CANTECE SOLDATESTI
La romani, plecarea in catanie a reprezentat dintotdeauna un ceremonial insotit de cantece specifice.
Doinele de catanie au fost primele care i-au insotit pe recruti in drumul lor spre a deveni barbati. Ele s-au transformat, in timp, in manele sau piese rock, dar au marcat mereu un timp istoric si au pastrat in versuri revolta tinerilor fata de sistemul care-i despartea de familii si de viata-n civilie.
ISTORIE. Prima referire din istoria literaturii romane cu privire la cantecul de catanie este facuta de Bogdan Petriceicu Hasdeu in lucrarea "Cuvinte den batrani". Scriitorul sustine ca ar fi citit pe un exemplar din "Psaltirea" lui Dosoftei cateva versuri de vitejie, care i-ar apartine lui Stefan cel Mare: "Hai, frati, hai, frati,/ La navala dati,/ Tara v-aparati,/ Crucea v-aparati".
La randul sau, Eminescu a cules cantece de catanie la Viena, de la Ioan Slavici, Miron Pompiliu, pictorul Isopescu, Vasile Bumbac, presedintele societatii Romania Juna, ca si de la multi alti ardeleni si bucovineni aflati la studii. "Cantecele de catanie erau interpretate de membrii societatii Romania Juna la intruniri sau la un pahar cu vin. Eminescu a folosit cateva dintre aceste cantece si in basmul «Calin nebunul». Cele trei fete rapite de zmeu interpreteaza tustrele cate un cantec de catanie", declara prof. univ. dr. Ion Rotaru.
Pe acest tipar vechi, cantecul de catanie s-a dezvoltat, iar versurile s-au adaptat si ele vremurilor. Desi e mai mult un cantec de vitejie, "Treceti batalioane romane Carpatii", a fost fredonat de multe generatii de militari in termen. "Treceti batalioane romane Carpatii, la arme cu frunze si flori/ V-asteapta izbanda, v-asteapta si fratii cu inima la trecatori."
DIN BATRANI. Cantecele de catanie din batrani au fost adunate de artistul popular Grigore Lese si reprezinta adevarate comori ale folclorului. In Ardeal s-au pastrat strigaturile pe care artistul popular le-a introdus in cantecele sale: "Io ma duc mandra ma duc, in catane nu la plug/ Io ma duc mandra-n catane, tu ramai si spala haine/ Io de-aici ma duc cu dor, cum mere luna pin nori/ Io de-aici ma duc cu jele, cum mere luna pin stele".
Citește pe Antena3.ro