dintre femei si 22% dintre barbati.

    BANII SI PROFESORUL PARTICULAR SALVEAZA VIITORUL COPIILOR

    Cei care au terminat doar liceul cred in proportie mai mare decat ceilalti ca meditatiile sunt necesare pentru reusita la examene. 31% dintre acestia sunt de acord total cu meditatiile, fata de 24% dintre cei care au doar studii peste liceu si de 33% dintre cei cu nivelul de instructie sub liceu. Cei care au venitul peste medie sunt de acord total in proportie de 29% ca meditatiile sunt necesare, in timp ce romanii care au venitul sub medie cred asta in proportie de 22%. 8% dintre acestia sunt in dezacord total cu meditatiile, fata de doar 6% dintre cei cu venitul peste medie.

    EXAMENE, VARSTA SI OPINII

    Persoanele cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani, adica tocmai cei care au copii care se pregatesc de examene, sunt mai putin de acord cu meditatiile. Astfel, 10% dintre acestia sunt in dezacord total in ceea ce priveste meditatiile, in timp ce persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani spun asta in proportie de 4%, iar cei peste 56 de ani, in proportie de 6%. Spun ca sunt "mai degraba in dezacord" 14% dintre cei cu varstele cuprinse intre 18 si 30 de ani, respectiv cei care au intre 31 si 55 de ani. Mai degraba de acord ca meditatiile sunt necesare pentru reusita la examene sunt 41% dintre cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, 40% dintre cei intre 31 si 55 de ani si 33% dintre cei care au peste 56 de ani. 36% dintre cei care au varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, deci cei care au trecut cu putina vreme in urma prin experienta examenelor, spun ca sunt de acord total cu afirmatia ca meditatiile sunt necesare pentru reusita la exemene.
    ×