x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mitropolitul smerit

Mitropolitul smerit

de Daniela Cârlea Şontică    |    17 Iul 2006   •   00:00
Mitropolitul smerit
DASCAL
Cel mai tanar dintre sfintii romani este Ierarhul Grigorie Dascalu. Ziua sfantului proclamat recent este la 22 iunie, iar moastele sale se afla la Manastirea Caldarusani.

Despre "tanarul", adica cel mai recent canonizat, Ierarh Grigorie Dascalu, Mitropolit al Tarii Romanesti intre 1823 si 1834, s-au rostit la 21 mai anul acesta cuvintele tomosului sinodal care spuneau: "Ca de acum inainte si in veci Ierarhul Grigorie Dascalu, Mitropolitul Tarii Romanesti, sa fie numarat intre sfintii Bisericii si sa fie pomenit si cinstit cu cantari de lauda in ziua de douazecisidoua ale lunii iunie". Cu doua saptamani inainte de a se intampla trecerea oficiala in randul sfintilor tocmai vizitasem Manastirea Caldarusani cea frumos aranjata la margine de codri ai Vlasiei si pe mal de lac. Mormantul din dreapta pridvorului bisericii adapostea chiar moastele fostului Mitropolit al Tarii Romanesti, cel atat de smerit si atat de cult in acelasi timp. De Sfintii Imparati Constantin si Elena aveam sa-i sarut moastele aduse in Catredrala Patriarhala, la sluba canonizarii sale.

PE JOS. Uimeste astazi, ca si atunci, in ianuarie 1823, ca ierodiaconul Grigorie, chemat de Grigore Dimitrie Ghica Voda la Bucuresti pentru a fi intronizat mitropolit, a facut calea de 30 de kilometri pe jos, refuzand trasura. Si-a luat doar desagii in spinare si a plecat spre treapta arhiereasca pe care n-a dorit-o si n-a banuit-o nici o clipa. A venit in smerenie si in saracie. Asa a fost mereu acest mare carturar al veacului al XIX-lea, care nu si-a uitat niciodata menirea sa de calugar. Cand s-a mutat la Domnul, cei care au intrat in chilia sa au gasit, de asemenea, saracie. Atat avea, niste pachete de carti pe care urma sa le dea scolarilor la serbarea de sfarsit de an, ca premiu. Poporul il iubea foarte mult, iar ca semn de pretuire a fost inmormantat stand in jiltul arhieresc. Poporul venit la ingropare i-a sarutat mana ca unui om viu si sfant.

VIRTUTILE. Parintele consilier Bogdan Ciubotaru de la Patriarhia Romana trece in revista virtutile ierarhului: "S-a avut in vedere evlavia populara declansata imediat dupa moartea ierarhului Grigorie Dascalu, ca si multele biografii dedicate lui. Sfantul Grigorie a avut o viata curata, pusa in slujba semenilor sai, dupa cum au marturisit contemporanii sai in diferite scrieri. Desi cel mai de seama carturar al vremii sale, a fost unul dintre cei mai smeriti calugari pe care i-a avut ortodoxia romaneasca. A fost ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi de la Neamt. A trait o vreme la Sfantul Munte Athos, unde s-a indeletnicit cu practica isihasta, a fost recunoscut de contemporanii sai drept unul dintre cei mai milostivi arhierei pe care i-a avut Tara Romaneasca".

S-a nevoit cu osardie spre traducerea, tiparirea si alcatuirea de carti originale, printre care: "Psaltirea", "Noul Testament", "Vietile sfintilor", precum si scrieri ale Sfintilor Parinti bisericesti. Ca ucenic al Sfantului Paisie de la Neamt, Sfantul Grigorie Dascalu a alcatuit o biografie a aceluia. Despre cat de mult se ruga Sfantul Grigorie si cat lucra spune o marturie din vremea sa: "… ca nu stingea fara numai lumina zilii lumanarea lui Grigorie, nici nu apuca inainte inceputul noptii aprinderea ei".

SURGHIUNUL, LA CHISINAU

In timpul ocupatiei rusesti, intre 1829 si 1833, blandul ierarh Grigorie a fost trimis in exil, la Chisinau. A suferit in liniste, cu demnitate surghiunul, revenind in tara mai intai la Buzau, apoi la Caldarusani. Degrevat de treburile mitropoliei, vladica exilat a putut sa lucreze in voie la traducerile sale si la scrierea de carti folositoare sufletului. Multe din cartile sale le-a tiparit la Buzau.

SI-A CAPATAT RENUMELE DE "DASCALUL"

Intre cartile scrise, traduse si ingrijite de Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu mentionam doar cateva: "Carte folositoare de suflet", "Intrebari si raspunsuri la oarecare bogoslovesti ale Sfantului Atanasie", "Talcuire la cele patru Evanghelii a lui Teofilact, arhiepiscopul Bulgariei cu insemnari de la Evtimie Zigabinos adaugita", "Descoperire cu deamanuntul a pravoslavnicei credinte a Sfantului Ioan Damaschin", traducerea operei Sfantului Atanasie din Paros - "Aratare pre scurt a dumnezeiestilor dogme ale credintei". Lista este foarte lunga.

ALTII, DESPRE EL MACARIE IEROMONAHUL ISI

exprima foarte clar si concis parerea despre mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie Dascalu, si scria pe la anul 1822 despre acesta: "O! cela ce pre smerenie o ai adanc salasluita in sufletul Preasfintiei tale, o!, cela ce esti vrajmas magulirilor si laudelor, da-mi voie sa strig adevarul ca nu-l pociu tace (…) sunt incredintat ca soarele n-au privit la alt pastor al Ungrovlahiei cu atatea daruri, cu atata noian de intelpciune, cu atata adancime a faptelor bune, a smereniei, a balndetelor precum pe Preasfintia ta".
×