x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Model in familie

Model in familie

05 Iun 2005   •   00:00

ODINIOARA
Mamele si tatii de pretutindeni si dintotdeauna le bat la popularitate pe Nadia Comaneci, Michael Jackson sau Madonna.

  • de ANA-MARIA LUCA

  • Era vremea posterelor lipite cu banda adeziva pe pereti si vremea cand mama se supara rau din aceasta cauza. Era vremea cand ascundeam in ghiozdanul patratos sub carti si caiete rochia de ocazie a mamei ca sa ne intrecem cu colega de banca. Era vremea cand Madonna uimea lumea cu gesturi deocheate. Si mai era o vreme cand rock-and-roll-ul castigase un rege care ne-a facut sa incercam si noi alte coifuri.

    Erau niste vremuri pe care unii dintre parintii de astazi si copiii de ieri si le aduc aminte zambind. Dar tot acele vremuri apartin si altor oameni, mai multi decat cei care zambesc nostalgic, care nu-si aduc aminte sa fi admirat pe cineva sau care nu s-au gandit ca vreunul din personajele care le-au populat copilaria ar merita vreun pic de admiratie.

    NEADMIRATORII. Aproape jumatate din romanii chestionati de operatorii CURS, 48%, nu-si aduc aminte sa fi admirat pe cineva atat de mult incat sa-si doreasca sa fie ca acea persoana sau sa-i semene. Un procent de 19% nu si-au amintit prea multe din copilaria lor. Asa ca au ramas doar 33% dintre romanii chestionati, care au admirat sincer o vedeta sau o persoana care le-a luminat copilaria si calea in viata. Barbatii, fostii baietei, au marturisit in proportie mai mare decat femeile ca au admirat pe cineva cand aveau mai putin de 14 ani. Persoanele intre 31 si 55 de ani erau mai receptivi cand erau mici, decat tinerii pana in 30 de ani sau cei cu varsta de peste 56 de ani. Tinerii sunt cei care au crezul intr-un model cel mai putin. Persoanele cu studii superioare sunt cele care au urmat un model in proportie de 45%. La aceasta categorie, procentul celor care au avut un idol este mai mare decat al celor care nu au admirat pe nimeni, 38%. La polul opus sunt cei cu studii sub-medii, care au raspuns ca nu au urmat un model. Cei mai visatori copii au fost cei din estul tarii, 38%. Cel mai putin au visat la un idol bucurestenii.

    CAND ERAU SI EI COPII. Mama si tata i-au avut drept modele pe mamele si pe tatii lor in proportie de 13%. Apoi urmeaza in clasament sportivii, la egalitate cu 6 procente: Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi. Cu mai putina popularitate, dar fruntasi, sunt educatoarele, invatatoarele si profesorii. Angela Similea il concureaza pe Michael Jackson si pe Elvis Presley, iar Sergiu Nicolaescu este pe aceeasi treapta cu Irina Loghin. Bunicul mai are putin si bate spagatul lui Jean Claude Van Damme si buclele Madonnei.

    Aproape jumatate din romanii chestionati de operatorii CURS, 48%, nu-si aduc aminte sa fi admirat pe cineva atat de mult incat sa-si doresca sa fie ca acea persoana sau sa-i semene. Un procent de 19% nu si-au amintit prea multe din copilaria lor. Asa ca au ramas doar 33% dintre romanii chestionati, care au admirat sincer o persoana.
    Cand erati copil pana la varsta de 14 ani aveati un idol? Daca da, cine?

  • Persoanele intre 31 si 55 de ani erau mai receptive cand erau mici, decat tinerii pana in 30 de ani sau cei cu varsta de peste 56 de ani.
  • Persoanele cu studii superioare sunt cele care au urmat un model in proportie de 45%. La polul opus sunt cei cu studii sub-medii, care au raspuns ca nu au urmat un model.
  • Cei mai visatori copii au fost cei din estul tarii, 38%. Cel mai putin au visat la un idol bucurestenii.
  • "Sa-ti cant si-n seara asta, lumina mea, sa-ti cant.../ Dar uite-ncep un cantec si altu-mi vine-n minte,/ Si-acela, dragul mamii, e fara de cuvinte/ Si plange-asa cum plange cumplitul ast de vant..." "Hai nani, nani" de Elena Farago

    DOUA ABORDARI

    Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca exista doua tipuri de familie si in functie de ele un copil isi alege modelul in viata. Exista familii care merg pe imaginea unui tata sever. In aceasta abordare copilul invata ca lumea este un loc periculos si ca trebuie sa invete ce e aceea disciplina ca sa-i faca fata. In al doilea model familia este cea care ocroteste copilul, are grija de el, pentru ca acesta sa creasca o persoana integra, buna si fara traume. "L-ati vazut cumva pe Zdreanta,/ Cel cu ochii de faianta?/ E un caine zdrenturos/ De flocos, dar e frumos./ Parca-i strans din petice,/ Ca sa-l tot impiedice,/ Ferfenitele-i atarna/ Si pe ochi, pe nara carna." "Zdreanta" de Tudor Arghezi
    ×
    Subiecte în articol: model editie de colectie admirat